Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Klusums pirms vētras?

Klusums pirms vētras. Tā sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pirmdien sniegto informāciju par partiju finansēšanas pārkāpumiem priekšvēlēšanu laikā. Lai arī tā uzrāda pozitīvas tendences, pētniece neprognozē, ka šogad gaidāmās kampaņas pirms Saeimas vēlēšanām būs mazāk vētrainas. No ekspertu teiktā izriet, ka jāveic priekšdarbi, lai sakārtotu priekšvēlēšanu aģitācijas jomu vēl pirms gaidāmajām vēlēšanām, tomēr politiķi nesteidz tos veikt.

Latvijai un Ventspilij ir vienīgā partija, kas pārsniegusi atļautos priekšvēlēšanu tēriņu griestus, turklāt samērā maz - par 1064 latiem, kas partijai bija jāatmaksā valsts budžetā. Vai tas nozīmē, ka partijas tiešām cenšas iekļauties likuma rāmjos vai drīzāk tēriņu limiti tik lieli, ka tos gluži vienkārši nav iespējams pārsniegt? «Noteikti otrais variants,» pārliecināts KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks. Viņaprāt, lielu lomu nospēlējusi šābrīža ekonomiskā situācija un partiju iespējas piepildīt savas kases, kā arī ļoti augstie priekšvēlēšanu tēriņu griesti. Tiesa, informācija par partiju priekšvēlēšanu izdevumiem liecina, ka lielo partiju kases par tukšām vai pustukšām grūti saukt. Piemēram, LPP/LC un Tautas partija (TP) priekšvēlēšanu aktivitātēm varējušas iztērēt vairāk nekā pusmiljonu latu. Tieši šīs abas partijas nonākušas pavisam tuvu atļautajiem tēriņu griestiem: LPP/LC iztērējusi 97% no maksimāli pieļaujamā izdevumu apmēra, savukārt TP - par procentu mazāk.

I.Kažokai ir vēl divi skaidrojumi, kāpēc partijām pērn kopumā izdevies iekļauties likuma rāmjos. Viens no tiem ir kampaņu decentralizācija, jo pašvaldību vēlēšanu gadījumā lielajām partijām balsis grūti piesaistīt ar reklāmas rullīšiem nacionālajos televīzijas kanālos. Otrs iemesls - pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās «spēle ir par mazāk kārdinošiem kumosiņiem». KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis gan pauž cerību, ka partiju pārkāpumi maznozīmīgi nav bijuši tikai tāpēc, ka šo vēlēšanu kampaņu likmes ir mazākas nekā Saeimas vēlēšanās. Taču arī viņš nenoliedz, ka tēriņu griesti «tiešām ir ļoti augsti».

Iepriekšējā priekšvēlēšanu kampaņa parādīja tiesībsargu bezspēcību slēptās reklāmas priekšā. KNAB pārstāvji pat nenoliedz, ka birojs saskārās ar gadījumiem, ka kādos medijos ir skaidri saskatāmas slēptās reklāmas pazīmes, taču samaksas fakts nav pierādāms. Pēc I.Kažokas domām, varētu līdzēt nesenie Krimināllikuma grozījumi, kas paredz, ka žurnālistus tagad var sodīt, ja pieņem samaksu par kādu raidījumu vai publikāciju.

No KNAB pārstāvju un I.Kažokas teiktā izkristalizējas vēl vairākas nepilnības pašreizējā priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā. Viena no tām saistās ar pieļaujamo tēriņu apjomu, kas nākamo Saeimas vēlēšanu kampaņā pēc piesaistes vidējai darba algai būs lielāks nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās. I.Kažoka lēš, ka limits varētu pieaugt apmēram par 100 tūkstošiem latu, kas joprojām partijas padara atkarīgas no lieliem ziedotājiem. Šo atkarību nostiprina arī fakts, ka ir daudz priekšvēlēšanu izdevumu, uz kuriem šis limits vispār netiek attiecināts, piemēram, kampaņu organizēšana, reklāmas materiālu gatavošana, telpu noma vēlēšanu kampaņas vajadzībām, tāpēc gan KNAB, gan I.Kažokas ieskatā būtu jāpārskata, kuras izdevumu pozīcijas netiek ieskaitītas tēriņu griestos. Piemēram, vai tiešām apjomīgais Aināra Šlesera (LPP/LC) pasākums, kas pērn notika Arēnā Rīga, nav skaitāms pie ierobežotajiem izdevumiem?

KNAB jau pērnruden iesniedza Saeimā savus priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām, taču tie ir iestrēguši. A.Vilks neslēpj - viņam ir mazas cerības, ka deputāti pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām būs gatavi veikt grozījumus, kas ierobežos viņu aģitācijas iespējas. No Saeimas atbildīgās komisijas priekšsēža Oskara Spurdziņa (TP) teiktā var secināt līdzīgi. Par lietām, kā tehniski palīdzēt KNAB, piemēram, nosakot skaidrāku interneta vides regulējumu, deputāti diskutēšot, tomēr par plašākiem jautājumiem, kā tēriņu griestiem, O.Spurdziņš izteikties vairās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KNAB konstatētais

Latvijai un Ventspilij pārsniegusi priekšvēlēšanu tēriņu limitu par 1064 latiem
Pilsoniskās savienības
kampaņai (Ineses Vaideres reklāmām) tērēti 12 975 lati no Eiropas Parlamenta līdzekļiem
Par trešo personu finansēšanas pārkāpumiem sodītas partijas Jūrmala - mūsu mājas, LPP/LC, Saskaņas centrs, Tautas partija
Partija Latgales tauta par politiskās reklāmas izvietošanu laikrakstā un televīzijā Million pieprasījusi un saņēmusi 80% atlaidi, tas
uzskatīts par dāvinājumu partijai
Bunkas pagasta vadītājs, izmantojot administratīvos resursus, veicis priekšvēlēšanu aģitāciju pašvaldības izdevumā
Osipova partijas rīcībā saskatītas Krimināllikuma pārkāpumu pazīmes (grāmatvedības dokumentu viltošana)
Kopumā 11 partijas norādījušas nepatiesas ziņas savās ieņēmumu un izdevumu deklarācijās
24 partijas sauktas pie administratīvās atbildības par finansēšanas noteikumu pārkāpumu, uzlikti naudas sodi kopumā par 5490 latiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neēdušais paēdušo neinteresē

Paralēli daudzām citām, jau ierastām ziņām, ka valsts budžetā nav atrasts finansējums vienai, otrai vai trešajai lietai, kas visai sabiedrībai vai noteiktām tās daļām ir akūti svarīgas, šonedē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?