Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kas mēs esam un kurp ejam?

Linda Liepiņa

Kā tik lielas gleznas varēs iedabūt tik mazā galerijā?! - tā gribas iesaukties, zinot, ka Ievas Maurītes askētiskie līnijas zīmējumi ir uz lielformāta audekliem. Māksliniece pati saka, ka nevar jau savu būtību un izteiksmes veidu mainīt, domājot par konkrētu formu. Jā, izstādē Odiseja Rīgas galerijā Istaba, kas skatāma līdz 27. februārim, ir tikai trīs gleznas, kas aizņem visu sienu. Bet jautājums jau nav par kvantitāti.

Izstādes nosaukums vedina domāt par piedzīvojumiem un meklējumiem. «Tēma jāskata plašāk, jo tā jau nav Odisejas ilustrācija,» skaidro I. Maurīte. Kas mēs esam, no kurienes nākam un kurp ejam? - apmēram šādi 1897. gadā franču postimpresionisma gleznotājs Pols Gogēns nosauca kādu savu Martinīkes perioda gleznu. Vai un kur rodama atbilde uz šo mūžseno jautājumu, kas vairāk vai mazāk aktuāls bijis visiem cilvēkiem visos laikos? Pārdomās par to savā personālizstādē ir arī I. Maurīte, nonākot pie atziņas, ka visa mūsu dzīve šķiet esam Odiseja vai ceļojums nezināmajā. Odisejs - tas nozīmē arī piedzīvojumu. «Es jau arī savu dzīvi uztveru kā piedzīvojumu,» smejas Ieva. Viņas darbi ir melnbalti. Māksliniece apliecina, ka tas ir viņas iecienītākais krāsu salikums un izteiksmes veids, bet viens darbs gan ir mirdzošs. «Jebkuram māksliniekam ir svarīgi gleznot ne tikai sev, bet parādīt to citiem un arī saņemt vērtējumu - uzslavu vai kritiku. Tas ir kā atskaites punkts, no kura atkal iet tālāk,» saka Ieva. «Protams, kad tuvojas izstāde, bieži liekas - kam tas viss tiek darīts... Tomēr - tas ir skaisti.»

Paralēli izstādei galerijā Istaba februārī cita Ievas Maurītes personālizstāde - Linea - būs skatāma Liepājas muzeja lielajā zālē, kas ir liela un plaša. Ieva samulst par jautājumu: kas ir prestižāk - liela izstāde Liepājā vai maza - Rīgā? «Tas ir neatbildams jautājums. Būtiskāk ir tas, cik patiesi un nopietni katrs pats pret sevi izturas. Un arī pret galeriju apmeklētājiem,» domā Ieva un piebilst: «Prestižam bija nozīme agrā jaunībā.» Ievai tik liela izstāde ārpus Rīgas notiks pirmo reizi. «lzstāde dod iespēju ieraudzīt mākslinieku,» tā viņa rezumē.

Par lielu un mazu runājot, jāpiemin arī I. Maurītes sadarbība ar grāmatu izdevniecību, kurai arī ir šāds nosaukums. Bikibuku grāmatu sērijā māksliniekam tiek dota iespēja ilustrēt vienu dzejoli. Ievai tika Arvīda Griguļa dzejolis. Bet viņas iedvesmas avots var būt arī mūzika. Viņu uzrunājis Brāmsa Vācu rekviēms Andra Pogas, LNSO, solistu un lieliskā kora Latvija izpildījumā. Iedvesmo arī daba un ceļojumi. Pagājušais gads bija ļoti bagātīgs - ar burāts gar Portugāles krastiem, pabūts Horvātijā, divi mēneši pagājuši Parīzē. Lūk, arī Odisejs, kas ceļo!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?