Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kritiķi nespēj apturēt Toronto mēru

Kanādas lielākās pilsētas Toronto skandalozais mērs Roberts Fords ir kā kaķis ar daudzām dzīvībām. Pēdējās nedēļās atklātībā nākušas neskaitāmas mēra hedoniskā dzīvesveida detaļas, bet šonedēļ Toronto domes deputāti ierobežoja viņa pilnvaras. Līdzīgos gadījumos tas nozīmētu politiķa «nāvi», bet R. Fordam ne pārāk interesē, ko par viņu domā apkārtējie, tādēļ viņš negrasās atstāt politiku. Vēl vairāk - viņš lūkojas uz augstākiem politiskajiem mērķiem un gatavojas kandidēt uz Kanādas premjerministra amatu.

Pietiekami orālā seksa

R. Fords no kolēģiem Toronto mērijā pēdējā mēneša laikā regulāri saņēma aicinājumus nolikt pilnvaras. Pirmie aicinājumi izskanēja pirms nepilna mēneša, kad pilsētas vadītājs publiski atzinās, ka ir lietojis kreku jeb smēķējamo kokaīnu. Tas notika pēc tam, kad Toronto policija bija paziņojusi, ka likumsargu rokās ir nonācis videomateriāls, kurā redzams, kā R. Fords smēķē kreku.

Runas par politiķa aizraušanos ar aizliegtām vielām bija izskanējušas jau agrāk, bet šī gada maijā Kanādas lasītākā avīze The Toronto Star un Ziemeļamerikā populārais bulvārziņu portāls Gawker vēstīja, ka tiem ir bijusi iespēja redzēt video, kurā R. Fords uzņemts smagā alkohola reibumā smēķējam kreku. Toreiz mērs noliedza video esamību un to, ka ir lietojis narkotikas.

Aizvadītajās nedēļās vai ik dienu atklātībā nāca jauni atklājumi par Toronto mēra dzīvi ārpus darba. Piemēram, R. Fords atzinās, ka, esot mēra amatā, ir iegādājies narkotikas un sēdies pie automašīnas stūres pēc alkohola lietošanas. Viņam arī ir nācies skaidroties par apsūdzībām draudu izteikšanā padotajiem, par iespējamiem rasistiskiem izteikumiem, eskortpakalpojumu izmantošanu un par romānu ar prostitūtu.

Pagājušajā nedēļā šokējoša izvērsās preses konference, kurā R. Fords noraidīja kādas bijušās darbinieces apsūdzības, ka mērs viņai esot piedāvājis nodarboties ar orālo seksu. Televīzijas tiešraides laikā viņš izrunājās, ka sieva pietiekami apmierinot viņa seksuālās vēlmes. «Es tai sievietei nekad neko tādu nepiedāvāju. Esmu laimīgi precējies, mājās varu dabūt pietiekami daudz [orālā seksa],» sacīja mērs.

Pēc dažām stundām norisinājās vēl viena preses konference, kurā R. Fords, klātesot dzīvesbiedrei Renātai, atvainojās par iepriekš publiski izteiktajām jēlībām.

Kolēģus apsūdz diktatūrā

Toronto likumi neatļauj pilsētas vadībai atlaist mēru, ja pret viņu nav izvirzītas oficiālas apsūdzības. Tādēļ pārliecinošs vairākums domnieku pirmdien nobalsoja par R. Forda pilnvaru apcirpšanu. Viņi par 40% samazināja R. Forda administrācijas budžetu un galvenās lemttiesības deleģēja vicemēram, kurš no R. Forda sabiedrotā ir kļuvis par viņa kritiķi.

R. Fords paziņoja, ka domnieki nav rīkojušies kā demokrātijā, bet gan kā diktatūrā, un kolēģu rīcību salīdzināja ar Irākas diktatora Sadama Huseina karaspēka iebrukumu Kuveitā, raksta laikraksts The Mail & Globe. Viņš lēmumu apstrīdēs tiesā.

Pēc pilnvaru ierobežošanas R. Fords būtībā ir palicis par Toronto izkārtni, turklāt ne pārāk ieredzētu. Lielākā daļa Toronto iedzīvotāju uzskata, ka mēram gadu pirms pilnvaru termiņa beigām ir jāatkāpjas.

Pagājušajā nedēļā pilsētā tradicionālās Ziemassvētku vecīšu parādes organizatori vērsās pie R. Forda ar aicinājumu šogad nepiedalīties gājienā, lai nesabojātu bērniem prieku. Bet nedēļas nogalē R. Fords apmeklēja vietējās amerikāņu futbola komandas spēli, neieklausoties futbola līgas vadības ieteikumā to nedarīt.

Tomēr R. Fords joprojām ir populārs pārsvarā strādnieku ģimeņu apdzīvotajās Toronto priekšpilsētās, pateicoties kurām viņš 2010. gadā uzvarēja mēra vēlēšanās. Politiķis apgalvo, ka ik dienu saņemot tūkstošiem telefona zvanu un elektroniskā pasta vēstuļu ar aicinājumiem turpināt darbu.

Skandāli viņu neesot salauzuši. «Es politikai pieeju tāpat kā personīgiem apvainojumiem,» viņš sacīja ASV telekanālam Fox. «Es kādudien noteikti vēlēšos cīnīties par premjerministra krēslu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?