Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ķēniņu zālīte

Jo karstāka diena, jo mazāk gribas ņemties ar karstu ēdienu. Un, tā kā i vārda, i dzimšanas dienā tiku apdāvināta ar garšaugu podiņiem, auksta ēdiena sakarā prātā neizbēgami ienāca vismaigākais - saldais jeb Dženovas baziliks, kas no virtuves logiem nu pieejams ēdienu garšināšanai un sviestmaizēm, jau aromatizē eļļu un etiķi.

Tā nosaukums nācis no grieķu valodas, «basilicum» nozīmē ķēnišķīgs. Holandē un Flandrijā tautas valodā to arī dēvē par ķēniņu zāli. Ir grieķu, Dženovas, Taizemes jeb svētais, purpurkrāsas lapu, meksikāņu, citrona, kanēļa, anīsa un citi baziliki. Spānijā saldais baziliks svaidzina gaisu virtuvēs un meičas to sprauž matos, jo tā smarža pievilinot jaunus vīriešus, tomēr, par spīti šādai popularitātei, to nekad nelieto tradicionālajos ēdienos. Taju virtuvē gan savējais baziliks ir plaši izplatīts. Taču tā īsti tas asociējas ar itāļu ēdieniem un pasaulslaveno Ligūrijas auksto mērci pesto.

Pesto jeb pestumu arī tagad Ligūrijas namos ēd katru dienu ar plāniem, kraukšķīgiem plāceņiem. Mērce cēlusies no vajadzības saglabāt ziemai lielisko, bet ātri vīstošo zālīti, un tai nosaukumu devis ne baziliks, bet «piesta», kurā saberž mērces sastāvdaļas. Latviski vārds piesta arī tikpat sens, tam tā pati sakne, kas latīniski, itāliski, krieviski, citās valodās. Tātad pesto var būt jebkas, kas stampāts piestā. Oriģinālajā variantā: marmora piestā ar koka stampiņu jeb piestalu sagrūž Dženovas bazilika lapiņas ar kalorijām bagātajiem pīniju riekstiņiem un pikanto Sardīnijas aitu sieru jeb pecorino sardo, ko dabū no draudzīgās Sardīnijas pāri pār jūras līci, kā arī vitamīnu pārpilnajām ķiploku daiviņām. Tad lēnām lej klāt pirmā spieduma olīveļļu, ar ko tā lepojas ligūrieši, piemet jūras sāli un melnos piparus pēc garšas, burza, līdz iegūst pabiezas konsistences masu. Mērcē, kurā zvejnieki un jūrnieki mērca plāceņus, nu lieto pieejamākus cietos sierus, lētuma dēļ - citas eļļas un valriekstus, kuļ mikserī vai blenderī (kas jaunavīgo olīveļļu var padarīt rūgtu). Provansā ir līdzīga mērce bez riekstiņiem. Receptē no Vācijas pesto gatavots no jaunām redīsu lapiņām ar lazdu riekstiem un aukstā spieduma rapšu eļļu, un atsauksmes ir cildinošas. Ir piparmētru, erukas, kressalātu, zaļo zirnīšu, koriandra, pētersīļu, skābeņu, nātru pesto. Tomēr man tieši bazilika garša ir svarīga. Tā piestāv omletēm, biezpienam un svaigajiem sieriem, teiksim, mocarellai, svaigu tomātu ēdieniem vispār, miltu ēdieniem vispār - maizei, picai Margarita ar mocarellu, tomātiem un baziliku, makaroniem, lazanjai, ravioli. Pat pirktie pelmeņi ar baziliku maina garšu. Pesto liek dārzeņu zupā, pie aukstas vistas un liellopa gaļas, rīsu ēdieniem, salātlapām, vārītiem vai krāsnī ceptiem sīkkartupelīšiem, pupām, jūras veltēm, zivīm.

Un vēl ir viens pesto, kas man ir īpašs, - Neles pesto. Nellija ir īpaša man, jo ir mana Daugavpils draudzene kopš maniem pieciem gadiem, viņa ir īpaša Latvijā, jo šogad atlaista no darba un saņēmusi kompensāciju gandrīz četru gadu algas apmērā, viņa ir īpaša pasaulē, jo izgudrojusi vieglo šampinjonu pesto. Šajā mērcē ir daudz bazilika un svaigu šampinjonu, mazliet ķiploku un eļļas, sāls un piparu. Iegūtās vieglās putas var ēst un ēst ar pelēko vai balto maizi, taču var tāpat kā citus pesto. Un kā vēl var! Ar pūkainu baziliskumu. Man šodien sākas atvaļinājums pie Daugavas, pie Neles. Un Uldim tūlīt iznāks viņa tulkotais Kipras turku dzejnieka krājums, kam jau uz apvāka Dzejolis, kas smaržo pēc bazilikiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?