Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kulināriski gardākās grāmatas

Pavārgrāmatas ir gluži kā ēst gatavotāju enciklopēdijas vai mācību grāmatas - koncentrētā veidā esi ielikts kulinārijas pasaulē. Tik ēdamkarošu, tādus piparus, un bez šalotes sīpoliem nekas nesanāks. Bet vai jūs zināt, kā Itālijā visvienkāršāk atšķir vietējos no tūristiem?

Parastās grāmatas, puišu krimiķi vai mīlas pilnas lubenes uz kulināriju paskatās no cita skatpunkta. Autors, kuram patīk gatavot ēst vai kura romāna varoņiem piestāv gardēžu lietas, apspēlē ēdiena nianses un ēšanu padara par stāsta daļu. Pavārgrāmatas kapučīno pagatavošanai piedāvā formulas, bet daiļliteratūra to ietērpj krāsās un padara dzīvu.

Džons Grišams vienā no savām kulināriski gardākajām grāmatām savu varoni iespundē Itālijā, liek tam brokastot mazos Boloņas krodziņos, pusdienot katru reizi savā restorānā un iemācīties pasūtīt ēdienu itāliski. Un kurators itālis aizliedz dzert kapučīno pēc desmitiem no rīta, jo tā tikai tūristi darot. Espresso jebkurā diennakts laikā, bet kapučīno tikai brokastojot.

Grāmatā kādā Ņujorkas restorānā pie espresso deva citrona gabaliņu, saucot to par Cafe Romano. Tā mani šī epizode aizveda līdz Otrā pasaules kara Itālijas dienvidiem, jo ar citronu karavīri dezinficēja krūzīti, pirms deva nākamajam no tās dzert.

Kulinārijas ziņā visvairāk atmiņā iespiedusies bērnībā lasīta Zimmela grāmata. Tas bija stāsts par kādu kara laika spiegu. Bez visām spiegošanas lietām grāmatas varonis bija arī liels gardēdis, katrā nodaļā tika ēsts un gatavots. Uzskaitīti visi ēdieni ēdienreizē, aprakstīta to pagatavošana, un dotas receptes. Piemēram, 1940. gada 4. septembra pusdienas sastāvēja no ceptu sīpolu zupas, teļa filejas Madeiras mērcē ar salātiem un degošām pankūkām saldajā. Spiegs grāmatā iesaka: «Nekad neļaujiet salātiem nonākt saskarē ar metālu.»

Tā kā pašreiz manu daiļliteratūras devu aizņem viduslaiku Anglijai līdzīgi kari, tad arī recepte no tā laika - specifiska, barojoša un bieza zupa. Pēc tādas zupas var arī iet cīnīties par troni.

«Tovakar viņi mielojās ar vērša astes zupu, uzkoda vasaras zaļuma salātus ar pekanriekstiem, vīnogām, sarkano fenheli un drupinātu sieru, karstu krabju pīrāgu, vircotu ķirbi un sviestā ceptām paipalām. Pie katra ēdiena piederēja cits vīns.»

Vērša astes zupa. Miltos ar pipariem un sāli izvārtītu gabalos sagrieztu vērša asti apcep taukos brūnu. Astes gabalus izņem un turpat sautē smalki sagrieztu burkānu, rāceni, selerijas sakni, sīpolu, nedaudz timiāna un piparus. Kad dārzeņi mīksti, pievieno tomātu pastu un dažas minūtes vāra. Tam visam kārtīgi pielej sarkanvīnu, liek atpakaļ vērša astes gabalus un uzvāra. Pēc tam vairākas stundas nedaudz nosegtu sautē. Kad gaļa sāk atdalīties no kauliem, to izņem, buljonu nokāš, izspiežot pēc iespējas vairāk sulas no dārzeņiem. Gaļu sadala gabaliņos un liek zupā. Zupu nedaudz iebiezina ar miltiem. Pasniedz ar smalki sagrieztiem pētersīļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?