Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Klauvē pie valstsvienības durvīm

Viņš ir labs. Es viņu iekļautu sastāvā, - treneris Ēriks Miļuns sacīja par jauno hokeja talantu Mārtiņu Dzierkalu, kad painteresējos, vai Mārtiņš varētu iekļūt Latvijas valstsvienībā spēlēšanai pirmsolimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, kas šonedēļ no 1. līdz 4. septembrim norisināsies Arēnā Rīga. Ziemeļamerikā spēlējošie izlases kandidāti augusta otrajā pusē trenējās Volvo hallē kopā ar Miļuna vadītajiem Prizmas spēlētājiem.

Par Dzierkalu ir dzirdēts daudz labu atsauksmju. Latvijas junioru izlasē viņš izcēlies ar interesantiem apvešanas manevriem un savdabīgiem lēmumiem. Par Mārtiņu saka, ka Latvijas hokejam aug daudzsološs pirmās maiņas spēlētājs. Viens no pirmajiem viņu pamanīja bijušais Latvijas izlases aizsargs un pašreizējais HK Kurbads treneris Rodrigo Laviņš, kad abi sastapās uz laukuma aci pret aci Latvijas virslīgas spēlē. Mārtiņam par to spēli palikušas divējādas atmiņas.

«Es divus golus iemetu, bet es joprojām to spēli vairāk atceros tāpēc, ka viņš mani tā iebortēja! Tūlīt pēc tam gribēju viņam atmaksāt, jo neviens mani nekad nebija tā noķēris uz spēka paņēmienu. Viņam sanāca. Rodžers jau gudri nospēlēja un pēc tam piekodināja, lai lielajā hokejā esmu uzmanīgāks. Pēc tam šis moments bija ievietots arī YouTube ar parakstu, ka tā ir Laviņa firmas zīme. Dažreiz cilvēki mani vairāk atceras pēc šī spēka paņēmiena. Pēc mača man Rodžers piezvanīja un pavaicāja, ko es te vispār Latvijas hokejā vēl darot?

Viņš ir gandrīz vai tavs aizbildnis...

Rodžers man ir daudz palīdzējis. Arī šovasar biju viņa organizētajā jauno spēlētāju nometnē Piņķos. Viņš stāstīja tādas lietas, kuras esmu dzirdējis arī no Toronto sistēmas treneriem.

Laviņš savulaik arī noorganizēja pārbaudes braucienu uz Helsinku Jokerit junioru komandu?

Jā, paldies viņam par to, lai gan Jokerit komandā es neiekļuvu.

No šodienas skatpunkta varbūt pat labi, ka netiki Helsinku klubā?

Cik es sapratu, viņi negribēja mani ņemt. Pēc pusgada mani nodraftēja NHL klubs Toronto Maple Leafs trešajā raundā, un tad man bija laba sajūta. Uz Helsinkiem es aizbraucu ne jau tikai tādēļ, lai atrādītos, bet lai iekļūtu sastāvā un spēlētu. Man patīk pierādīt, ka cilvēkiem nav taisnība.

Par tramplīnu lēcienam uz Ziemeļameriku noderēja HK Rīga un spēlēšana MHL čempionātā?

Jā, tā bija iespēja pierast pie junioru hokeja, jo pirms tam spēlēju Latvijas virslīgā. Es uzskatu, ka Latvijā jauniešiem MHL čempionāts ir vienīgā iespēja, kur spēlēt pienācīgā līmenī.

Iekļūšanai draftā svarīgākais bija spēlēšana HK Rīga vai pasaules junioru čempionāts?

Toronto skauti mani ievēroja pasaules junioru U-18 čempionātā Šveicē. Tur arī Huskies komandas pārstāvji pienāca man klāt. U-18 bija lielākais solis, bet, protams, viņi nevarēja mani ņemt tikai pēc viena turnīra, tāpēc arī prasīja, lai aizsūtu spēļu videoierakstus. Viņi gribēja pārliecināties, kā es spēlēju sezonā klubā, jo vienā spēlē jau var katrs izšaut.

Pirmā sezona Ziemeļamerikā bija gara, un tevi var apsveikt ar Kvebekas junioru līgas čempiona titulu!

Paldies! Pirmā sezona tiešām sanāca laba. Nokļuvu arī labā komandā. Bija vairākas komandas, kuras izvēlēties, un kaut kā izlēmām braukt tieši uz Huskies. Varēju nokļūt arī OHL līgā un dažās citās Kvebekas līgas komandās. Ar aģentu izrunājāmies, un sanāca ļoti labi. Aizbraucu uz komandu, kas uzvarēja.

Kāpēc nosliecies par labu Huskies?

Mēs ar aģentu izrunājām visus par un pret. Viņi arī izrādīja par mani vislielāko interesi. Man pašam arī pirmā doma bija, ka jābrauc tieši uz šo komandu.

Ar nokļūšanu Kanādas junioru līgā spēri platu soli uz priekšu?

Protams, jo tā ir viena no labākajām junioru līgām pasaulē. Tur hokejs ir citāds, lai gan es jau šeit, MHL, aizbraukšanai uz Ziemeļameriku biju labi sagatavojies. Tas nepārprotami bija solis uz augšu.

Esi izteicies, ka NHL gribi ne tikai iekļūt, bet būt par stabilu šīs līgas spēlētāju. Rio olimpiādē, runājot ar dažiem mūsu olimpiešiem, viņi neslēpa, ka ir sastādījuši plānu, kā virzīties uz saviem mērķiem. Esi iedomājies laika periodu, kurā vajadzētu iekļūt NHL?

Vēl divus gadus es varu spēlēt junioru līgā, bet domāju arī tālāk uz priekšu. Nākamajam solim vajadzētu būt AHL čempionātam, jo uzreiz iekļūt NHL var tikai tad, ja esi gandrīz vai zvaigzne. Lai tiktu AHL, ir jāparaksta līgums. Septembrī Toronto būs jauniešu nometne ar spēlēm pret citām NHL klubu jauniešu komandām. Tajā turnīrā vajadzētu labi nospēlēt, jo pastāv iespēja jau šogad parakstīt līgumu. Viss ir atkarīgs no manis. Protams, varu vēl divus gadus spēlēt Huskies, bet, jo ātrāk tikšu uz augšu, jo labāk.

Pēdējā junioru vecuma gadā spēlēt Huskies laikam vairs nav īsti labi…

Tad jau ir divdesmit gadu. Un, ja vēl esi eiropietis, tas nozīmē, ka tevi neviens pirms tam nav gribējis ņemt. Bet ir mums arī uzskatāms piemērs Ņikita Jevpalovs. Pēdējā gadā junioru līgā viņš sapelnīja 100 punktu, parakstīja līgumu un spēlēja AHL.

Uzsvēri - ja vēl esi eiropietis. Tas nozīmē, ka spēlētājiem no Eiropas latiņa ir augstāk novietota?

Protams, mūsu līgā komandā drīkst būt tikai divi eiropieši. Pašam arī jāsaprot, ka ir maz vietas un ka ir jādod rezultāts. Ja nedosi rezultātu, kam esi vajadzīgs? Komanda tavā vietā labāk paņems kādu jauno spēlētāju. Es gan šogad komandā sāku spēlēt kā vienīgais eiropietis, pēc tam viens pievienojās, bet jaunajā sezonā laikam atkal būšu vienīgais.

No vienas puses, nebūs jāuztraucas par savu vietu…

Jā, bet, no otras puses, mēs gribam, lai komanda būtu stiprāka.

Uzvarēt visi grib, bet Ziemeļamerikā sekmīgai karjerai būtiskāki esot individuālie rādītāji?

Pirmajai sezonai iekrātie 67 rezultativitātes punkti ir labs rādītājs, bet mans jaunās sezonas mērķis ir pārspēt šo skaitli. Arī pirmajā gadā varēja būt vairāk punktu, jo sezonas otrajā pusē rezultativitāte nokritās. Iespējams, tas bija uz noguruma fona. Otrajā gadā Kvebekas līgā es jau zināšu, kas mani sagaida.

Redzot, ka uz laukuma izcelies ar interesantiem apvešanas manevriem, jāuzdod jautājums, ko itin bieži vaicā jaunajiem spēlētājiem, proti, vai esi kaut ko aizguvis no kāda konkrēta spēlētāja?

Godīgi sakot, nē. Kādreiz es cenšos kaut ko paskatīties, bet, lai kopētu, - tā nav. To pašu slaveno Krosbija soli. Es to redzu, es cenšos to darīt, bet man nesanāk tik ļoti labi. Tā gan nav, ka es kādu spēlētāju kopētu. Bērnībā es ļoti daudz spēlēju hokeju ar saviem vecākajiem brāļiem. Varbūt kāds fintiņš no viņiem ir aizgūts.

Jaunākajam brālim parasti ir vieta vārtos…

Mums ir pretēji. Vecākais brālis ir vārtsargs, vidējais - aizsargs un es - uzbrucējs. Abi brāļi gan profesionāli hokeju nespēlē. Bērnībā viņi man nekad neļāva uzvarēt, bet hokeju spēlējām, cik vien es sevi atceros.

Par Dzierkalu ir jau izskanējis atzinums, ka viņš ir pirmās vai otrās maiņas spēlētājs, kurš nav īsti piemērots melnā darba darīšanai?

Kā kurš treneris to uzskata. Es to nevaru komentēt, lai gan pārsvarā visu laiku esmu spēlējis pirmajā vai otrajā maiņā. Tā ir arī Huskies.

Aģents nav devis mājienu, uz kuru maiņu pieaugušo hokejā vari mērķēt? Piemēram, par Zemgu Girgensonu junioru hokejā jau teica, ka viņa īstā vieta būtu otrajā vai trešajā maiņā.

Par maiņām neesam runājuši, bet es viņam vaicāju, kuras ir tās lietas, kas man jāuzlabo, lai es tiktu līdz labam pieaugušo hokeja līmenim. Interesējos arī, ko no manis sagaida Toronto kluba pārstāvji.

Ko viņi vēlas redzēt?

Pārsvarā jau ir runa par sīkām detaļām. Uzbrukumā ripa biežāk ir jānogādā uz vārtu priekšu, es mēdzu to mazliet pārturēt. Viņi grib arī, lai izdaru vairāk metienu uz vārtiem.

Pagājušajā vasarā, pirmo reizi nokļuvis NHL kluba Toronto Maple Leafs nometnē, laikam piedzīvoji īstu kultūršoku?

Tas bija viens no neaizmirstamākajiem periodiem manā dzīvē. Pirms tam biju spēlējis Latvijā NAHL amatieru līgā, virslīgā, MHL, un tad īsā laikā notika ļoti straujš kāpums, spēlēju jau ar NHL džekiem. Tas tik tiešām man bija kultūršoks, kad redzēju, kādi spēlētāji ir apkārt. Man skudriņas skrēja pa ķermeni.

Kuru spēlētāju uzlūkoji īpaši?

Visvairāk biju dzirdējis par uzbrucēju Nazemu Kadri. Tāpat arī Leo Komarovu.

Komarovs KHL čempionātā Maskavas Dinamo komandas sastāvā bija zināms kā provokators, kurš mēdz asi nospēlēt. Kā jauniņo viņš negribēja tevi pārmācīt?

Cik tad man pret viņu sanāca būt uz ledus - tikai kādas pāris reizes -, un viņš jau arī tikai jokojās. Tas bija vasarā, kad viss vēl tikai sākas. Bija pārāk maz laika, lai NHL spēlētājus iepazītu.

Esi iekļauts Latvijas izlases kandidātu sarakstā pirmsolimpiskajam kvalifikācijas turnīram. Vai kāds no treneriem ir uzrunājis tevi?

Jā, runāju ar Beresņevu, kurš teica, ka ir iekļāvis mani kandidātu sarakstā, jo patīkot, kā es spēlēju. Tāpat arī teica, lai trenējos un esmu gatavs turnīram.

Kāda ir pašreizējā kondīcija?

Es jūtos ļoti labi un esmu gatavs cīnīties par vietu sastāvā.

Pieaugušo hokeju vispār esi iepazinis?

Esmu spēlējis tikai Latvijas virslīgā un Toronto nometnē nedaudz ar NHL spēlētājiem. Es neredzēju ļoti lielu atšķirību no junioru hokeja. Varbūt neesmu vēl tik daudz spēlējis pieaugušo hokejā, lai pamanītu, kas ir citādi.

Volvo hallē ir bijuši treniņi kopā ar Zemgu Girgensonu. Viņš nav devis kādu padomu?

Mums bija tikai pāris kopīgu treniņu. Parunājām tikai, kā lai treniņā uzvar, kad spēlējam pieci pret pieci.

Ko novēlēt jaunajā sezonā - lai rezultativitātes punkti krājas?

Punkti ir svarīgi, bet galvenais ir rādīt sniegumu, ko no manis gaida. Ja to darīšu, tad arī būšu pieprasīts.

Iekļūšana izlases sastāvā var ietekmēt karjeru aiz okeāna?

Tas man būtu tikai pluss. Turnīrs ir ļoti nopietns, un tajā spēlēs augsta līmeņa spēlētāji. Toronto sistēmas cilvēki noteikti to ņemtu vērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mārtiņš Dzierkals

Dzimis 1967. gada 4. aprīlī
Augums 180 cm, svars 77 kg
Sporta veids: hokejs
Pozīcija: uzbrucējs
Komanda: Rouyn-Noranda Huskies (QMJHL, Kanāda)
Panākumi: QMJHL 2015./2016. gada sezonas čempions
NHL: draftā izvēlējusies Toronto Maple Leafs komanda 2015. gadā 3. kārtā ar kopējo 68. numuru
Latvijas junioru izlasē: U-18 1. divīzija 1. vieta, 2 (0+2) punkti (2014), U-18 augstākā divīzija 9. v., 9 (3+6) p., (2015), U-20 1. divīzija 3. v., 4 (2+2) p. (2015), U-20 1. divīzija 1. v., 4 (1+3) p. (2016)
Latvijas valstsvienībā: nav spēlējis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?