Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kā pareizi grilēt

Visa sākums, protams, ir grils. No personiskās pieredzes ļoti ieteiktu netaupīt tam naudu, jo lētajiem izkrīt kājas nevis pēc sezonas, bet jau pēc pāris reižu grilēšanas. Tas pats attiecas uz oglēm - jo labākas, jo gaļa garšīgāka.

Grilu noteikti vajag ar vāku. Grili bez vāka noder vien fileju, burgeru, desiņu, steiku u. tml. ēdamlietu cepšanai. Pārējās lietas ir gaumes jautājums.

Kā pareizi iekurt grilu? Ir vairāki noteikumi, kas ir gluži vai militāras pavēles bez tiesībām uz apstrīdēšanu. Lai gaļa labi izceptos, ir jābūt karstumam. Ogles grilā liek kārtās, katru vienmērīgi aplejot ar degšķīdumu un tikai pēc tam liekot nākamo kārtu.

Es ieteiktu vienā pusē likt vairāk ogļu un otrā mazāk, lai cepot produktus var bīdīt dažādos karstumos - sākumā tur, kur ogles vairāk un kur karstāk, beigās tur, kur to mazāk un kur vēsāk. Ja grib cept veselas zivis, putnus un ribiņas, ogles izliek pa sāniem. Tā tiek iegūts cepeškrāsns efekts - karstums nāk no visām pusēm, nevis tikai no apakšas. Labākai smaržai un garšai oglēm lieku klāt izmērcētas koka šķeldas un / vai izmērcētas garšvielu buntītes - rozmarīns, timiāns, raudene utt. Spēcīgām gaļām derēs arī sausās garšvielas, piemēram, smaržīgie pipari, kanēļa standziņas vai fenheļa sēklas, kas lēni gruzd uz oglēm.

Degšķīdumam ir jāļauj iesūkties oglēs 15-30 minūšu. Tā ietaupīsiet sērkociņus un nervus, un tādas piesūkušās ogles aizdegsies momentāni. Pēc aptuveni 25-30 degšanas minūtēm, kad ogles ir pelēkbaltas un sarkani kvēlo, grils ir gatavs lietošanai - jo jācep uz kvēlojošām oglēm, nevis ugunī. Tas ir gluži neticami, cik daudz cilvēku gaļu bāž ugunī un tad brīnās, ka ne sakost nevar. Gaļai pirms grilēšanas ir jāapsilst - tā jāizņem no ledusskapja jau kādu pusstundu pirms cepšanas.

Ik pa reizei ar dzīvesbiedru stīvējamies ap grila vāku. Mums nesakrīt domas, vai vāks vajadzīgs vai ne. Manuprāt, loģiski, ka, jā, jo tāpēc jau grilē, lai tiktu pie dūmu garšas, un to var dabūt tieši ar vāku (kukurūza dūmakainuma dēļ garšo vienkārši lieliski). Vāks arī nodrošina vienmērīgāku temperatūru.

Grilējot gaļa ir jāgroza tikai vienu reizi - apcep vienu pusi un griež uz otru. Nekādas mētāšanas no labās uz kreiso, no kreisās uz labo. Tam nav jēgas, turklāt, ja izmanto dakšu apgriešanai, gaļu vēl lieki sabaksta, ļaujot iztecēt sulai. Izņēmums šim likumam ir barbekjū mērces vai glazūras, ar kurām apziež gaļu tikai tad, kad tā jau gatava, un īsu brīdi vēl pacep, ik pa brīdim apgriežot; un arī cūku ribiņas.

Nevajag pārblīvēt grilu, citādi ēdiens tvaicēsies, nevis cepsies; dakšu vietā izmantojiet standziņas; un nekādu sāli uz gaļas, kamēr tā cepas! Es mazliet sāls lieku klāt marinādei (tikai kopā ar eļļu), bet lielākoties ar to pārkaisu jau izceptu gaļu. Un vienmēr ļauju gaļai mazliet nostāvēties! Labāk garšo, patiešām!

Ja gaļa sacepta un ogles vēl gail, neizniekojiet tās - lieciet virsū folijā satītus dārzeņus. Atstājiet tos tur tik ilgi, kamēr ogles izdziest.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?