Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kā dzīvot veselīgi, asu prātu un nevaimanāt

Ikvienam svarīgi justies veselam, možam, stipram, saglabāt darba prieku un optimismu arī 70, 80 gadu vecumā un vēl ilgāk. Kā to panākt? Kā nodrošināt, lai pensijas vecumu sasniegušie būtu veselīgi, moži, inteliģenti un laimīgi? Diemžēl Latvijā ir cilvēki, kuri grib laiski snaust, bet strādāt vispār negrib, alkst tikai saņemt pensijas, pabalstus. Bet tiem senioriem, kuri arī vēlīnā brieduma gados vēlas interesantāku dzīvi par rāmu eksistenci mājokļa četrās sienās, jāņem vērā trīs svarīgi faktori.

Pirmkārt, būtiski, lai cilvēkam neatkarīgi no vecuma būtu vēlme domāt, darboties un kustēties. Otrkārt, svarīgi ēst veselīgu uzturu mērenos daudzumos. Treškārt - jādzīvo sportisks, aktīvs dzīvesveids.

Cilvēks var sevi motivēt. Jācenšas atbrīvoties no negatīvām domām! Uzņemto negatīvo informāciju ieteicams līdzsvarot ar pozitīvo! Pēc iespējas jāsamazina komunikācija ar negatīvi noskaņotiem cilvēkiem, kuri par visu vaimanā, žēlojas un mūždien runā tikai par savām problēmām. Aiz cieņas pret sevi ieteicams izvēlēties draugus un paziņas, kuriem piemīt optimistiska dzīves uztvere un izveidojies plašs interešu loks. Tādus, kuri nav vienaldzīgi pret kultūru, sportu, dažādiem hobijiem.

Daudziem diemžēl trūkst zināšanu un motivācijas ievērot veselīgas ēšanas pamatprincipus, kas pamatā nozīmē mērenību! Mūsdienu attīstītajās valstīs visi cilvēki, kuriem gēni ļāvuši uzbaroties, jau uzbarojušies. Diemžēl dietologi kļūdaini atļauj pacientiem, kuri izskatās slaidi, ēst, cik daudz viņi vēlas. Arī slaidajam būtiski neuzņemt liekas kalorijas, jo tas rada draudus veselībai. Un jāņem vērā, ka cīnīties ar aptaukošanos tad, kad cilvēks jau aptaukojies, ir krietni par vēlu. Ko es varu darīt, kad pie manis kabinetā ienāk 200 kg smags cilvēks, kuram liekais svars ir vismaz puse no ķermeņa masas? Cīņa pret lieko svaru jāsāk jau tad, kad cilvēks vēl nav aptaukojies.

Uzturzinātnieki bieži norāda, ka cilvēkiem ar liekā ķermeņa masu jāierobežo uzņemto kaloriju daudzums. Bet šis apgalvojums ir vienpusīgs, nepilnīgs. Diēta un uzņemto kaloriju ierobežošana, pat ja to ievēro slaidie, ir bezjēdzīga, ja nav fizisko aktivitāšu. Zinātniski pierādīts, ka strikta diēta vien organismam par labu nenāk. Esmu daudzkārt redzējis, ka cilvēks badojas, rezultātā viņam zūd spēki, pazeminās dzīves kvalitāte. Ierodas pie manis tāds nobadojies pacients, iet, pie sienām turēdamies, nonācis pilnīgā bezspēkā, bet ar grūtībām nometis dažus kilogramus. Novājēt nevar steigā! Dzīve bez liekā svara nav dažu mēnešu, bet visa mūža pasākums! Tāpat kā alkoholiķis nekad nedrīkst atsākt dzert, cilvēks, kam ir tendence krāt ķermeņa masu, nekad nedrīkst atstāt novārtā diētas un fiziskās aktivitātes. Un nevajag lietot nepārbaudītus brīnumlīdzekļus, kuri sola svara samazināšanu! Vajag izmantot veloceliņus, apmeklēt sporta zāles, peldbaseinus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


* Valsts profesors gastroenteroloģijā, habilitēts medicīnas doktors, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts, Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?