Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Komercbankām jāpiemaksā par naudas glabāšanu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome nesen paziņoja, ka pazemina bāzes procentu fiksēto jeb refinansēšanas operāciju likmi (main refinancing operations fixed rate) no 0,25% līdz 0,15%, savukārt procentu likme depozītiem (deposit facility) Centrālajā bankā, kas nulles līmenī atradās kopš 2012. gada jūlija, pirmoreiz bankas pastāvēšanas vēsturē tika noteikta negatīva (-0,1%). Tas nozīmē, ka bankām nāksies piemaksāt par naudas glabāšanu ECB. Tāpat tika pazemināta diennakts aizdevumu iespējas likme (marginal lending facility) - no 0,75% līdz 0,4%.

Visas izmaiņas stājas spēkā šodien, 11. jūnijā, un, kā norādīts ECB paziņojumā, primāri vērstas uz cenu stabilitātes nodrošināšanu, savukārt šī mērķa sasniegšanai nepieciešama finanšu stabilitāte.

Padarot līdzekļu uzkrāšanu neizdevīgu un nosakot zemas procentu likmes, ECB cer, ka komercbankas ieguldīs savus naudas uzkrājumus ekonomikā, it īpaši privātā sektora kreditēšanā, nodrošinot ekonomisko izaugsmi un novēršot deflācijas risku eirozonā jeb tā dēvētā Japānas scenārija atkārtošanos. (Tiek lēsts, ka Latvijas komercbankas ECB šobrīd glabā ap diviem miljardiem eiro.)

Lai pastiprinātu lēmuma par procentu likmēm efektivitāti, ECB padome vienojās arī par vairākiem monetārās politikas papildu instrumentiem (piemēram, tiks pārtraukta banku termiņdepozītu izsoļu rīkošana). Šajā ziņā būtisks ir ECB priekšsēdētāja Mario Dragi paziņojums, ka šī gada septembrī Centrālā banka uzsāks ilgtermiņa banku mērķa kreditēšanas programmu (long-term refinancing operation jeb LTRO) ar atvieglotiem noteikumiem apjomos līdz 400 miljardiem eiro, kura ilgs līdz pat četriem gadiem. Praktiski tas nozīmē, ka bankas varēs saņemt kredītus par vēsturiski zemākajām procentu likmēm (0,25%), ja spēs pierādīt, ka palielinājušas privātā sektora kreditēšanu, bet zemo cenu kredītu apjoms būs atkarīgs no katras komercbankas konkrētām nozarēm izsniegto mērķa kredītu apjoma. (Starp šīm nozarēm noteikti nebūs nekustamo īpašumu tirdzniecības.) Tāpat M. Dragi apstiprināja vēl aprīlī pausto apgalvojumu, ka ECB būs gatava īstenot arī tā dēvēto kvantitatīvās mīkstināšanas programmu, uzpērkot ar aktīviem nodrošinātus vērtspapīrus, ja šāda rīcība nākotnē izrādīsies nepieciešama. (Tas gan nenozīmē, ka šāda programma tiešām tiks īstenota.)

Prognozējami lēmumi

Līdz ar lēmumu par procentu likmju pazemināšanu ECB kļuvusi par pirmo no tā dēvētā centrālo banku lielā četrinieka, kas noteikusi negatīvas depozītu likmes komercbankām. (Bez ECB lielajā četriniekā vēl ietilpst arī ASV Federālā rezerves sistēma, Japānas Banka un Anglijas Banka.) Vienlaikus ECB padomes lēmumi nekļuva par pārsteigumu finanšu tirgiem. Vēl šā gada maijā, kad ECB padome pieņēma lēmumu sesto mēnesi pēc kārtas bāzes procentu likmi saglabāt 0,25% apmērā, M. Dragi brīdināja - banka jau jūnijā varētu mainīt savu politiku, lai cīnītos ar ilgstoši zemo inflāciju eirozonā un novērstu deflācijas riskus.

Tā kā ECB mērķa inflāciju noteikusi 2% apmērā gadā, bet gada inflācijas rādītāji nesasniedz pat pusi no mērķa jau astoņus mēnešus, datiem par gada inflāciju maijā nešaubīgi bija izšķirošā loma lēmuma pieņemšanā. Maija sākumā vēl tika pieļauta iespēja, ka steidzama ECB rīcība nebūs nepieciešama gadījumā, ja jaunākie ekonomikas dati būs pozitīvi, kā arī ja uzlabosies finansēšanas apstākļi. Tomēr, tā kā maijā gada inflācija eirozonā noslīdēja līdz 0,5% prognozētā 1,1% vietā (aprīlī gada inflācija eirozonā bija 0,7%, aprēķini ir provizoriski, un galīgie skaitļi var nedaudz, taču ne būtiski atšķirties), vairāk nebija šaubu par to, kāds būs ECB lēmums, nedaudz atšķīrās vienīgi analītiķu prognozes par likmju pazemināšanas apmēriem. Tā aģentūras Bloomerg pirms ECB padomes sēdes aptaujāto ekspertu pārliecinošs vairākums prognozēja bāzes procentu likmes pazemināšanu līdz 0,1%, bet diennakts aizdevumu likmes - līdz 0,6%. Precīzi tika prognozēta tikai depozītu likmes aiziešana mīnusos.

Cerības, bet ne garantijas

Eirozonas valstu amatpersonas un centrālo banku pārstāvji ECB lēmumus dēvē par labvēlīgiem tautsaimniecības attīstībai un tādiem, kas stimulēs bankas palielināt kreditēšanas apjomus, tāpat arī analītiķi atzīst to nepieciešamību. Tomēr daudzi eksperti šaubās, vai lēmumi atstās gaidīto ietekmi uz ekonomiku, paužot viedokli, ka parādījušās cerības, bet ne garantijas. Piemēram, britu raidsabiedrība BBC norāda, ka ECB lēmumu sekas ir neparedzamas. «Nav skaidrs, kā bankas reaģēs uz tik netriviālu risinājumu. Turklāt fakts, ka ECB izvēlējusies šādu stratēģiju, skaidri liecina, ka pastāv bažas saistībā ar deflācijas draudiem un eirozonas ekonomikas vājo atjaunošanos,» uzskata BBC ekonomikas apskatnieks Endrjū Vokers.

Skeptiķu bažas raisa fakts, ka taupības pasākumu nomocītajās eirozonas perifērijas valstīs, pie kādām pieder arī Latvija, bankas aizdevumu izsniegšanu joprojām uzskata par riskantu, kamdēļ tos izsniedz nelabprāt, turklāt ar salīdzinoši augstām procentu likmēm. Līdz ar to ticama ir iespēja, ka pēc līdzekļu izņemšanas no ECB ievērojama to daļa nonāks nevis eirozonas valstu ekonomikās, bet tieši vai pastarpināti tiks izmantota investīcijām un aizdevumiem attīstības valstīs. Piemēram, Krievijas izdevuma Kommersant aptaujātie eksperti ECB lēmumu par likmju pazemināšanu nodēvējuši par «labu ziņu Krievijai», paužot pārliecību, ka daļa lēti pieejamās naudas no Eiropas nonāks Krievijas ekonomikā.

Savukārt Dow Jones analīzē norādīts, ka laikā, kad daudzām eirozonas finanšu institūcijām nepieciešams pārskatīt savas bilances, bet reģiona mājsaimniecības nesteidzas ņemt kredītus, «nav skaidrs, vai jaunie pasākumi darbosies efektīvāk par šobrīd pastāvošajiem», kā piemēru minot Lielbritāniju. Pēdējā, atšķirībā no eirozonas, piedzīvo stabilu izaugsmi, tomēr tāpat nav sasniegusi Anglijas bankas noteiktos inflācijas kritērijus 2% apmērā.

Aģentūra Reuters tikmēr norāda uz faktu, ka Eiropas vadošajā ekonomikā Vācijā ECB lēmumi nav izraisījuši optimismu, un Berlīnē M. Dragi īstenoto politiku uzskata par «riska terapiju», kas var izraisīt finanšu «burbuļus», līdzīgus kā ASV, un arī atturēt virkni eirozonas valstu no tālāku reformu īstenošanas. Zīmīgs šajā ziņā ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles atturīgums, kura neapsveica M. Dragi pēc lēmuma par likmju samazināšanu pieņemšanas.

Vēl jāpiebilst, ka atbilstoši ECB jaunākajām inflācijas prognozēm šogad eirozonas vidējā gada inflācija sasniegs 0,7%, 2015. gadā palielinoties līdz 1,1% un 2016. gadā - līdz 1,4%. Savukārt eirozonas IKP pieauguma prognoze šim gadam pazemināta no 1,2% līdz 1%, 2015. gadam - uzlabota no 1,5% līdz 1,7%, bet 2016. gadam apstiprināta iepriekš prognozētajā 1,8% līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ECB noteiktās procentu likmes

Stāšanās spēkā datums/Refinansēšanas likme/Depozītu likme
2014. g. 11. jūnijs: 0,15% -0,1%
2013. g. 13. novembris: 0,25% 0% 2013. g. 8. maijs: 0,5% 0% 2012. g. 11. jūlijs: 0,75% 0% 2011. g. 14. decembris: 1% 0,25% 2011. g. 9. novembris: 1,25% 0,5%
2011. g. 13. jūlijs: 1,5% 0,75%
2011. g. 13. aprīlis: 1,25% 0,5%
2009. g. 13. maijs: 1% 0,25%
Avots: Eiropas Centrālā banka (ECB)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?