Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kāda izskatās Latvija deputātu acīm

Darbs parlamentā reti kuru bija nogurdinājis tā, kā došanās pie vēlētājiem pēdējos mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām. Paraugoties uz agrāk tik dedzīgajiem deputātiem, pārvērtības ir acīmredzamas. Daži no viņiem šķiet ne tikai vienkārši noguruši, bet jau uz spēku izsīkuma robežas. Tiesa, ne visi, bet tikai tie tautas priekšstāvji, kuri katru dienu apmeklē trīs līdz četras vietas, slien teltis, dala vēlēšanu materiālus, tiekas ar vēlētājiem un vairākas stundas atbild uz viņu jautājumiem, lai vēlā naktī atgrieztos mājās, savukārt nākamajā dienā sāktu visu no gala.

Tāpēc, aptaujājot gandrīz 20 deputātu kandidātu no visām Saeimā pārstāvētajām partijām, Diena nolēma pārbaudīt, cik labi šajā laikā viņi iepazinuši vēlēšanu apgabalu, no kura kandidē, un - vai pazīst savu komandu. Viens no atklājumiem bija, ka politiķi var iebraukt kādā teritorijā un pat nenojaust, kurā novadā ir nokļuvuši. Vidzemniekiem bija lūgums nosaukt, kādi pagasti veido Valmieras novadu. Daži attapās, ka tāds vairs nepastāv, savukārt citi (izņemot Jāni Dombravu (VL-TB/LNNK), kura partijas biedrs Jānis Olmanis vada šo pašvaldību) nezināja, ka tagad tas ir Kocēnu novads. Visbiežāk to nodēvēja par Burtnieku novadu, kurā atrodas Valmieras pagasts.

Zemgales kandidātiem bija jāpasaka, kurā novadā ir Skaistkalne, - to Bauskas novadā iekļāva pat ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš no Zemgales ir vairākkārt ievēlēts. No aptaujātajiem tikai Juris Vectirāns (ZZS), kura dzimtā puse ir Jaunjelgava, un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), kurš leišmalē pabijis, varēja pateikt, ka Skaistkalne ir Vecumnieku novadā. Atim Lejiņam (Vienotība) atmiņā bija kāds stāsts par katru Skaistkalnes pamanāmāko objektu, bet viņš labu laiku domāja, kurā novadā tā varētu būt. Ne visi Kurzemes apgabala kandidāti zināja, ka Jūrkalne ir Ventspils novadā; uzreiz to pateica Dzintars Kudums (VL-TB/LNNK) un ventspilnieks Jānis Vucāns (ZZS).

Daļai Latgales vēlēšanu apgabala kandidātu nebija atbildes uz jautājumu, kurā no Latgales novadiem ir iekļauti vairāk nekā 20 pagastu. Šis pārbaudījums grūtības nesagādāja Saskaņas kandidātiem - Rēzeknes novadu ar 25 pagastiem kā lielāko nosauca gan Jānis Tutins, gan Marjana Ivanova-Jevsejeva (abi SC). Taču līvānietis Jānis Klaužs (ZZS) līdz šim domājis, ka pašvaldību apvienošanā nepārspēts ir Daugavpils novads. Lai pierādītu savas zināšanas, viņš precīzi nosauca novadus, kas izveidoti agrākajā Preiļu rajonā.

Komandas biedrus diezgan labi zināja visu partiju pārstāvji, vienīgi uzrunātajiem no Vienotības bija mīkla, kas ir ogrēnietis Alis Balbārzdis, kurš kandidē ar 25. numuru Vienotības Vidzemes apgabala sarakstā. «Kāpēc lai es viņu zinātu,» sacīja kāds deputāts. Pēc norādes, ka abi ir vienā sarakstā, šis politiķis bija atradis iespēju satikties ar A. Balbārzdi, kurš ir viens no Jaunā laika dibinātājiem. Tiesa, Vienotības sarakstā vairs ir maz cilvēku, kas partijā ir kopš Jaunā laika laikiem, - liela daļa kandidātu, kuri pārstāv reģionālās partijas un bijuši Reformu partijā, no Vienotības startē pirmo reizi.

Gandrīz visi Saeimas deputāti tika iztaujāti klātienē un daži pat pamanījās nolikt pa rokai modernās tehnoloģijas, cerot ar to palīdzību pievārēt šo pārbaudījumu. Tiem, kas zināja atbildi uz pirmo jautājumu, bija iespēja nosaukt arī pašvaldības vadītāju - politiķi vislabāk zināja Rēzeknes novada domes priekšsēdi Monvīdu Švarcu, kurš nav nevienā partijā, bet startējis no apvienotā labējo partiju saraksta. Kāds kandidāts arī atzina, ka šajās dienās ticies apmēram ar desmit vietējiem līderiem - tagad zinot daudzus pēc sejas, savukārt vārdus visiem vēl nav iegaumējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?