Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Krustvārdu mīkla un Gārfīlds - 25.05.2016

Pirmdienas sarunas pavasarī mēdz būt īsas, jo uz jautājumu par brīvdienu notikumiem daudziem ir atbilde: «Strādāju dārzā.» Šobrīd dārzkopja kalendārs vēsta, ka laiks ir piemērots tomātu stādīšanai. Dārzniecības _Neslink_o saimniecei Elgai Bražūnei darba pilnas rokas. Kopš viņas ģimene aizraujas ar tomātu kolekcionēšanu, stādu audzēšanu un sēklu ieguvi, izmēģinātas jau kādas tūkstoš šķirnes, no kurām par labām Latvijas apstākļiem atzītas ap 300, bet stādiem aktīvi tiek audzētas 120 šķirnes.

Bet atbilde uz jautājumu, kura šķirne labākā, katram tomēr būs sava. Ir jau arī no kā izvēlēties, jo pasaulē ir ap trim tūkstošiem tomātu šķirņu.

Pieprasījums mainīgs

«Vispopulārākās gadu no gada ir lielo augļu šķirnes. Taču ne jau tikai ražīgums ir galvenais, jo vienmēr gribas arī iestādīt kaut ko neparastāku, un tad nu ir arī kaut kas no interesantākām šķirnēm - ar dzelteniem, oranžiem, arī melniem, sīksīkiem, plūmjveida tomātiem. Visiem patīk kokteiļtomātiņi - nevajag ne dakšiņu, ne nazi - pieej pie krūma, norauj tomātu un apēd. Savā siltumnīcā, lai iegūtu lielākas ražas, neviens ķīmiju nesmidzina, un var tā uzreiz - no krūma iemest mutē,» tēlaini stāsta tomātu audzētāja Elga Bražūne. Par to, kura šķirne ražīgākā, katram audzētājam būs cits viedoklis, jo ne jau šķirne, bet gan augsne, apstākļi un ieguldītais darbs nosaka to, cik tomātu no viena stāda varēs iegūt. Stabilās, populārās, Latvijas apstākļiem piemērotās ir Delikatese, Cēsu agrais, Vidzemes karalis (augs arī citos novados), Jūrmala. Tomātu agrās šķirnes var stādīt līdz pat Jāņiem. Protams, no tā būs atkarīga ražas novākšana, jo vēlo šķirņu tomāti, kas vēlu būs sēti un iestādīti, var nepagūt nogatavoties.

Veselīgs un nepāraudzis

«Tam jābūt atbilstošam šķirnei,» skaidro E. Bražūne. «Piemēram, Vērša sirds nebūt nav liels stāds ar tumši zaļām lapām, kā dārznieki iesācēji iedomājas. Stāds ir patievs, līganu augumu un skraju lapojumu.»

Vissvarīgākais - stādam jābūt labai sakņu sistēmai. Ja tas ir podiņā - kas būs dārgāk nekā no kastes ņemts pārdošanai -, sakņu galiņiem, kas spraucas pa ūdens drenāžas caurumiem podā, jābūt baltiem. Tiek pārdoti tomātu stādi jau ar ziediem un pat ar augļiem. Elga Bražūne uzskata, ka tomēr būtu jāizvēlas ne tik lieli stādi. Pieļaujams, ja pumpuri ir uz plaukšanas robežas, kas tagad varētu būt agrajām šķirnēm. Bet, ja pirmais ķekars jau ir noziedējis, stāds jau liels, tad tam būs grūti iedzīvoties jaunos apstākļos.

Kas tomātam patiks

Elga Bražūne zina stāstīt, ka agrāk tomātus audzēja arī uz lauka un ieguva labas ražas, tomēr šai kultūrai piemērotāki apstākļi ir siltumnīcās vai vismaz nojumēs. «Tomātiem kaitē skābie lieti, kas tos gluži vai noplaucē,» stāsta E. Bražūne. «Ja nav siltumnīcas vai plēves mājas, var izveidot nojumīti ar divām slēgtām malām, kas kavēs vēju. Jumtiņu nebalsta uz malām, bet lai tas ir mazliet piepacelts,» audzēšanas principus skaidro dārzeņkope. Caurvējš nodrošina apputeksnēšanos, jo savādāk siltumnīcā pašam jāstaigā gar stādiem un tie jāpakustina.

Pirms stādīšanas jāparūpējas par augsnes sagatavošanu. Tomātam patīk bagātīga augsne. Pirms stādīšanas zemē iestrādā kūtsmēslus. Stādot tomātus, izraktajā bedrē ieber kompostu (spaini uz vienu stādu). Aizvien populārāks kļūst slieku humuss, kas ir labs un dabisks mēslojums. To augsnē iestrādā pirms stādīšanas - litru uz augu. Ar humusu var pabarot augu arī tā augšanas laikā. Pēc mēneša pusotra to kaisa ap stādu uz augsnes, un ar laistāmo ūdeni tas tiks ieskalots. Var arī veidot izvilkumu, ko pievieno laistāmajam ūdenim. Stādot tomātus, augsnē iekaisa arī Trihodermīnu vai Biomiksu, kuros ir baktērijas, kas veicina sakņu sistēmas iedzīvošanos augsnē (līdz ēdamkarotei uz stādu). Teorētiski tas domāts arī kā aizsardzība pret slimībām. Bet, ja tomātiem būs nodrošināti piemēroti apstākļi (temperatūra, gaisa mitrums), tie neslimos.

No mēslojumiem tomātam svarīgs ir kālijs un kalcijs, kā arī jāseko augsnes pH līmenim. To nav problēmu noteikt ar dažādiem līdzekļiem, kas nopērkami veikalos. Ja augsne ir pārāk skāba, to neintralizē ar dolomīta miltiem, dārza kaļķi. Tas gan jādara pirms stādīšanas. Kamēr stāds jauns, svarīgi to nepārlaistīt. Laista nedaudz, apkārt sakņu kamolam nesablīvējot zemi. Saknēm, lai tās dzīvotu, ir vajadzīgs ne tikai ūdens, bet arī gaiss.

Guļus vai stāvus?

Agrās šķirnes, kas aug līdz metram, stāda 7-9 cm dziļi un vertikāli. Ja iestāda guļus, tad, veidojot papildu saknes, tiek aizkavēta raža un no agrās šķirnes tas pārtop par vēlo.

Ja stādam ir jau pumpuri, tas ir kompakts un nav izstīdzējis, to stāda vertikāli. Ja stādi ir ļoti izstīdzējuši (kā tas gadās, kad tiek audzēti uz palodzes), var likt guļus un pilnīgi vienalga, kurā virzienā, bet ņemot vērā, lai tas netraucētu pašam dārzkopim pārvietoties, saimniecību apkopjot. Apakšējās lapas jānoņem, stumbrs jāiegulda slīpi zemē un jāapber ar viegli mitru augsni, nevis stingri jāpieblietē. To nevajag mēģināt stutēt uz augšu, jo pēc neilga laika tas pats iztaisnosies. Kad augs jau būs ieaudzies, pēc mēneša jāsāk stāda formēšana - pazaru izlaušana. «Princips ir vienkāršs, visas produktīvās pazares ir virs ķekariem,» skaidro Elga Bražūne. Ir šķirnes, kas tiek audzētas arī uz diviem dzinumiem. Tādā gadījumā atstāj augt to dzinumu, kas ir zem pirmā ķekara. Zemajām šķirnēm pazares nemaz neveido, un tās nevajag formēt. Agrajām šķirnēm, kas aug garākas par metru, lauž apakšējās pazares un starpposmos. Lai cik koksnains arī būtu tomāta stāds, tas noteikti ir jābalsta - jāatsien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zini, ko izvēlēties

Labs stāds ir apmēram 25-30 cm garš ar 7-9 lapām, tam var būt viens ziedu ķekars, kas vēl nezied, pazarītēm jābūt izlauztām.
Sakņu kamols - kompakts, ar nenobirušu augsni, saknes - gaišas un veselīgas.
Tomātu šķirnes iedalāmas pēc auguma, piemērotības audzēšanas vietai (siltumnīcu vai lauka), laikam (agrie, vēlie), apjoma un izmantošanas veida.
Ir lielaugļu tomāti - apaļi, plakani, sirdsveida. To svars 160-200 gramu (un vairāk).
Pārejas tipa tomāti. Apaļi vai plakani, to svars 120-160 gramu.
Plūmjveida tomāti. To svars 40-80 gramu.
Ķiršu vai plūmjveida tomāti, kuru svars ir apmēram 20-30 gramu.
Gluži tāpat kā uz šķīvja, arī siltumnīcā tomāts sader ar baziliku, to aromāti viens otru ietekmē pozitīvi.
Tomātus var audzēt vienā siltumnīcā ar gurķiem un papriku. Gurķiem nepatīk caurvējš, tāpēc tos stāda stūrī, bet paprikai atvēl vissaulaināko sānu maliņu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?