Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kosovas albāņi gandarīti par ANO tiesas lēmumu

ANO Starptautiskā tiesa Hāgā ceturtdien atzina, ka pirms diviem gadiem pieņemtais Kosovas lēmums pasludināt neatkarību no Serbijas nav bijis pretrunā ar starptautisko tiesību normām. Kosovas albāņu valdība ir gandarīta par šo tiesas spriedumu, bet Serbija brīdina, ka tas veicinās separātismu citviet pasaulē.

Kosovas neatkarība tika pasludināta 2008. gada februārī, jo Kosovas albāņi vairs negribēja pakļauties Belgradas varai. Serbija kategoriski iebilda pret Kosovas neatkarību, jo provinces atšķelšanās devusi triecienu valsts teritoriālās vienotības principam. Serbijas valdība vērsās pie Starptautiskās tiesas ar lūgumu izvērtēt, vai Kosovas neatkarības pasludināšana bija likumīga.

Bažas par precedentu

Starptautisko tiesību eksperti secina, ka ANO tiesai bija jāatrod līdzsvars starp diviem svarīgiem principiem: suverēno valstu tiesībām uz savas teritorijas neaizskaramību un tautu tiesībām uz pašnoteikšanos. ANO tiesas lēmums izrādījies labvēlīgāks Kosovai. «Tiesa uzskata, ka vispārējās starptautiskās tiesības nesatur aizliegumu neatkarības pasludināšanai. Tādēļ tiesa secina, ka neatkarības pasludināšana 2008. gada 17. februārī nebija pretrunā ar vispārējiem starptautiskajiem likumiem,» vēsta Starptautiskās tiesas priekšsēdētājs Hisaši Ovada.

Serbija izteikusi neapmierinātību ar tiesas spriedumu un uzskata, ka tas radījis bīstamu precedentu. «Ja tiesa atbalstīs Kosovas atšķelšanos, neviena robeža mūsu reģionā un visā pasaulē vairs nebūs droša,» brīdina Serbijas ārlietu ministrs Vuks Jeremičs. Kosovas līderi apgalvo, ka Serbijai tagad nāksies runāt ar Kosovu kā ar neatkarīgu valsti. «Es ceru, ka Serbija beidzot atzīs, ka Kosovas neatkarība ir fakts, ka Kosovas valsti atzinušas ļoti daudzas valstis visā pasaulē,» vēsta Kosovas ārlietu ministrs Skenders Hiseni.

Serbija nepiekāpsies

Kosovas neatkarību jau atzinušas 69 no 192 ANO dalībvalstīm. Neatkarības atbalstītāju vidū ir ASV un 22 no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm (arī Latvija). Gaidāms, ka pēc ANO tiesas lēmuma atbalsts Kosovas neatkarībai varētu pastiprināties.

Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai Kosovai izdosies kļūt par ANO dalībvalsti. Pret to iebilst ne tikai Serbija, bet arī ANO Drošības padomes locekles Krievija un Ķīna, kurām pašām ir problēmas ar separātismu. Krievija gan nonākusi divdomīgā stāvoklī, jo protestē pret Kosovas neatkarību, bet vienlaikus atbalsta separātismu Gruzijā, veicinot Abhāzijas un Dienvidosetijas atšķelšanos.

Separātisms apdraud arī pašu Kosovu, jo nav skaidrs, kas notiks ar 120 000 serbu, kuri dzīvo Kosovas ziemeļos. Viņi vēlas uzturēt ciešas saites ar Belgradu. Serbijas amatpersonas uzsver, ka nekādā gadījumā neatzīs Kosovas neatkarību, lai gan tas varētu atvieglot Serbijas tuvināšanos Eiropas Savienībai. «Serbija šodien izcīna vienu no lielākajām cīņām savā vēsturē, lai nosargātu savu dvēseli un Kosovas svēto zemi,» vēsta Serbu pareizticīgo baznīcas patriarhs Irinejs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kosova

Kosova ir neliela valsts Balkānu reģionā; tās platība ir 11 000 kvadrātkilometru (sešreiz mazāka par Latviju). Kosovā ir ap 1,8 miljoni iedzīvotāju, no kuriem ap 90% ir albāņi, bet Kosovā dzīvo arī ap 120 000 serbu
Albāņi pēc Dienvidslāvijas izjukšanas pieprasīja neatkarīgas Kosovas valsts izveidošanu, taču pret to iebilda Serbija. 1999. gadā NATO kara lidmašīnas bombardēja Dienvidslāviju, lai apturētu serbu vardarbību pret Kosovas albāņiem
Pēc karadarbības Kosova tika nodota ANO pārvaldē, bet 2008. gada februārī Kosovas albāņi pasludināja neatkarību. Kosovas neatkarību atzinušas 69 valstis, ieskaitot ASV un lielāko daļu no ES dalībvalstīm. Pret ir Serbija, Krievija, Ķīna, Spānija un citas valstis, kas raizējas par separātismu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?