Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Klasē - argumentu cīņas degsme

Kad vēstures stundās jāaplūko tādi jautājumi vai problēmas, par kuriem sabiedrībā ir vismaz divi dažādi viedokļi, Rīgas Lietuviešu vidusskolas skolotājs un Iespējamās misijas vēstnieks Oskars Kaulēns ķeras pie tiesas sēžu organizēšanas, kurās debates kļūst par nopietnu mācīšanās paņēmienu. Tajās skolēni izķidā visnotaļ dažādos skatpunktus par Pirmā un Otrā pasaules kara iznākumu, Reformācijas un Mārtiņa Lutera nozīmi, arī par to, kurš politiskais režīms ir labākais utt.

Metodes būtība ir vienkārša - skolēni stundā tiek sadalīti grupās, kas kādā vēstures jautājumā pārstāv atšķirīgus viedokļus. Jauniešu pašu uzskati par konkrēto tēmu šajā brīdī nav būtiski. Tālāk skolēni gatavo argumentētu aizstāvību sev iedalītajam viedoklim un vēlāk improvizētā tiesas sēdē to liek priekšā klasesbiedriem, kas pārstāv pretējo nometni un ir gatavi dzirdēto kritizēt. «Kopumā ir trīs soļi, kā jaunieši nāk klases priekšā un izsakās: vispirms viņi pauž savas pārstāvamās puses viedokli, nākamajā posmā kritizē oponentus un visbeidzot noslēgumā atbild uz sev adresēto kritiku, mēģina to atspēkot,» skaidro O. Kaulēns, kurš pats vada šo tiesas sēdi un tēlo tiesnesi - ja skolēni debatējot kaut kur nobīdās vai piemirst kādu būtisku faktoru, viņš iejaucas ar uzvedinošiem jautājumiem, bet, ja debašu karstumā izceļas pārlieks troksnis, sauc visus pie kārtības. Beigās pasludināt spriedumu šim «tiesnesim» gan nav ne mērķa, ne vajadzības, jo vēstures daudznozīmīgajās lappusēs vienas taisnības nekad nav, turklāt skolēni noslēgumā debatēto jautājumu iekšēji iztiesā katrs pats sev - formulējot savu paša viedokli un argumentēti lemjot, kurai pusei pieslieties. Tas, ka tas notiek pēc šādām debatēm, esot pat izaicinošāk. «Debates atšķiras no diskusijas, jo tās nav personīgo viedokļu cīņa, bet cīņa starp argumentiem. Debatēšana trenē ieraudzīt otra viedokli, iekāpt otra kurpēs, pat ja tu personīgi domā citādi. Arī tad, ja pēc debatēm esi palicis pie sava sākotnējā uzskata, vari to labāk pamatot.»

Lai gan vislabāk debatēs «strādā» lielie un strīdīgie vēstures jautājumi, tiesas procesam der jebkura tēma. Pat citos priekšmetos. O. Kaulēns skolā pasniedz gan vēsturi, gan politiku un kulturoloģiju. Pēdējā, mācot par dažādiem glezniecības stiliem, reiz skolēniem uzdevis debatējot pierādīt bagātam uzņēmējam, ka viņam jāpērk glezna tieši konkrētajā stilā. «Esmu pārliecināts, ka debatējamas tēmas var atrast arī eksaktajos priekšmetos.»

O. Kaulēna skolēni debatē stundās, lai gan gatavoties mēdz arī mājās - ja jāapzina apjomīgāks faktu materiāls. «Kad pasaku, ka būs tiesas sēde, skolēni berzē rokas. Jauniešiem šis paņēmiens ļoti patīk, viņi aizraujas, darbojas ar lielu atdevi, jo te ir sacensība, izaicinājums, centieni pierādīt pretiniekam savu taisnību, neaizskarot nevienu personīgi. Skolēni pēc tam par attiecīgo tēmu mēdz diskutēt arī vēl starpbrīdī,» stāsta pedagogs. Viņš skolēniem debates sāk rīkot jau no 7. klases, taču uzsver, ka viss atkarīgs no tā, kā jaunieši tam ir iepriekš sagatavoti - ja skolēni nav radināti, mācīti analizēt faktus, skaidrot pozitīvās un negatīvās puses, viņiem nevar pēkšņi uzrīkot tiesas sēdi, jo rezultāta nebūs ne debašu norises, ne satura ziņā. «Bet, jo ātrāk skolēnam šīs prasmes sāk mācīt, jo labāk, jo dzīvē māku debatēt ļoti vajadzēs - kaut vai, lai pārliecinātu citus par savu taisnību, pārdotu sevi,» O. Kaulēns saka. Debates trenē skolēnos prasmi izskaidrot un pamatot lietas, kritiski domāt, māca gan atrast vājās vietas oponentu teiktajā, gan saskatīt «sūci» savos argumentos.

Un cik bieži skolā var atļauties debatēt, ņemot vērā mācību vielas lielo apjomu, ko jāpaspēj apgūt? O. Kaulēns atbild: «Mācību saturs to ļauj darīt bieži. Jautājums tikai - vai skolotājs prot atmest lieko? Es uzskatu, ka skolotājam nav pašam klasei jāstāsta viss, ko vien var par tēmu pateikt. Tā vietā var paņemt 10 būtiskākos faktus un izdebatēt. Galvenais ir mācību process, un tajā aktīvam jābūt skolēnam.» O. Kaulēns ir pārliecināts: no mācību procesa jāpaņem kas vairāk par zināšanām - prasmes. Lai gan lielākā daļa skolotāju grib, lai jaunieši spēj kritiski domāt un pamatot savu viedokli, šo prasmju izkopšanai skolās patlaban tiek ļoti maz uzmanības, O. Kaulēns uzskata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?