Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ko uzzina un saprot tie, kas no kara ir tālu

Linda Liepiņa

Jau septīto gadu Dirty Deal Teatro rīko teātra festivālu Dirty Drama, kas šogad notiek no 4. līdz 6. augustam. Tās ir ne tikai oriģinālas izrādes un performances, bet arī meistarklases un diskusijas aktieriem, režisoriem, skatītājiem. Šogad festivāla tēma ir Kara balss.

Jaunajai režisorei Martai Elīnai Martinsonei, kura pagājušajā gadā pabeigusi Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA), šis ir pirmais festivāls. «Man patīk tā sajūta, ka varu pastāstīt cilvēkiem to, ko domāju,» tā viņa saka par savu izvēli - mācīties par režisori. Komentējot festivāla Dirty Drama izraudzīto tēmu, Marta Elīna zina teikt, ka cilvēku reakcija, runājot par karu, ir dažāda. Viņa pati pieder tiem, kuri cenšas neiedziļināties šajā tēmā, jo tā viņai liekas… šausmīga. «Informācijas līmenī es tai sekoju. Bet festivāla kontekstā saruna ir vairāk par to, kā karš tiek atspoguļots mākslā, medijos. Ko uzzina un saprot tie, kas ir tālu no karadarbības zonas? Jo karš ir tālāk, jo sajūtas ir vispārinātākas. Tikko tas pienāk tuvāk, tas kļūst personiskāks.»

Pagājušajā, 2014./2015. gada sezonā Dirty Deal Teatro sadarbībā ar Fondu atvērtai sabiedrībai DOTS jau aicināja sadzirdēt Ukrainas kara balsis projektā Kara piezīmes. Jaunie skatuves mākslinieki sekoja līdzi notikumiem Ukrainā un katru mēnesi skatītājiem prezentēja šai tēmai veltītus teātra tekstu lasījumus. Festivālā Dirty Drama šis cikls tiks noslēgts ar dramaturģes Agneses Rutkēvičas lugas lasījumu Elmāra Seņkova režijā. Festivālā būs skatāmas arī vairākas izrādes, kas veltītas kara tēmai, tajā skaitā vācu izcelsmes režisora Georga Geno viesizrāde Bailes Ukrainā. Šis iestudējums ir stāsts par autora personīgo pieredzi, strādājot kā brīvprātīgajam kara pārņemtajā Ukrainas austrumdaļā, un tajā iekļauti arī dokumentāli video un intervijas. LKA absolventes Marijas Linartes monoizrāde Allāha līgava stāstīs par Čečenijas sievietēm, bet Ulda Sniķera monoizrāde Esmu karavīrs, māt! pievērsīsies Dienvidosetijas notikumiem. Latvijas Jaunā teātra institūta producētā izrāde Operācijai Irākas atbrīvošana - 10 gadi! Valtera Sīļa režijā veltīta Latvijas dalībai Irākas atbrīvošanā.

Savukārt Marta Elīna būs ne tikai Dirty Drama skatītāja un klausītāja, meistarklasēs mācoties no diviem ievērojamiem ārvalstu režisoriem - brazīļu-amerikāņu mākslinieka Rikija Seabras un slovēņu teātra režisora Bojana Jablanoveca. Festivāla noslēgumā notiks viņas vadīta diskusija - ballīte Viedokļu kari. «Es vēlējos parādīt, ka plašajā informācijas telpā, sociālajos tīklos arī notiek karš. Protams, tas nav fiziski vardarbīgs, bet ļoti agresīvs gan. Performance ir par to, ka arī liberāli noskaņotiem, izglītotiem cilvēkiem ir tēmas, par ko viņi iestājas.» Pati Marta Elīna kareivīga būtu diskusijā par feminismu, sieviešu tiesībām jautājumā par abortiem. Sīkāk - www.dirtydeal.lv/teatro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?