Te nu noderēja nelielās porcijās saldētais dārzeņu buljons no ledusskapja saldētavas. Diezgan ilgi saldētavu izmantoju galvenokārt kā vietu, kur iemest līdz galam neapēstu saldējumu. To, kas tagad vienmēr atrodams manā saldētavā, varētu iedalīt divās lielās grupās - gatavie jeb veikalā nopērkamie un pašas gatavotie, piedodiet, arī pārpalikumi.
Sāksim ar pirmajiem - mana ģimene ar prieku ēd jūras produktus un zivis visos iespējamos veidos, tāpēc saldētavā vienmēr būs vismaz divas pakas ar vārāmām garnelēm buljonam, dažas pakas ar zaļajiem zirnīšiem un kukurūzu (tik labi tos piemest klāt risoto, zupai vai sautējumam), zivju atgriezumi, piemēram, lielās asakas, spuras vai zivs galva (zupas pamats). Man ļoti garšo ceptas reņģes, tagad tās ir iespējams nopirkt jau sagatavotas cepšanai, tāpēc arī tās ir «iekrātas» - rūpīgi saliktas tā, ka atkausējot atliek tikai uzlikt uz pannas. Nebaltām dienām būs nelielās porcijās saldēti liellopa kauli, ko izmantoju buljonu gatavošanai. Parasti neslinkoju un visu sadalu jau tāda apjoma porcijās, ko varu arī vienā reizē izmantot. Tam labi noder, piemēram, Philadelphia vai Mascarpone siera trauciņi. Tā tie iegūst otro dzīvi... saldētavā gan, bet tomēr!
Otrā kategorija - pašas gatavotie. Šos varētu iedalīt divās apakšgrupās - tas, kas palicis pāri no regulārās ēdiena gatavošanas, piemēram, nelielās porcijās sasaldēti dažādi buljoni, saldēju arī mērces - ļoti noder darbdienu vakaros, kad gribas ātri kaut ko pagatavot. Ja cepu pīrādziņus vai smalkmaizītes, nepaslinkoju un izcepu vienu plāti vairāk sasaldēšanai. Kad nepieteikušies ierodas viesi, ar tiem cepeškrāsns dara brīnumus. Protams, lielāko daļu saldētavas satura veido tas, ko īpaši saldēju no dārza ražas, - neesmu nekāda pārcentīga dārzniece, arī «zaļo pirkstiņu» man nav, tomēr šis tas dārzā izaug. Piemēram, dilles, baziliks, timiāns, pētersīļi, selerijas - daļa tiek kaltēta, daļa - nonāk saldētavā.
Pesto no pašas audzēta bazilika, goda vārds, garšo izcili! Vēl - porcijās sadalītas ogas - zemenes, upenes, avenes, tie ķirši, ko neapēdam paši un dārza putni.
Vakar saldētavas stūrī atradu arī (gan veikalā pirktu) saldētu ķiršu paku. Ja arī jums tā gadās, izcepiet vienkāršu biskvīta ruleti ar ķiršiem. Biskvītam ņemu visu vienādos «skaitļos», piemēram, 5 olas, 5 karotes miltu, 5 karotes cukura un 5 tējk. auksta ūdens. Kad gatavais un satītais biskvīts atdzisis, attinu to, uzlieku ķiršus, tiem virsū - putukrējumu vienādās proporcijās sajaucu ar Mascarpone, satinu smukā rullī, obligāti dekorēju ar krēmu, ķiršiem un, piemēram, ar dārza piparmētrām. Lūk, kas sanākt, ja saldētavā ir krājumi!