Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kā pils kļūs dzīva?

Kamēr Rīgas mērs kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem lūkojas pa kabineta logu pāri Daugavai, kopīgiem spēkiem cenšoties sazīmēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas veidolā tirdzniecības centru Maxima, laikrakstu Diena vairāk interesē, kā 13 stāvu ēka ar kopējo platību 40,455 kvadrātmetri tiks piepildīta saturiski.

Bibliotēkas atklāšana gaidāma jau pēc nepilniem diviem gadiem - 2013. gada septembrī -, tāpēc jo būtiski šķiet uzzināt, kādā stadijā patlaban atrodas LNB un Kultūras ministrijas kopīgie Gaismaspils iedzīvināšanas darbi. Nekoncentrējoties uz pašsaprotamo bibliotēkas uzdevumu - nodrošināt lasītāju piekļuvi tajā esošajām grāmatām, citiem izdevumiem un abonētajām datubāzēm vai audiovizuālajiem materiāliem -, šoreiz pētām tās funkcijas, kuras padarīs LNB par mūsdienu prasībām atbilstošu zinātnes un kultūras institūciju.

Lieku telpu nav

«Daudziem nez kāpēc šķiet, ka esam uzprojektējuši ēku, kurā ir bezgala daudz tukšu telpu. Jāapbēdina - mums nav lieku telpu, ko varētu izīrēt citiem,» skaidro LNB galvenā arhitekte Nita Apsīte. LNB pārstāvji norāda, ka runa nekādā ziņā nav par papildu funkcijām, bet gan LNB normatīvajos dokumentos noteiktajām bibliotēkas pamatfunkcijām, piemēram, izstāžu un konferenču rīkošana, ko pagaidām vēlamā apjomā nevar realizēt telpu ierobežotības dēļ, savukārt jaunajā ēkā varēs. Vieni no retajiem «ienācējiem no malas» bibliotēkā būs LU Folkloras krātuve, LU Austrumāzijas pētniecības centrs un ASV Informācijas centrs. LNB atradīsies arī Dainu skapis. Gaismaspils saturiskajā plānošanā ir iesaistītas astoņas specifisku nozaru ekspertu darba grupas. Liela teikšana prasību izvirzīšanā ir tieši LNB speciālistiem.

Publiskais stāvs

Jaunās ēkas pirmais stāvs būs publiska kultūras telpa ar brīvu piekļuvi ikvienam - to varēs apmeklēt arī tie, kas nav bibliotēkas lasītāji. «Īstā» bibliotēka sāksies no mezonīna stāva, un, kāpjot arvien augstāk, izkārtojums kļūs arvien specifiskāks. Pirmajā stāvā atradīsies Latvijas Grāmatniecības muzejs, kā arī vairākas izstāžu zāles. Izstādes neizpaudīsies apskatei izliktu grāmatu formā - izmantojot bibliotēkas fondos esošos materiālus un sadarbojoties ar citām atmiņas institūcijām, tiks veidotas vērienīgas ekspozīcijas saistībā ar grāmatniecību, kultūru, personībām un laikmetu kopumā. Tā būšot iespēja realizēt arī senlolotus starptautisku izstāžu projektus. Priekšroka būs bibliotēkas iniciētām izstādēm, taču izstāžu piedāvājumi ir gaidīti arī no citiem. Tā kā šī ir ātrija tipa ēka, plašais vestibils paver iespēju vērienīgām grāmatniecības izstādēm, kā arī apjomīgu instalāciju izstādīšanai.

Tupat pirmajā stāvā atradīsies konferenču un koncertu zāle ar 330 sēdvietām. Šāds modelis noskatīts Dānijas Karaliskajā bibliotēkā, kā arī Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā, kur zāles izīrēšana pat nosedzot ēkas ekspluatācijas izdevumus. LNB vēlas konferenču centru izmantot pati. Interese par iespēju īrēt konferenču zāli ir jau patlaban. Vēlmi rīkot tur savus pasākumus izrādījusi Latvijas Banka, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras nodaļa, Ārstu biedrība u. c.

Par to, kas šajā zālē plānos koncertdzīvi, pagaidām tiek spriests neformālu sarunu līmenī. Zālē ir atbilstoša akustika nelieliem kamermūzikas koncertiem, taču vietējie akustiķi šaubās par tās piemērotību kora mūzikai. N. Apsīte norāda, ka akustiskās prasības LNB «palaistas zemē» tad, kad pilnā sparā tika veidots akustiskās koncertzāles projekts uz AB dambja. LNB organizē konsultācijas ar dāņu akustiķiem, kas izveidojuši brīnišķīgu akustiku Dānijas Karaliskās bibliotēkas zālei un Dānijas operai, kā ar samērā vienkāršām metodēm varētu izdarīt uzlabojumus.

Jaunas iespējas

Tuvu ieejai atradīsies bibliotēkas suvenīru veikaliņš, kā arī interneta kafejnīca. LNB apmeklētājiem beidzot būs iespēja ieturēt maltīti turpat uz vietas. Pirmajā stāvā atradīsies ēdināšanas telpa, kas, pārtapdama dažādās zonās, būs gan demokrātisks bistro, gan prestižs restorāns. Konkursu uz ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja vietu izsludinās KM.

Bibliotēkas apmeklētāju ērtībai tiks ierīkotas 10 grupu nodarbību telpas, kurās mācību stundas varēs novadīt skolotāji vai pasniedzēji, piemēram, projektu nedēļā. Telpās notiks arī valodu mācības, ar mūžizglītību saistīti pasākumi u. c. aktivitātes. Zinātnieki varēs īrēt individuālās darba kabīnes.

Ceturtajā stāvā blakus mūsdienīgai audiovizuālajai lasītavai atradīsies multimediju telpa. Tajā paredzēts ierīkot vairākas jaudīgas darbastacijas - gan PC, gan Mac - un sadarbībā ar profesionālās video, audio un 3D apstrādes programmatūras ražotājiem, piemēram, Adobe, Autodesk u. c., plānots piedāvāt iespēju montēt savus audio un video materiālus un apgūt programmatūru. Šis varētu būt noderīgs pakalpojums arī studentiem, jo ne visas izglītības iestādes spēj nodrošināt pietiekamu skaitu datoru ar atbilstošu programmatūru.

Atvērta piedāvājumiem

2012. gada novembrī, kad tiks pabeigta Gaismaspils ēkas būvniecība, sāksies astoņus mēnešus garš bibliotēkas pārcelšanās posms no tagadējām piecām ēkām. Paliks vienīgi depozitārijs Silakrogā 30 km ārpus Rīgas. Jau tagad norit aktivitāšu plānošana, lai konkursa kārtībā varētu atrast nepieciešamos pakalpojumu sniedzējus. LNB ir atvērta dažādiem ar zināšanu gūšanu saistītiem pakalpojumiem: filmu un video demonstrēšanai, teātra izrādēm, priekšlasījumiem un prezentācijām, diskusiju un interešu klubiem, koncertiem, sanāksmēm un konferencēm, tikšanās cikliem ar izcilām personībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?