Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kartupeļu kārumi

Kartupeļi pie mums pamanāmi jūnija beigās kā jaunie kartupelīši ar dillēm un septembrī kā kartupeļi ar sēņu mērci. Visu pārējo gadu mēs arī tos ēdam. Vidēji apēdam visvairāk kartupeļu, ja mērāmies ar pārējām Eiropas valstīm.

Bez man mīļajām ikdienišķajām kartupeļu pankūkām ir divi visai karaliski kartupeļu ēdieni, kas prasa ilgāku gatavošanas laiku, tāpēc šķiet svētdienīgāki. Pirmie ir lielie kartupeļu salāti, ko ēdu pie savas zviedru māsīcas Māras, - gan viņas pašas gatavotus, gan mājas viesībām pasūtītus slavenā bistro. Tie ir suverēnie kartupeļu salāti, ko bauda vienus pašus vai kā piedevu gaļai. To recepti publicējusi Anna Bergenstrēma, tā ir vienkārša un ērta kaut vai tāpēc, ka salātus var gatavot dienu pirms apēšanas. Kartupeļus izvāra, nomizo un sašķēlē, pārlej ar spēcīgu buljonu un pēc laiciņa vēl karstus sajauc ar sakapātiem sīpoliem un puraviem un pārlej ar vinegretu - mērci, ko gatavo no etiķa un eļļas, sāls, pipariem un saldām sinepēm. Vinegrets labi iesūcas tieši karstos kartupeļos. Kad salāti atdzisuši, tos pasniedz, bagātīgi pārkaisītus ar kaperiem, sarkano sīpolu un olīvu gredzeniem un sakapātiem lokiem. Pierastajai kartupeļu garšai sajaucoties ar pierasto zaļo salātu mērces garšu, rodas jauna - pikanta un sātīga vienlaikus.

Otrs izcils pārbaudījums garšas kārpiņām un pavāra prasmei ir divi cepeškrāsnī cepti kartupeļu sacepumi franču gaumē - gan Annas kartupeļi, gan Dofinē gratēns. Abus sacepumus gatavo lēzenā veidnē, ar tā saukto mandolīnu plāni sašķēlētos kartupeļus kārtojot līdzenos apļos. Annas kartupeļi cēlušies XIX gadsimtā un nosaukti par godu vienai no divām slavenām kokotēm - vai nu aktrisei Annai šādai, vai dāmai Annai tādai. Annas kartupeļu kārtām pa vidu liek sviestu un cep, arī izgāžot no veidnes un apbrūninot, līdz viss cepums ir maigi zeltains ārpusē un caurspīdīgu šķēļu pilns iekšpusē. Dabiski, ka tas garšo pēc kartupeļiem un sviesta, jo vairāk nekā, ja neskaita sāli un piparus, tajā arī nav. Taču kā garšo! Otrs klasisks franču sacepums ir dofiniešu gaumē gatavotais. Tajā kartupeļu šķēles kārto ar ķiploku un sviestu ieberzētā veidnē, katru kārtu apbārsta ar caurspīdīgi sacepinātiem sīpoliem, sāla, piparo un pārber ar rīvētu muskatriekstu, tad pārlej ar pienu un uzvāra, pēc tam pielej tikpat salda krējuma, pārliek ar sviesta piciņām un krāsnī cep apmēram pusotru stundu - grozot, lai neveidotos cieta garoziņa. Tikai beigās paaugstina temperatūru, lai ārpuse apraujas gaišbrūnā kraukšķī. Svarīgākais: neskalināt kartupeļus par ilgu ūdenī, lai neizskalojas ciete, kas kopā ar pienu un krējumu veido garšīgumu, un likt tos veidnē ne vairāk kā trīs līdz četru centimetru biezumā. Savojā šim sacepumam pievieno savas provinces sieru un buljonu. Padzesē desmit minūtes, sagriež gabalos un ēd. Arī kā piedevu pie ceptas vai grilētas gaļas, arī vienu pašu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?