Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kenets Slavenskis. Dž. D. Selindžers: Dzīve

Romāna fragmenti

Geritija un Gārdnera bataljons D-dienā izrādās forsējis krasta līniju vien tālab, lai atklātu jaunu vācu nocietinājumu priekšā. Vācieši, kuru skaitliskais pārspēks ir dubults, ir ierakušies piekalnes mežā. Ienaidnieku un Gārdnera bataljonu šķir purvs, ko kareivji sauc par Atraitņu fabriku. Šajā vietā vācieši notur pretspēku divas dienas un naktis, kamēr Geritija un Gārdnera bataljons cenšas ieņemt pretinieka pozīcijas. Cenzdamies sasniegt vāciešus, kas slēpjas aiz uguns un mīnmetēju šāviņu sienas, tie vairākkārt rāpjas pār purvu. Ikreiz, kad apkārt sāk sprāgt smagie šāviņi, viņi rauga iesprukt kādā no nedaudzajām alām, kas atrodas pārāk tālu cita no citas, lai spētu pasargāt visus. Kā vienības tēmētājs Gārdners ir izvirzīts pozīcijā 50 pēdu pārējiem priekšā un allaž ir tas, kas iegūst slēptuvi sev. Gārdnera aizņemtās alas ir vien tik lielas, lai atliktu vieta viņam, kālab šis glābiņš šķiet maģisks.

Tā ir nolemtības situācija, un tās bezcerīgumu Selindžers pasniedz ar kara dalībnieka autentiskumu. Lasītājs izjūt purva dvingu un caur konkrētiem tēliem aptver, kāda iznīcība valda aprakstītajā kaujā. Tā apbrīna arvien pieaug un iedvesmojas ar katru bezjēdzīgo, taču bez iebildēm veikto uzbrukumu vācu aizsarglīnijām. Šajā cīņā nav slavas, ir tikai vienības kaujinieku neatlaidības spēks un neprātīgā tiekšanās izdzīvot.

Kad Gārdners, kaujai turpinoties, cenšas paslēpties kādā no aizsega alām, viņam tur sāk pavīdēt rēgains kareivis ar brillēm un futūristisku ķiveri. Viņš atzīstas šajās vīzijās Geritijam, kurš pirmajā brīdī notur Gārdneru par jukušu. Sastapies ar fantomkareivi jau vairākkārt, Gārdners šokēts atklāj, ka redzētā parādība ir viņa paša vēl nedzimušais dēls Ērls. Šajā brīdī Gārdnera apziņa saļogās. Pārņemts ar domu, ka Ērls kaujas kādā nākotnes karā, viņš, cerēdams ar šo rīcību novērst nākotnes konfliktu, nolemj dēlu nogalināt. Geritijs, uzzinājis, ko Gārdners nolēmis darīt, ir uztraukts. Viņš nolemj ielēkt slēptuvē reizē un apdullināt viņu ar šautenes laidni, lai paglābtu viņa iedomu dēlu. Bet Geritiju no aizmugures ķer šrapnelis un vienā alā ar Gārdneru viņš vairs nenokļūst.

No šrapneļa cietušais Geritijs uzmostas kādā pludmalē uzslietā pagaidu hospitālī. Tur viņš sastop arī Gārdneru, kurš ir garīgi sabrucis. Nevēlēdamies palikt uz nestuvēm, Gārdners izmisīgi turas, pieķēries kādai smiltīs iedurtai kārtij. Viņa stāvokļa aprakstā Selindžers sasniedz virsotnes, ar ko vēlāk leposies viņa New Yorker akceptētie stāsti, proti, spēju sniegt daudzpakāpju vēsti un izteikt emocijas nedaudzos vienkāršos vārdos. Gārdneru, kura acīs jau ir nāve, vienā slimnīcas kreklā ieraugām pludmalē, pieķērušos kārtij, «iekrampējušos tajā tik cieši, it kā atrastos Koniailendā, kādā no tām atrakcijām, no kurām, neturēdamies cieši, vari nolidot un pāršķelt galvu».

Vērīgāk un varbūt atskatā paraugoties uz Geritija stāstu, atklājas, ka arī viņš - kaut mazāk nekā viņa draugs - tomēr cieš no kaujinieka noguruma.

(Turpinājums 22. janvāra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Amerikāņu rakstnieks Dž. D. Selindžers izvairījās no žurnālistiem, sargājot gan savu privāto, gan radošo pasauli. Slavenskis ir radījis stāstu par šo neparasto dzīvi. Grāmata tēlo Selindžera ceļu no neatzīta autora, cauri kara ellei, cauri galvu reibinošiem Uz kraujas rudzu laukā panākumiem, līdz atkal apstājas pie… nesaprasta... No angļu valodas tulkojusi Aija Uzulēna. Dienas grāmata, 2013

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?