Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kā Stokholmā vai Helsinkos

Iespējams, jau tuvākajos gados Daugavas krastos Rīgā līdzīgi kā Stokholmā, Helsinkos vai Amsterdamā parādīsies peldošas būves, pat nelielas dzīvojamās ēkas. Tas būs iespējams, jo tiek grozīts Rīgas vēsturiskā centra plānojums, atļaujot šādas būves. Rīgai vajadzētu izmantot peldošo būvju lielo potenciālu, un tam jābūt kvalitatīvi regulētam, šādu viedokli pauž vairāki arhitekti. Ieinteresēti ir arī uzņēmēji.

Rīgas dome (RD) aktualizējusi jautājumu par ūdeņu teritorijas un krastmalu izmantošanas noteikumiem, kas ļautu izvietot peldošās būves Daugavas krastmalā. Kopumā domnieku vakar atbalstīto grozījumu izvērtēšanas un pieņemšanas process - sabiedriskā apspriešana, tās rezultātu apkopošana, apstiprināšana Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un tad gala lēmuma pieņemšana RD - labākajā gadījumā varētu noslēgties gada beigās.

Paredzēts, ka peldošās ēkas varētu tikt izvietotas pie Ķīpsalas, Zunda kanālā un Daugavas labajā krastā starp Bīskapa gāti un Akmens tiltu, bet vēlāk arī citviet ārpus Rīgas vēsturiskā centra. Ēku pieļaujamais augstums būs divi stāvi jeb aptuveni astoņi metri. Termiņš, cik ilgi būves varēs atrasties krastmalā, tiks iestrādāts noteikumos par īrēšanu.

Lai ūdens atdzīvotos

Peldošās būves ir laba iespēja pilsētai, un bijušā Rīgas pilsētas arhitekta Jāņa Dripes ieskatā šo potenciālu vajadzētu izmantot un atbilstoši regulēt. «Telpiskās vaļības nevar atļauties,» arhitekts norāda uz pilsētas daļu, kas iekļauta UNESCO zonā. Viņš arī piekrīt, ka noteikti jābūt konkursam par iespēju izvietot ūdensbūves. Tāpat arhitekts saskata labas attīstības iespējas attiecībā uz ūdens un krasta teritorijām ārpus pilsētas vēsturiskā centra. Tās varētu būt pat nelielas dzīvojamās būves, līdzīgi kā tas ir Stokholmā, Helsinkos, arī Amsterdamā. Arī pašreizējais Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktors Gvido Princis uzsver nepieciešamību regulēt šo jautājumu un saka - svarīgi, lai sabiedrība ar noteikumiem iepazītos un izdiskutētu tos.

«Noteikumu kopums, kas tiek piedāvāts Rīgas vēsturiskā centra plānā un ļautu izmantot ūdensmalu potenciālu, ir pirmais labais solis tajā virzienā, ka ūdens varētu atdzīvoties,» pauž Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Andris Kronbergs. Tajā pašā laikā arhitekts norāda, ka jādomā par būvju koncentrāciju, lai to izvietojums nebūtu pārblīvēts un nepārklātu visu Daugavu. Tāda vieta varētu būt krastmala pretī Rīgas pilij, savukārt pievilcīga teritorija būtu Āgenskalna līcis un krasts pie Vecrīgas. Grūtības saistībā ar peldošo būvju izvietošanu un uzturēšanu varētu radīt upes ūdens līmeņa svārstības, gana spēcīgā straume un vējš.

Interese neapsīkst

Kā skaidro Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Marija Ābeltiņa, peldošās būves nav apbūve tradicionālajā izpratnē, bet gan peldošo būvju novietošana pie piestātnēm un akvatorijā, kā arī laivu un jahtu ostu izbūve un kompleksās ūdens telpu teritorijas, kas ietver jahtu ostu vai viesu laivu piestātnes.

Kopš 2007. gada pašvaldībā ir saņemti un izvērtēti seši priekšlikumi par peldošajām būvēm. Viens no to iesniedzējiem SIA Eurolain, kas savulaik bija iecerējis izbūvēt veselu ēku kompleksu Ķīpsalā pie Vanšu tilta, domes ieceri sakārtot ūdeņu izmantošanas noteikumus vērtē ļoti pozitīvi. Tajā pašā laikā uzņēmuma valdes loceklis Gints Melnalksnis atzīst, ka pašlaik plāni ir samazinājušies un interese ir par jahtu ostas veidošanu Ķīpsalā. Iepriekš Euroline par projekta realizēšanu domājuši kopā ar Marinetek Latvia, un arī tagad G. Melnalksnis viņus dēvē par ļoti interesantiem partneriem. Kā vēsta LETA, Eurolain kapitāldaļas pastarpināti, iespējams, pieder bijušajam vicamēram Aināram Šleseram.

Arī SIA Marinetek Latvia pārstāve Natālija Rasponomarjova detalizēti par plāniem pašlaik stāstīt negrib, vienīgi apstiprina, ka krastmala uzņēmumam joprojām ir aktuāla. Savulaik uzņēmums bija iesniedzis priekšlikumu par viesu laivu ostu pie AB dambja, pilsētas upju staciju pie 11. novembra krastmalas un jahtu tūrisma attīstību Rīgā. Tiesa gan, pašlaik plāni varot arī mainīties.

Līdzās minētajiem uzņēmumiem priekšlikumi saņemti arī no SIA Cantus par peldošo restorānu, SIA P.V.B. par projektu Riga Marine City Daugavā pie 11. novembra krastmalas, no Rīgas brīvostas pārvaldes par kruīzkuģu piestātni, kā arī privātpersonas Ritvara Ozola ieceri par pontonu restorānu.

Priekšlikums par Daugavas ūdeņu teritorijas un krastmalas izmantošanu pie Rīgas vēsturiskā centra pašvaldības darba kārtībā bija nonācis jau pirms vairākiem gadiem. Toreiz tika plānots, ka uz Daugavas 11. novembra krastmalā varētu iekārtot bārus, restorānus, kafejnīcas, viesnīcas, veikalus, jahtu un laivu piestātnes. Iecere izpelnījās asu kritiku, jo ļautu krastmalā saimniekot vienai firmai - P.V.B., toreizējās domes opozīcija vainoja vicemēru A. Šleseru šī uzņēmuma lobēšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?