Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kolekcijas vērstas uz izmantošanu

Norvēģijas Informācijas brīvības likumā ir viens galvenais nosacījums - arhīva materiāliem ir jābūt pieejamiem sabiedrībai, - stāsta Norvēģijas Nacionālo arhīvu (Riksarhivet) arhivāre Runhilde Seima. Viņa norāda, ka vienīgais izņēmums šajos likumos ir informācija ar slepenības grifu. «Mūsu stratēģija ir iespējami daudz mūsu datu darīt pieejamus sabiedrībai, arī tiem, kas nevar apmeklēt mūsu lasītavas.

Tāpēc nozīmīgu lomu šajā stratēģijā ieņem digitalizācija un dokumentu, kā arī fotogrāfiju publicēšana tiešsaistē,» skaidro arhivāre. Viņa piebilst, ka Norvēģijas Nacionālo arhīvu krājumā ir liels daudzums fotogrāfiju. Kā piemēru viņa min reģionālo Stavangeras pilsētas Valsts arhīvu, kurā tiekot glabāti vairāk nekā trīs miljoni fotogrāfiju. Nacionālo arhīvu Oslo glabāto fotouzņēmumu skaits esot aptuveni viens miljons. Arī citi reģionālie valsts arhīvi bieži glabājot fotouzņēmumus. Daudzi no tiem nonākuši arhīvu rīcībā no ierēdņiem, privātiem uzņēmumiem, asociācijām un arī privātpersonām. Skandināvijas valstīs tā ir tradīcija. R. Seima saka, ka attēli, protams, vienmēr esot pieejami sabiedrībai arī reālā veidā - arhīva lasītavās.

Norvēģijas Nacionālie arhīvi tīklā Flickr.com iesaistījušies, lai plašākai auditorijai piedāvātu ielūkoties to fotokolekcijās. «Mūsu kolekcijas pēc būtības ir vērstas uz izmantošanu personiskos, izglītojošos vai pētnieciskos nolūkos,» norādīts arhīvu mājaslapā. Arhivāre stāsta, ka Flickr.com ievietotajiem attēliem nav zināmi autortiesību ierobežojumi. Tas nozīmējot, ka interneta galerijā ievietotajiem attēliem esot vai nu nezināms autors, vai nu beidzies autortiesību termiņš, vai arī autortiesības uz šiem fotouzņēmumiem pieder pašiem arhīviem. Esot arī fotogrāfijas, uz kuru publicēšanu vai pieejamību pastāv ierobežojumi autortiesību dēļ, taču tādas netiekot publicētas Flickr.com. Digitālo arhīvu datu un Flickr.com izvietoto fotogrāfiju izmantošana ir bezmaksas (nepieciešams norādīt atsauci uz arhīvu), tāpat esot arī ar lielāko daļu arhīvu pakalpojumu.

Igaunijā Nacionālie arhīvi (Eesti Rahvusarhiiv) ir Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā. «Finansējums pārsvarā nāk no valsts budžeta,» saka arhīvu pārstāve Birgita Kibala. Viņa norāda, ka 2011. gadā arhīvi saņēmuši finansējumu 3,8 milj. eiro (milj. latu) apmērā, turklāt digitalizācijas projektiem pēdējos trijos gados piešķirti aptuveni divi miljoni eiro (miljoni latu). Kā norāda arhīvu pārstāve, lielu nozīmi Igaunijas arhīvu sistēmā ieņem tieši attēlu digitalizācija - procesa tehniskie pamatprincipi tika izstrādāti jau 2008. gadā.

«Vispirms jau mums ir tīklā bāzēta digitalizētu fotoattēlu kolekcija Fotis,» par arhīvu paveikto stāsta B. Kibala. Tur redzami ap 415 000 fotoattēlu (negatīvi un stikla plates), kas digitalizēti Eiropas Savienības projektā, kura izmaksas bijušas 450 000 eiro. Lietotāji šo vietni var izmantot bez maksas, un, ja vēlas kāda digitalizētā attēla kopiju, pieprasījumu var nosūtīt pa elektronisko pastu. Kopumā Igaunijas Nacionālo arhīvu rīcībā, pēc Birgitas Kibalas sacītā, ir pusmiljons fotogrāfiju.

«Autortiesību likums ir stingrs arī Igaunijā,» manam situācijas ieskicējumam piekrīt B. Kibala. Viņa norāda, ka Igaunijas Nacionālos arhīvus strikais regulējums tik ļoti neskar, jo arhīvu pamatmateriālu veido liecības no laika pirms Otrā pasaules kara. Padomju laika materiālu izmantošanu, līdzīgi kā Latvijā, vēl ierobežojot īpaši noteikumi, kas pamatā saistīti ar Autortiesību un Personas datu aizsardzības likumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?