Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 20. novembris
Anda, Andīna

Ķimeņu vietā baziliks

Kad tik daudz dienu pavadīts ķimeņaina jāņusiera, grilētas gaļas un pašceptu rabarbermaižu kompānijā, garšas kārpiņas sāk ilgoties pēc pārmaiņām. Tāpēc garšīgās latviešu virtuves maratonu šajā nedēļas nogalē piedāvājam nomainīt pret tikpat garšīgiem itāļu ēdieniem. Tikai ar citiem akcentiem - bazilika, pesto, amareto.

Pavārs Mārtiņš Zakevics ar gandrīz desmit gadu pieredzi itāļu ēdienu gatavošanā iesaka trīs receptes.

Gnoči (gnocchi) ir kartupeļu klimpiņas, ko Itālijā ēd kopš romiešu laikiem un kurām katrā reģionā atšķiras pagatavošanas veids. Tradicionāli tās pasniedz kā priekšēdienu zupas vietā ar tomātu, pesto mērci vai kausētu sviestu un sieru.

Pasta florenciešu gaumē ir tomātu, ķiploku, bazilika mērcē apcepta pasta ar mocarellas sieru.

Desertā, protams, vispopulārākais itāļu saldēdiens tiramisu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pasta florenciešu gaumē

4 personām:
200 g pastas
0,5 kg tomātu
2 ķiploka daiviņas
125 g mocarellas siera
20 g bazilika lapiņu
oregano (raudene)
olīveļļa apcepšanai

Vispirms taisa mērci. Sasmalcina ķiplokus, lielās daivās
sagriež tomātus, pievieno baziliku, uz pannas uzlej mazliet olīveļļas, visu apcep. Tad pievieno iepriekš novārītu pastu. Pavārs uzsver: «Nav svarīgi, kāda veida pastu izmantojat - tā ir gaumes lieta. Taču ļoti svarīgi ir, lai tā būtu al dente - vidēji novārīta, vēl stingra.» Tad pievieno 1/2 paciņas mocarellas siera, visu samaisa un 1-2 minūtes patur uz pannas. Pasniedz, pārkaisot ar oregano un atlikušo mocarellas sieru.

Gnoči ar pesto mērci

4 personām:
600 g kartupeļu, 100 g miltu, 80 g kartupeļu cietes, 2 olu dzeltenumi, sāls.
Kartupeļus novāra, nomizo, izspiež caur sietu, atdzesē. Tad pieliek miltus, kartupeļu cieti, olu dzeltenumus, sāli. Visu kārtīgi samīca, ar roku izveido mazas bumbiņas vai arī speciālas formiņas. Liek verdošā sālsūdenī un vāra apmēram minūti. Pasniedz ar pesto mērci, rīvētu Parmas sieru, tomātiem utt.

Tiramisu

4 personām: 60 ml espresso vai ļoti stipras kafijas, 2 olu dzeltenumus, 250 g maskarpones siera, 40 g amareto liķiera, 4 ēd. k. cukura, 50 g saldā krējuma, 120 g cepumu Dāmu pirkstiņi. Kakao pulveris pārkaisīšanai.
Pagatavo kafiju, tai pievieno amareto. Olu dzeltenumus vispirms saputo ar cukuru, tad pievieno maskarpones sieru, puto. Beigās pievieno saldo krējumu un vēlreiz uzputo līdz vienmērīgai krēma konsistencei. Dāmu pirkstiņus mērcē kafijā un kārto uz šķīvja vai lēzenā traukā. Pārsmērē ar krēmu. Tradicionāli taisa divas kārtas, bet var likt arī vairākas. Virsējo kārtu pārkaisa ar kakao pulveri. Liek ledusskapī vismaz uz piecām stundām. Tad griež gabaliņos un pasniedz ar kafiju vai zaļo tēju. Visgaršīgākais tiramisu būs nākamajā dienā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies Andorijs Dārziņš

Andorijs Dārziņš 16.01.1953. – 17.11.2024. Atvadīšanās piektdien, 22. novembrī, plkst. 14.00 Rīgas Kremācijas centra mazajā zālē. Tuvinieki








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?