Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Katrā medus mucā pa pilienam darvas

Sarunas par pagātnes notikumiem, jo vairāk ar pašu liecinieku dalību, vienmēr ir emociju uzlādētas, taču, kad aculiecinieka pārdzīvojums ir izteikts skaļi, kad daudzas ausis to dzird, sirdī jaušas atvieglojums un izjustā netaisnības sajūta saplok. Ar nožēlu jākonstatē, ka dažādu valstu striktā vēstures interpretācija neļauj brūcēm sadzīt.

Vienā gadījumā šī netaisnības sajūta var izplēnēt, nomirt ar tās nesēju, bet pretējā gadījumā līdzi nēsātā potenciālā enerģija pārtop kinētiskajā un šī procesa galaprodukts ir naids un radikālisms. Nevar cilvēkus pēc viņu etniskās piederības dalīt labajos un ļaunajos un nedrīkst kādam aizliegt publiski runāt par pārdzīvoto.

Šādu verdiktu es uzstādu, domājot gan par kādas pārraides aizliegumu radiostacijā Naba, gan par kādu nesenu, pretrunīgu epizodi manā uzturēšanās valstī Vācijā. Šajā diplomātiskajā skandāliņā tika iesaistīts Nobela prēmijas literatūrā laureāts Ginters Grass, kura slavenais romāns Skārda bungas ir tulkots arī latviešu valodā.

Pavisam nesen vācu avīzē Sᅢᄐddeutsche Zeitung tika publicēts viņa dzejolis ar nosaukumu Kam jātiek pateiktam. Tajā 84 gadus vecais rakstnieks, ar pēdējo tinti rakstot, pārmet Izraēlai pasaules miera apdraudēšanu, kritizē Vāciju par atomzemūdeņu pārdošanu Izraēlai solidaritātes vārdā, tajā pašā laikā atzīmējot smago vācu noziegumu pret ebreju tautu un pasakot, ka jūtas dziļi saistīts ar Izraēlas valsti. Dzejolī viņš arī iesaka starptautisku atomprojektu uzraudzības komisiju nozīmēt gan Izraēlai, gan Irānai. Sanācis diezgan politisks dzejolis, bet kāpēc gan tādus nerakstīt?

Par to, ka šie pārmetumi trāpījuši jūtīgā vietā, liecina asā Izraēlas Iekšlietu ministrijas reakcija, paziņojot autoru par persona non grata un aizliedzot viņam iebraukt valsts teritorijā. Ivritā rakstošo autoru savienības prezidents pat pieprasīja Nobela Prēmijas komisijai atņemt Grasam apbalvojumu. Saistībā ar rakstnieku bieži izskanēja apzīmējums «antisemīts». Šī reakcija bija tik pārspīlēta, ka pat pašā Izraēlā tā izpelnījās stipru kritiku. Izraēļu rakstnieks Jorams Kaniuks izteicās, ka tas, kurš sāk boikotēt rakstniekus, beigās dedzinās grāmatas, bet bijušais Izraēlas vēstnieks Vācijā Avi Primors šo reakciju nosauca par iekšpolitiski motivētu populismu. Nezinu Grasa kunga patiesos vadmotīvus, šo dzejoli rakstot - varbūt tās bija godīgas rūpes par atomkara draudiem, iespējams, viņš gribēja iegūt papildu popularitāti. Vai tā ir tikai sakritība, ka tas tika publicēts tieši pirms ebreju svarīgākajiem svētkiem - pessaha? Lai vai kā, šis dzejolis Izraēlas skaudrās reakcijas dēļ guvis plašu ažiotāžu, un domāju, ka arī šajā gadījumā tā sev ir izdarījusi lāča pakalpojumu.

Esmu pilnībā pret vēstures interpretācijām «ebreji valda pār pasauli» stilā, tas lielā mērā ir tikai vecumvecais antisemītisms un ksenofobija jaunās drānās, taču vēsture nav iedalāma tikai baltajā un melnajā patiesībā, katrai tautai ir savas noklīdušās avis. Krievu rakstnieks, disidents, arīdzan Nobela prēmijas laureāts Aleksandrs Solžeņicins savos darbos vairākkārt rakstīja par nežēlīgiem latviešu tautības slepenpolicijas darboņiem, vēsturnieki ir aprēķinājuši, ka bija nepieciešamas aptuveni divdesmit tūkstošu vietējo iedzīvotāju izpalīdzīgās rokas, lai organizētu deportācijas no Latvijas uz Sibīriju. Katrā medus mucā ir pa pilienam darvas, šis piliens ir jāierauga un jāatzīst, lai nesabojātu visu medus mucu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?