Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Kultūras dzīve - ēku apsaimniekotāja rokās

Trīs Rīgai nozīmīgi kultūras objekti - kinoteātris Rīga, pilsētas izstāžu zāle zem Rātslaukuma un Kongresu nams - pēc Rīgas Kultūras aģentūras likvidēšanas no janvāra nonāks līdz šim ar kultūras jomu pilnīgi nesaistītas struktūras pārziņā. Pašvaldības uzņēmumam Rīgas nami (RN), kas nodarbojas ar pilsētas māju apsaimniekošanu un iznomāšanu, tagad deleģēts arī uzdevums organizēt «Rīgas pilsētas kultūras dzīves norišu daudzveidību», teikts otrdien domes pieņemtajā lēmumā.

«Nevajag pārāk lielu gudrību, lai saprastu, kādas funkcijas ir šim uzņēmumam. Kultūra tā nepavisam nav,» negatīvi izmaiņas vērtē domes deputāts Jānis Atis Krūmiņš (PS). Viņš un vēl divi Pilsoniskās savienības deputāti otrdien balsojumā atturējās, savukārt pārējie domnieki nobalsoja par. Kultūras aģentūra tiek likvidēta, lai taupītu līdzekļus - aģentūras budžetā bija paredzēti 1,17 miljonu latu lieli izdevumi.

«Tas nenozīmē, ka mēs likvidējam kinoteātri vai kādu citu iestādi. Mēs likvidējam tikai starpsaiti - aģentūru,» saka Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (LPP/LC). Viņasprāt, RN nebūs problēmu nodrošināt kultūras norises trīs aģentūras iestādēs, savukārt ceturtā - Rīgas Jūgendstila muzejs - ir nodota Kultūras departamentam, kuru savukārt iecerēts apvienot ar Izglītības departamentu.

Pēc E.Aldermanes teiktā, izstāžu zāli Rīgas mākslas telpa, kino Rīga un Kongresu namu nav iespējams iekļaut departamenta sastāvā, jo iestādēm ir parādi: «Šis parāds aug ar katru dienu, sadarbība ar RN var nodrošināt, ka iestādes var mierīgi darboties.» Likvidējamās aģentūras direktore Brigita Rozenbrika skaidro, ka aģentūras budžets tik tālu samazināts, ka nav pietiekami daudz naudas, lai samaksātu par telpu nomu RN. Viņa atsakās vērtēt, vai iestāžu darbs cietīs no to nodošanas RN.

«Mūsu uzdevums ir nodrošināt, lai dzīve šajās iestādēs neapstātos, bet, ja jūs domājat, ka man jāpilda kultūras funkcijas, es gribētu redzēt to domes lēmumu,» teic RN valdes priekšsēdētājs Andris Lācis, kurš par domē spriesto uzzināja tikai no Dienas. Viņš apgalvo, ka RN pienākumi būs skaidri mēneša laikā, kad pašvaldība sagatavos detalizētu uzdevumu deleģēšanas līgumu.

Visvairāk satraukti par kultūras iestāžu turpmāku darbību ir paši darbinieki «Politiķiem liekas, ka mēs esam ļoti dārgi, taču tas ir neloģiski un neiespējami, ka mēs tikai paši varētu sevi nodrošināt,» saka Rīgas mākslas telpas radošo projektu vadītāja Inese Baranovska, aicinot rēķināties, ka pērn atvērtās izstāžu zāles atpazīstamība aug pakāpeniski. Tiešu apdraudējumu izstāžu zāles nākotnei viņa neesot izjutusi, taču netieši par to liecina tas, ka kultūra līdzās izglītībai un veselībai ir tās jomas, ko cirpšana skārusi vissmagāk. «Ja Rīga 2014.gadā grib kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu, tad mūsu iznīcināšana ir tas pats, kas pašam sev nocirst roku,» viņa uzsver. Savukārt kino Rīga projektu vadītājas Dairas Āboliņas raižu pamatā galvenokārt ir neziņa kā izvērtīsies sadarbība ar RN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?