Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Krievija cer uz bezvīzu režīmu

Itālijas ārlietu ministra Franko Fratīni izteiktā cerība, ka Eiropas Savienība jau nākamgad varētu ieviest bezvīzu režīmu ar Krieviju, izpelnījusies Maskavas atzinību, tomēr lielākā daļa diplomātu un ārpolitikas eks-pertu spriež, ka ES un Krievijas bezvīzu režīms varētu stāties spēkā ne ātrāk kā pēc dažiem gadiem.

Krievija jau vismaz sešus gadus cenšas panākt bezvīzu režīmu ar ES, tomēr līdz šim nekāds būtisks progress nav sasniegts. Krievijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs raksturojis vīzu režīmu kā pagātnes palieku. «Berlīnes mūra nav jau 20 gadu, bet vīzu mūris ir palicis. Atšķirībā no PSRS Krievija ierosina atcelt vīzu šķēr-šļus, diemžēl ES pagaidām neatbalsta mūsu priekšlikumu.»

Vajadzīgas diskusijas

Krievijas ideju par vīzu režīma atcelšanu aktīvi atbalsta Itālija, kur pie varas ir Krievijas premjera Vladimira Putina draugs Silvio Berluskoni. Bezvīzu režīms nāktu par labu arī Itālijas tūrisma nozarei, kas vēlas piesaistīt vairāk krievu tūristu.

F.Fratīni apgalvo, ka bezvīzu režīmu ar Krieviju varētu veicināt Lisabonas līguma stāšanās spēkā. Līdz šim jebkura ES dalībvalsts varēja uzlikt veto šādam priekšlikumam, turpmāk šo jautājumu varētu izlemt ar kvalificēto balsu vairākumu (vairāk nekā puse ES dalībvalstu, kas pārstāv vismaz 62% no visiem ES iedzīvotājiem). Krievijas laikraksts Rosijskaja gazeta prognozē, ka bezvīzu režīmu ar Krieviju varētu atbalstīt lielākās ES dalībvalstis ar Vāciju, Franciju, Itāliju un Spāniju priekšgalā. Pret varētu būt Lielbritānija, Polija, arī Baltijas valstis. F.Fratīni paudis pārliecību, ka izdosies nodrošināt balsu vairākumu, lai jau 2010.gadā ieviestu bezvīzu režīmu ar Krieviju.

Politikas eksperti spriež, ka F.Fratīni optimisms ir pārsteidzīgs. Lai gan teorētiski šo jautājumu varētu izlemt ar ES valstu vairākuma atbalstu, līdzšinējā prakse liecina, ka tik svarīgos jautājumos ES mēģina panākt visu dalībvalstu vienprātību. «Eiropas Savienībā nav bijis plašākas diskusijas par bezvīzu režīmu ar Krieviju. Grūti iedomāties, ka šādu lēmumu varētu pieņemt bez diskusijām,» uzsver politoloģe Žaneta Ozoliņa.

Krievijas intereses

Šaubas par drīzu bezvīzu režīma ieviešanu izsaka arī Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). «Tas ir ilgāka laika jautājums,» spriež ministrs un atgādina, ka vispirms būtu jāatrisina virkne jautājumu, kas saistīti ar nelegālo imigrāciju, nelegālo ieceļotāju atpakaļuzņemšanu utt. Ž.Ozoliņa secina, ka pašlaik bezvīzu režīma ieviešana ar Krieviju varētu būt diezgan bīstama, ņemot vērā Krievijas intereses Baltijā.

M.Riekstiņš uzskata, ka ES vispirms būtu jārūpējas par bezvīzu režīma ieviešanu ar saviem partneriem, piemēram, sešām valstīm, kas iekļautas Austrumu partnerības programmā (Ukrainu, Gruziju, Baltkrieviju u.c.).

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apgalvo, ka Maskava ir gatava ieviest bezvīzu režīmu bez priekšnoteikumiem. Eksperti spriež, ka tas nebūs tik vienkārši, piemēram, Krievijai būtu jāatsakās no iebraukušo ārzemnieku reģistrācijas sistēmas. Nav skaidrības arī par cilvēkiem, kuriem liegta iebraukšana Krievijā. Viņu vidū jau vairāk nekā desmit gadu ir Dienas žurnālists Atis Klimovičs. «Gan jau vecos «ienaidniekus» viņi nelaidīs iekšā,» prognozē A.Klimovičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?