Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kašķu ainiņas pašiem un eksportam

Monika ir stjuarte. Šajā reisā laikapstākļi ir drausmīgi, lidmašīna ir stāvgrūdām pilna. Veģetāro ēdienu nav, alkohols tikko beidzies, no filmām ir pieejamas tikai šausmenes. Monika ir ļoti aizņemta, tomēr cenšas būt pieklājīga. Lidmašīnas virtuves tablo deg kārtējā izsaukuma lampiņa. Atkal kādam pasažierim kaut ko vajag.

Roberts ir pasažieris un ir saērcināts, jo jau krietnu pusstundu cenšas izsaukt kādu stjuartu. Viņš ir veģetārietis un grib ēst, grib iedzert skotu viskiju un noskatīties kādu labu komēdiju…

Šī nav epizode no filmas. Šī ir angļu valodas stunda, un personāžu lomās ir iejutusies angļu valodas pasniedzēja, projekta Dienas starts dalībniece Inga Munda* un viņas audzēknis. Vērot šo sarunu ir tiešām aizraujoši, un brīžiem aizņemtās stjuartes un saērcinātā pasažiera kašķis liek man izplūst smieklos.

Sižets ar konfliktu

«Mācot angļu valodu, vienā brīdī sapratu, kas ir lielākais šķērslis, kas traucē cilvēkam apgūt valodu. Tās ir bailes runāt svešvalodā. Tad es savā darbā sāku izmantot lomu spēles,» stāsta valodu mācību uzņēmuma Password X vadītāja Inga. Šādas spēles nav nekas jauns, tomēr sarunu sižeti lielākoties ir ļoti garlaicīgi. Trūkst pārsteiguma efekta un leģendu konflikta. «Saruna starp pircēju, kas pērk desu, un pārdevēju, kas viņam to pārdod, ir garlaicīga. Saruna «pastāstiet par sevi» var likt cilvēkam vēl vairāk sakautrēties. Varbūt viņš negrib neko par sevi stāstīt. Tajā pašā laikā, ja viens no sarunas varoņiem būs liels suņu mīļotājs, kas bez sava Bēthovena nesper ne soli, bet otrs būs portjē, kas strādā viesnīcā, kurā mājdzīvniekus ievest ir kategoriski aizliegts, saruna izvērsīsies jautra. Tā liks dalībniekiem meklēt nestandarta risinājumus un atbildes. Tā būs lieliska improvizācija, un valodas apguve sanāks krietni efektīvāka,» skaidro Inga. Viņa uzskata, ka drāmas tehnika atraisa cilvēku - citādi ir vienmuļi. Vajadzīgs asprātīgs sižets ar rīvēšanos un nelielu, komisku konfliktu.

Radīts eksportam

Uz galda guļ dažādas krāsainas kartītes, uz tām ir numuri un lomu apraksti. Kartītes izdrukātas uz parastām A4 formāta lapām - tas vēl pagaidām ir prototips. Gatavais produkts būs nodrukāts maija vidū. Komplekts sastāvēs no 100 kartītēm, kas ietver 50 dažādu situāciju.

Inga stāsta, ka pamatā šī spēle ir mācību līdzeklis un domāta angļu valodas pasniedzējiem. «Galvenais tirgus būs ārpus Latvijas. Ir vairāki interneta portāli, kas radīti angļu valodas pasniedzējiem, piemēram, busyteacher.org. Tur atrodami gramatikas materiāli un citi mācību līdzekļi, un šīs lomu spēles galvenokārt tirgošu tieši caur šādiem resursiem,» Inga atklāj.

Reklāmkarogs uz mēnesi šādā portālā maksā aptuveni 300 dolāru. Inga atzīst, ka lēti tas nav, tomēr resursu apmeklē simtprocentīga mērķauditorija - pasniedzēji, kas meklē mācību materiālus angļu valodā. Ir atsaukušies arī vairāki ārzemju sadarbības partneri, kas ir piekrituši Ingas lomu spēles izplatīt tālāk.

Noderēs arī vecākiem

Tomēr arī vietējais tirgus netiks aizmirsts, skaidro jaunā uzņēmēja. «Centīšos piedāvāt savu mācību līdzekli skolās angļu valodas skolotājiem. Spēli varēs iegādāties arī password.lv mājaslapā. Tur tiks radīts interneta veikals.» Spēlēm ir iegūts svītru kods, bet par to, vai tās varēs iegādāties piemājas lielveikalā, Inga nav droša. Pirmā partija tiks nodrukāta 500 eksemplāros.

Lomu spēļu kartītes radītas sadarbībā ar dizaineri Dinu Vēju no firmas Dizains un poligrāfija. Tas ir neliels uzņēmums un līdz ar to ļoti elastīgs attiecībā uz dažādām izmaiņām un niansēm, Inga stāsta. Tas nodrošinās gan lomu spēļu maketu, gan arī drukāšanu un iepakojumu. Inga atklāj, ka pati tikai sacerējusi tekstus, apstiprinājusi maketu un izvēlējusies papīru.

«Spēļu prezentācija, visticamāk, būs maija beigās, kad beigsies mācību gads,» Inga saka un pauž cerību, ka lomu spēles varētu noderēt ne tikai skolotājiem, bet arī vecākiem, kas vēlas palīdzēt savām atvasēm apgūt angļu valodu.

*Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Prātīgākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Prātīgākais starts)
Sanda un Tamāras Tutinu uzņēmums ir ticis pie logo. Lai veiksmīgi tiktu galā ar dokumentiem, darbā ir pieņemts grāmatvedis. Tuvākajās dienās arī firmas autobuss, kas nu izskatās gluži kā jauns, beidzot saņems savas uzlīmes.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Evas Narunovskas uzņēmums sācis sadarbību ar firmu Compact Secure, kas piedāvā Fujitsu palm secure drošības sistēmas un izplata plaukstas siltuma skenerus, kas darbojas līdzīgi kā pirkstu nospiedumu nolasītāji, tikai bez fiziska kontakta. Abas firmas vienojušās par kopīgu risinājumu izstrādi un piedāvāšanu klientiem.

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Romāns Ruzins ir aizvadījis otro izstādi - Ražots Baltijā - un patlaban strādā ar izstādes laikā iegūtajiem klientiem. Interesi par viņa ražojumiem sākuši izrādīt arī mediji. Uzņēmums ir uzaicināts sniegt paraugdemonstrējumus velosacīkstēs, kas notiks Mežaparkā.

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)
Gints Zīverts ir noraizējies par maija brīvdienu ietekmi uz remontdarbu procesu. Lai paspētu restorānu atvērt līdz plānotajam 5. maijam, celtniekiem būtu jāstrādā bez brīvdienām. Savukārt meistari nav ar mieru un svētkos labprāt atpūstos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?