Kā ilgāk saglabāt jaunu
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Bez nosaukuma
Lasītājs diena.lv iesaka, kā ar pavisam vienkāršu paņēmienu pirms daudziem gadiem ražotu ādas portfeli padarīt arvien kā jaunu: «Ar rīcineļļu rūpīgi kopjot sev dārga, nu jau mūžībā aizgājuša radinieka studiju laika ādas portfeli, tas joprojām ir «dzīvs».» Mākslinieciskās ādas apstrādes meistare Inese Kāpiņa saka, ka ādas somas vai jakas var iesmērēt ar svaigu govs pienu, var ieziest ar rīcineļļu, kurai pievienota pilīte ožamā spirta, šim mērķim var izmantot arī bišu vasku. Ādas cimdus tāpat kā rokas var ieziest ar roku krēmu, un tas būs krietni lētāk, nekā veikalā nopērkamos speciālos ādas kopšanas līdzekļus.
Bazilika balons ledusskapī
Interneta portālā espati.lv lasītājs Niks raksta:
«Tirgū ar veļas pulveri sadzirdinātas dilles atdzīvojas kā
terminatori - ilgi izskatās brangas un veselīgas.»
Negribas ticēt, tomēr dodos uz Rīgas Centrāltirgu, kur, pērkot
no Itālijas ievesto diļļu buntīti, mēģinu noskaidrot, kā šos
zaļumus saglabāt svaigus. Pasmaržoju buntīti, smaržo pēc dillēm, no
veļas pulvera ne smakas. Arī garšo labi. Pārdevēja man iesaka mājās
diļļu buntīti ielikt ūdenī (klāt tam gan neko nevajagot pilināt!),
virsū uzsiet celofāna maisiņu, lai gaiss netiekot klāt. Protams,
vislabāk tās glabāt vēsumā, ilgāk nesavītīs.
Vecbebru
profesionālās vidusskolas ēdienu gatavošanas pasniedzēja Zinaīda
Bāra zaļumus iesaka glabāt ietītus mitrā papīra salvetē ledusskapja
apakšējā plauktā. Turpretī gurķus un tomātus tieši nevajag glabāt
ledusskapī, - tie ātri zaudē garšas īpašības.
Bet, lai baziliks
ilgāk saglabātos svaigs un smaržīgs, maisiņā, kur tas ielikts,
vajagot iepūst gaisu, aizsiet maisiņu ciet un šo «balonu» likt
ledusskapī.
Zema temperatūra aizkavē pelēšanu
Esmu dzirdējusi, ka maizi, lai tā ilgāk saglabātos
svaiga, glabā ledusskapī, nevis maizes kastē.
«Maiznieki patiešām apstiprina šo patiesību,» Dienai
saka Fazer maiznīcas komunikāciju direktore Baiba Gulbe.
Maize ir pārtikas produkts, kura derīguma termiņš, salīdzinot ar
daudzām citām pārtikas precēm, ir īss - trīs līdz sešas dienas.
Vienīgā iespēja maizi saglabāt ilgāk ir to turēt zemā temperatūrā,
piemēram, ledusskapī, tā aizkavējot mikroorganismu attīstību jeb
maizes pelēšanu.
Aspirīns ilgākam mūžam
Lai grieztos ziedus vāzē ilgāk saglabātu svaigus,
dārzkopji iesaka mazliet paķīmiķot.
Puķu vāzē var
iemest tabletīti askorbīnskābes vai aspirīna, jo skāba vide
nogalina baktērijas. Puķu ūdenim vāzē var pievienot pāris tējkarošu
citrona sulas vai ingvera. Derēs arī citas vielas, piemēram, ja ir
daudz ziedu un tie būs jāliek vairākās vāzēs, uz 10 litriem ūdens
pievieno vienu ēdamkaroti etiķa esences. Ziedu ūdenim var
piepilināt pāris pilienu kamparspirta vai glicerīna. Gandrīz visi
ziedi pozitīvi reaģē uz ūdenim pievienotu cukuru. Optimālā
koncentrācija - ap 3%. Var pievienot ūdenim citronskābi vai kālija
permanganātu (zilos graudiņus), iegūstot vieglas koncentrācijas
šķīdumu (citronskābe 0,04%, zilie graudiņi 0,05-0,4%). Visi šie
līdzekļi gan derīgi, kad grieztie ziedi vēl plaukst. Ja tie
izplaukuši, šīm vielām vairs nav nekādas iedarbības.
Bez nosaukuma
No savas bērnības atceros mītu par to, ka zeķubikses,
kas pirms vilkšanas kādu laiku paturētas saldētavā, kļūstot
izturīgākas.
Arī šodien tas ir aktuāli, tāpēc ķēros
pie eksperimenta - nopirku divus pārus vienādu zeķubikšu. Pirmās
uzvilku bez saldēšanas un, pateicoties vienām «plēsonīgām» kurpēm
(dāmas mani sapratīs), dienas vidū pirkstu galos tās bija cauras.
Otras nakti noturēju saldētavā, no rīta vilku kājās un, lai viss
būtu godīgi, āvu tās pašas kurpes. Eksperiments neattaisnojās, arī
saldētās zeķubikses jau dienas vidū bija cauras. Lielākā zeķu
ražotāja Aurora Baltika tehnoloģes Dienai arī
apgalvoja, ka zeķu izturības pārbaudei saldētavā nav nekāda
zinātniska vai tehnoloģiska pamatojuma.
Zupa no bērzu sulām
Mežkopis Māris Augstkalniņš no Babītes novada žurnālā
Dienas Ēdieni iesaka - lai ilgāk saglabātu bērzu sulas,
bet mājās nav pagraba, tās sapildītas burkās vai pudelēs ar kārtīgi
nosietiem vākiem var ierakt zemē.
Ēdienu gatavošanas
pasniedzēja Zinaīda Bāra no Vecbebriem pieļauj, ka, ieraktas zemē,
kur visu vasaru ir tumšs un nemainīga temperatūra, tās droši vien
labi saglabājas. Taču viņa uzskata, ka sulas jādzer svaigas. «Un
būtu grēks arī tēju, kafiju un pat zupu vārīt ūdenī. Tam šobrīd
lieliski der bērzu sulas.»
Zobu pasta rotaslietām
Rotaslietas nevar glabāt vienā kārbā, jo sudrabs oksidējas, bet bižutērija zaudē spožumu. Ja nevar glabāt atsevišķās kastītēs, tad tās jāliek vismaz atsevišķos maisiņos (ieteikumi no portāla epadomi.lv). Lai rotas ilgāk kalpotu, tās rūpīgi jākopj. To tīrīšanai lieti noder vairākas mājas receptes. Karstam ūdenim piejauc šķidrās ziepes un nedaudz ožamā spirta (200 g šķidruma 5 g šīs vielas). Tīrāmās rotas sārmā un ar zobu birsti nomazgā. Zelta un sudraba ķēdītes, gredzenus bez dārgakmeņiem var apmēram 20 minūtes pavārīt. Šādi apstrādājot, gaisa burbulīši sārma šķīdumā «izsit» no rotām vissīkākos netīrumus. Nedrīkst vārīt bižutēriju un rotas, kurās iestrādāti akmeņi. Noder arī zobu pasta, ar kuru saziež rotas un ar birsti uzmanīgi izbirstē. Rotu tīrīšanai nedrīkst lietot abrazīvos pulverus, saimniecības pastas, tīrīšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir skābe.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri