Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Kopīgs kartupeļu maiss

«Kojas ir ļoti forša lieta, tā jāizbauda,» smaida pirmkursniece Magda Frišenfelde. Studentu kopmītnēs viņa mitinās gan lētuma, gan īpašās gaisotnes dēļ un jautājumu par dzīvokļa īri atlikusi uz studiju beigām, kad jauns miteklis būs jāmeklē šā vai tā. Magda arī zina, kā izdzīvot ar Ls 90 mēnesī, tiesa - taupīšanu nedrīkst aizmirst ne brīdi. Taču tā ir studentu ikdiena, un arī tiem, kuri studijas sāks šoruden, būs jāiemanās ekonomēt.

Zaķi - puse kopmītņu

Magda ir no Dundagas, mācās Latvijas Universitātes sociologos un kopmītņu istabiņā, par ko ik mēnesi maksā 37 latus, dzīvo kopā ar vēl divām meitenēm. Magda ir budžetā, tāpēc studiju kredīta viņai nav, bet arī studējošā kredītu viņa negrasās ņemt. «Krīzes laikā tas, manuprāt, ir visai neprātīgi,» viņa saka. Pirmajā semestrī meitene saņēma valsts stipendiju Ls 70 mēnesī, taču nu vairs ne, jo augstskola stipendijas sākusi maksāt tikai mazturīgajiem, kuru esot daudz. Magdai paveicies, jo izdevies atrast aukles darbu pēc lekcijām.

«Es jau esmu nenormāla taupītāja,» Magda skaidro, kā viņai ik mēnesi izdodas iztikt ar 90 latiem. Ļauties iegribām gan nesanāk, un no kaut kā regulāri jāatsakās, viņa atzīst. «Bet domāju, ka tas cilvēku tikai disciplinē.»

Magda ar savām istabiņas biedrenēm esot netipiskas koju iemītnieces, jo, gatavojot kopmītnes virtuvē, priekšroku dod kārtīgam ēdienam, piemēram, sacepumiem, nevis tik populārajām roltonzupām, pelmeņiem vai saldētiem produktiem. Meitenes ēst taisa kopīgi un arī no mājām atvestos dārzeņu un konservu krājumus liek kopā. Tā lētāk, turklāt pie plīts trijotne var stāvēt uz maiņām. Pārtika tiek pirkta gan Centrāltirgū, gan tuvējos veikalos. Vietējā Supernetto gan cenas esot nedaudz augstākas nekā citos tā vārdabrāļos, jo «viņi zina, ka studenti nāks bariem». Magdai radusies kopaina par to, ko kur var nopirkt izdevīgāk, noder arī veikalu atlaižu un klientu kartes, un galvenā uzmanība tiek akciju precēm.

Zelta vērtē ir studenta apliecība, jo tai nāk līdzi krietna kaudze atlaižu. «Četros baltos kreklos trešdienās studenti tiek par brīvu, Jelgavā ledus skulptūras varēja apskatīt par 50 santīmiem. Ja kaut kur ir atlaides un šķiet, ka pasākums patiks, skaidrs, ka mēs turp aiziesim.» Magda iesaka vispirms izdomāt, vai vispār un ko īsti gribas, un tad doties uz vienu konkrētu vietu, nevis veselā tūrē.

Izdevīga ir arī studenta transporta mēneškartīte, kas maksā aptuveni tikpat, cik e-talons 20 braucieniem. «Ir, protams, arī zaķi - puse kopmītņu,» Magda smaida. Savukārt tēriņi par mācībām ir teju vismazākie. Kojās ir bezmaksas bezvadu internets, kas gan mēdz uzkārties, kopēšanas cenas fakultātē esot samērīgas - seši santīmi par lapu -, bet nepieciešamās grāmatas var nepirkt, jo ir bibliotēka, Magda stāsta.

Acis plaši atvērtas

Studentu sadzīve nākamgad, visticamāk, īpaši nemainīsies ne uz labo, ne uz slikto pusi, jo kaut kas kļūs dārgāks, kaut kas - lētāks, tomēr students izdzīvos, ja kļūs vēl taupīgāks nekā šogad, vērtē Dienas uzrunātie eksperti. Naudas plānošanas centra pērn veikts pētījums atklāj, ka krīze sadzīves paradumus nav iespaidojusi aptuveni tikai piektdaļai studentu, pārējie savus tēriņus krasi apšņāpuši - īpaši par pārtiku, apģērbu, izklaidēm. Šogad šī tendence paspilgtināsies, spriež centra vadītāja Signe Bierande.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) sociālā virziena vadītājs Edgars Bērziņš paredz, ka liela daļa augstskolu nākamgad varētu paaugstināt maksu par kopmītnēm, jo siltums, gāze, elektrība kļūst dārgāka. To augstskolas lemj martā, aprīlī. Dzīvokļu īres maksu gan joprojām būs iespējams nokaulēt. E.Bērziņš arī stāsta, ka lielajās augstskolās top sava veida kopmītņu pašpārvaldes, kas koju dzīvi centīsies padarīt studentiem interesantāku un draudzīgāku.

Dārgāka studentiem nākamgad būs izklaide, lai gan jau tagad daudzi vairāk lūko pēc bezmaksas atpūtas iespējām. Aug sabiedriskā transporta cenas, un par transporta kompensācijām studentiem jāaizmirst vēl vismaz uz gadu, taču, veiksmīgi aprēķinot braucienu skaitu pilsētas braucamlīdzekļos, var ietaupīt. Dārgāki varētu kļūt arī kopēšanas pakalpojumi augstskolās - tie patlaban ir 5-8 santīmi par A4 lapu -, toties lētāka būs pārtika un apģērbs. Lielākās galvassāpes studentiem gan sagādās mazās izredzes atrast darbu. Arī valsts budžeta stipendijas tiks piešķirtas tādā pašā apjomā kā šogad, turklāt pamatā tiem, kuri ir sociāli mazāk aizsargāti.

Eksperti vērtē, ka studenta iztikšanai mēnesī nepieciešami vidēji Ls 150-250, izdzīvot var arī ar mazāku summu. «Jāmācās taupīt,» saka E.Bērziņš. «Tam atslēga ir plaši atvērtas acis, skatiens apkārt - vienmēr var atrast kādu iespēju.» Savukārt S.Bierande studentiem ieteic izmantot arī Naudas plānošanas centra bezmaksas resursus - taupības padomus internetā, budžeta plānošanas seminārus un programmu mobilajā tālrunī Naudas kontrolieris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas palīdz taupīt?

Dzīve kopmītnēs (pagaidām)
Studentu atlaides
Bezmaksas izklaides
Klientu kartes un akciju preces veikalos
Pārtika no mājām
Pavāra prasmes
Velosipēds un stopēšana
Attaisnotie izdevumi par mācībām un ārstēšanos, ko var atgūt Valsts ieņēmumu dienestā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?