Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Krēmera sadzirdētie Daniila Trifonova zelta toņi

Jaunas un satriecošas Krievijas pianisma zvaigznes neparasto mirdzumu, kas pat vispieredzējušāko mūzikas autoritāšu vērtējumā ir gadsimta atklājums, saviem klausītājiem sola Kremerata Baltica festivāls Jubilejas serenādes (Gidonam Krēmeram - 65, orķestrim Kremerata Baltica - 15) Siguldā. Viņu sauc Daniils Trifonovs, un viņam ir tikai 21 gads.

Pēc 2010./2011. gada sezonā gūtajām uzvarām trijos visprestižākajos pianistu konkursos - Šopēna konkursā Varšavā, Rubinšteina konkursā Telavivā un Čaikovska konkursā Maskavā, kur saņēma arī Grand Prix (galveno balvu, kas aptver visas konkursa kategorijas), - viņš jau ir gaidīts viesis visos ievērojamākajos pasaules koncertnamos un festivālos, kur muzicē ar vai visiem ievērojamākajiem orķestriem un diriģentiem. Turklāt viņš arī komponē un pats spēlē savas kompozīcijas.

«Viņam ir viss un vēl vairāk. Tas, ko viņš dara ar savām rokām, ir tehniski neticami. Tas attiecas arī uz viņa klavierpiesitienu - tam piemīt maigums un arī dēmoniskais elements,» intervijā laikrakstam The Financial Times jūsmoja citkārt nerunīgā un šerpā klavierdīva Marta Argeriča, viena no spilgtākajām XX un XXI gadsimta mūzikas personībām. «Talants ir tikai vārds, un ar to nepietiek, lai aprakstītu to, ko jūs dzirdat. Arī artistisma (mākslinieciskuma) jēdziens nespēj izstāstīt viņa emocionālo dziļumu,» tā tobrīd vēl tikai 17 gadu vecā D. Trifonova spēli komentēja S. M. R. televīzija. «Viņam ikviena skaņa ir no īsta zelta,» par pianista debiju Ņujorkā rakstīja New York Concert Review. «Viņš ir arī mākslinieks domātājs... Viņš var spēlēt arī ar maigi uzrunājošu smalkumu veidā, kas neasociējas ar konkursu cīnītājiem,» mūziķa dzirkstošajai pirkstu tehnikai un virtuozajai degsmei veltītos ditirambus papildina ilggadējais The New Yourk Times kritiķis Entonijs Tomasīni. «Turiet ausis vaļā. Šī ir vislielākā (visnozīmīgākā) zvaigzne pie horizonta,» aicina Straight.com. Liekot lietā savu neaprakstāmo talantu, sirsnīgo krievu dvēseli un slaveno Krievijas pianisma skolu (Gņesinu Mūzikas skola Maskavā), kuru tagad pieslīpē pasaulslavenā profesora Sergeja Babajana vadībā Klīvlendas Mūzikas institūtā, Ņižņijnovgorodā dzimušais talants pārsteidz un atbruņo visu pasauli ar savas spēles dabisko patiesumu

Tikko savaldzinājis publiku savā debijas koncertturnejā Japānā (23.-27.VI), jau pēc pāris dienām (30. jūnijā) muzicējis Grafenegas festivālā Austrijā, viņš tagad burtiski uz dieniņu «ieskrējis» Maskavā vēstniecībā noformēt vīzu. Pirms ierašanās Siguldā vēl paspēs uzstāties Polijā un Dānijā... Uzmanību! Daniils Trifonovs muzicēs tikai koncertos Siguldā. Vispirms kamermūzikas maratonā Baltajā flīģelī 7. jūlijā (plkst. 19), kur duetā ar Gidonu Krēmeru atskaņos F. Šūberta Fantāziju Do mažorā vijolei klavierēm, bet individuāli - V. A. Mocarta Fantāziju klavierēm. Turpat festivāla noslēgumkoncertā 8. jūlijā plkst. 19 viņš būs solists V. A. Mocarta 23. klavierkoncerta atskaņojumā, kuru diriģēs vēl viena šī festivāla īpašā zvaigzne čellists un diriģents Mario Brunello. Pēc tam viņš šovasar dosies arī uz G. Krēmera festivālu Lokenhauzā. Vēl šovasar debitēs Verbjē (Šveice), Ravīnijas (ASV) un Edinburgas (Lielbritānija) festivālos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?