Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ķīlis augstskolu izvērtēšanas rezultātus AIP draud publiskot šodien

Lai gan topošajiem studentiem pēdējā pieteikšanās diena augstskolās bija vakar, riņķa dancis ap nepubliskotajiem studiju programmu izvērtēšanas rezultātiem, kas varēja ietekmēt viņu izvēli, tikai uzņem apgriezienus. Ekspertu atzinumi par studiju programmu kvalitāti šobrīd ir gan pašu augstskolu, gan projekta pasūtītāju Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), gan tā īstenotājas Augstākās izglītības padomes (AIP) rīcībā, taču to publiskošanu visas institūcijas līdz šim vilcinājušas un savstarpēji «futbolējušas».

Iespējams, ekspertu vērtējumus plašāka sabiedrība uzzinās šodien, kad pieteikšanās studijām gan beigusies, jo izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis līdz šīs dienas beigām sola atrast veidu, kā apiet tiem uzlikto ierobežotās pieejamības informācijas statusu.

Pēc tam, kad R. Ķīlis pagājušajā nedēļā AIP nosūtīja vēstuli ar aicinājumu rezultātus publiskot, padome par šo jautājumu tās locekļu vidū sāka elektronisku aptauju, kas noslēgsies ceturtdien. AIP priekšsēdētāja Jāņa Vētras Dienai teiktais liecina, ka līdz šim viedokli paudušie locekļi nav naski uz rezultātu publiskošanu, jo tādējādi tikšot maldināta sabiedrība. «Ekspertu vērtējumi, protams, nevar mainīties, bet augstskolas šobrīd varbūt jau ir paguvušas ņemt vērā viņu aizrādījumus un uzrādītos trūkumus novērsušas. Var būt arī tā, ka negatīvi novērtētās programmas realitātē varbūt nemaz šobrīd neeksistē. Ja vairākums nolems, ka rezultāti ir jāpublicē tagad, tad publicēsim,» ierobežotās pieejamības informācijas statusa piemērošanu pamato J. Vētra.

Vaicāts, vai skaidrības labad rezultātus būtu lietderīgi darīt zināmus jau šobrīd, ņemot vērā to, ka pagājušajā nedēļā žurnāls IR publicēja no neoficiāliem avotiem iegūtus izvērtēšanas rezultātus, kas daļēji bija nepatiesi, J. Vētra atbild nekonkrēti: «No vienas puses, tas būtu pareizi, bet, no otras - mums jāapstājas un jānogaida.»

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa plāni liecina, ka studiju programmu izvērtēšanas rezultāti plašākai sabiedrībai varētu tapt zināmi vēl pirms AIP iekšējās aptaujas beigām, jo šīs dienas laikā IZM centīsies atrast veidu, kā to izdarīt tiesiskā ceļā. «AIP rezultātus ir klasificējusi kā ierobežotas pieejamības informāciju. Ja es tos publiskotu, piemēram, ieliekot linku Twiterī, ko mīļuprāt es arī darītu, tad rīkotos prettiesiski un tam varētu būt zināmas sekas,» Dienai pauž R. Ķīlis. Ministrs pieļauj, ka, viņaprāt, dīvainā AIP rīcība, rezultātiem piemērojot šādu statusu, varētu būt izskaidrojama ar korporatīviem iemesliem - citiem nezināmu padomes kopējo interešu aizstāvēšanu.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, pēc kura domām rezultātus vajadzēja publiskot jau no sākuma, R. Ķīļa aicinājumu uzskata par nenopietnu, jo ekspertu atzinumu ir arī IZM, kā projekta pasūtītājas rīcībā. «Tā ir tāda spēlēšanās. Jaunajiem cilvēkiem rezultātus vajag zināt. Mums [izglītības iestādēm] nav jāpilda projekta funkcijas. Lai paši tiek galā un rezultātus atklāj tas, kuram ir tiesības,» viņš pauž. M. Auziņš apgalvo, ka LU studentus negatīvi novērtētajās programmās neuzņēma, taču viņam zināms, ka citas augstskolas to ir darījušas. «Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) nav nekā slēpjama studiju programmu vērtējumā. It īpaši tāpēc, ka RTU programmas ir saņēmušas augstus novērtējumus,» Dienai pauž RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis. Tomēr konkrētākās detaļās viņš neizplūst, jo ekspertu sniegtos vērtējumus šobrīd vēl neizmanto, lai pieņemtu lēmumus par studiju programmu tālāku nākotni, tādēļ tā būtu neobjektīvas informācijas izplatīšana. Rīgas Stradiņa universitātes pārstāve Zane Ozola atbild līdzīgi - rezultātus labprāt publicētu, bet šobrīd viss ir atkarīgs no AIP.

Tomēr nevar apgalvot, ka sabiedrība bijusi pilnīgā neziņā, jo dažas universitātes pēc pirmo izvērtēšanas rezultātu saņemšanas medijiem izplatīja preses relīzes, vēstot tikai par pozitīvi novērtētajām programmām. AIP par pārkāpumu to neuzskatīja un pauda, ka tā ir pašu augstskolu atbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?