Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Konfliktē IZM vadība

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra Mareka Gruškevica (TP) izteikumi, ka darbu varētu zaudēt 10 000 skolotāju, mudinājuši izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi (ZZS) atstādināt viņu no darba ministrijas un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības izlīguma komisijā, kuras sēde plānota piektdien.

Viņa vietā deleģēts parlamentārais sekretārs Rolands Broks. Ministre uzskata, ka ierēdnim ir jāatbild par administratīviem jautājumiem, nevis jāsniedz politiski paziņojumi, jo par politiskiem lēmumiem atbild ministrs, informē ministres preses sekretāre Agnese Korbe.

M.Gruškevics Dienai norādīja, ka viņa Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē minētie skaitļi sakrīt ar pedagogu arodbiedrības aprēķiniem, «bet politisku iemeslu dēļ ministre nav gatava to atzīt». Ar politiskajiem iemesliem, kā var noprast, domātas 6.jūnijā gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, līdz kurām arī vietējie līderi vairās nosaukt skolas, kuras varētu nākties slēgt, lai arī pašvaldībās nojausma par to jau esot, Dienai pieļāva kāds M.Gruškevica partijas biedrs. Valsts sekretārs uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, ko viņš nekad neesot vairījies darīt.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš aģentūrai LETA atzinis, ka M.Gruškevica nosauktie skaitļi nav pārsteiguši. Arī arodbiedrības aprēķini liecina, ka, palielinot pedagogu darba likmes, darbu var zaudēt ap 11 700 vispārizglītojošo skolu pedagogu un 13 700 skolotāju kopumā. Skolotāju skaits par 2000 saruks vien uz bērnu skaita samazināšanās rēķina, bet pāriešana no 21 un 27 kontaktstundām nozīmētu, ka par 28% jāsamazinās pedagogu skaitam. Arodbiedrība iebilst šādam scenārijam, piedāvājot pedagogu darba likmes palielināšanu ne vairāk kā līdz 24 kontaktstundām nedēļā.

Ministre, kas jau trešdienas vakarā norobežojās no valsts sekretāra izteikumiem, ceturtdien sarunā ar viņu aicinājusi atbildīgi izturēties pret saviem izteikumiem, jo īpaši laikā, kad izglītības nozare ir sabiedrības uzmanības degpunktā. T.Koķe norādījusi valsts sekretāram, ka ir svarīgi «operēt ar precīziem aprēķiniem un konkrētiem termiņiem, nepaust hipotētiskas aplēses». Informācijā presei teikts, ka pašlaik iespējams pateikt, ka jaunajā mācību gadā skolotāju darba apjoms varētu sarukt par 2000 likmēm, jo 2009./2010.mācību gadā būs par aptuveni 12 000 skolēnu mazāk nekā šogad, un Latvijā uz vienu skolotāju ir vidēji seši skolēni. Vienlaikus T.Koķe akcentē, ka skolotāju pieņemšana darbā un atbrīvošana ir pašvaldības, nevis ministrijas kompetence. Pašvaldībām jau šā mācību gada sākumā, veicot virtuālo modelēšanu saistībā ar jauno finansēšanas modeli «nauda seko skolēnam», bijusi zināma summa - 294 miljoni lati - un tām bija jārēķinās ar 20% atalgojuma samazinājumu sabiedriskajā sektorā, par ko tika panākta vienošanās valdības veidošanas laikā. Līdz ar to pašvaldības jau tagad varot strādāt un rēķināt, plānojot pedagogu slodzes jaunajam mācību gadam, informē A.Korbe.

Šis nav pirmais T.Koķes un M.Gruškevica konflikts pēdējā laikā. Diena jau rakstīja, ka par vairāk nekā 40 000 latu ietekmīgā advokāta Andra Grūtupa birojs IZM izstrādājis nolikumu centralizētajam iepirkumu konkursam dabaszinātņu klašu aprīkojumam, uz ko kā izšķērdības piemēru norādīja Valsts kontrole, jo ministrijas Juridiskajā departamentā strādā desmit darbinieki. Ministre, kura par šo izvēli nebija zinājusi, lūgusi valsts sekretāru sniegt skaidrojumu par noslēgto līgumu lietderību, un «te process vēl nav beidzies,» informē A.Korbe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?