Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kur īstie gardēži?

Vai esmu gardēdis? Jā, man patīk labi paēst. Man garšo daudz kas. Nebūt neesmu slikts ēst gatavotājs, lai gan, raugoties dažādos pavārmākslas konkursos televīzijā, esmu spiests atzīt, ka tik ļoti daudz par ēst gatavošanas specifiku es tomēr nezinu. Profesionāls pavārs bez papildu izglītības no manis nesanāktu.

Taču gardēžu pasaulē ir šis tas, kas man netīk. Jāatzīst, nekad neesmu ēdis restorānā, kurš ir apveltīts ar reitingu kompānijas Michelin zvaigznītēm. Eiropā tādu ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis, bet neviens no tiem nav Latvijā. Mums ģeogrāfiski tuvākie ir Zviedrijā un Somijā (arī tur nevienam restorānam nav augstākās - trīs zvaigznīšu kategorijas). Taču esmu ēdis Rīgas labākajos restorānos, un tajos saskatu divas problēmas. Pirmā - pārmērīga nouvelle cuisine izmantošana. Uz «kārtīga» nouvelle cuisine šķīvja ir mazītiņš gaļas gabaliņš, pāris skaistu dārzeņu, bieži vien tie ir sagriezti interesantās formās, un mērce. Paēst no tā ir pagrūti. Otra - pasaules klasisko recepšu nepārzināšana. Pavāram, kurš vēlas gatavot klasiskos ēdienus, jāpārzina franču kulinārija! Rīgā netrūkst restorānu, kuros tiek piedāvātas it kā klasiskas receptes, bet tomēr ne ar pašiem labākajiem vai konkrētākajiem rezultātiem. Nevienu vārdā nesaukšu, lai neapvainojas, bet to esmu pieredzējis ne vienā restorānā vien. Starp citu, varu ieteikt lasītājiem - ja restorānā ēdienkarte ir 18 lappušu gara un tajā pārstāvētas dažādu tautu virtuve, varat rēķināties, ka neviena no tām nebūs īsti precīza.

Problēma, protams, ir arī ar piegādi. It īpaši ar jūras veltēm Latvijas daba nav apveltīta. Ja ēdienkartē ir omārs vai jūras ķemmītes, ir vērts viesmīlim pajautāt, no kurienes tās nākušas un kādā stāvoklī saņemtas. Ar retiem izņēmumiem produkts Latvijā ir ieradies saldēts, un, lai arī pareiza sasaldēšana produktam pārāk nekaitē, svaigs tomēr ir labāks. Jautājiet arī par gaļu. Augstākās kvalitātes liellopa gaļa tiek sagatavota ļoti precīzos apstākļos, un vismaz Centrāltirgū redzētā gaļa par to neliecina. Esmu pārliecināts, ka neesmu vienīgais, kurš tur (vai arī kādā lielveikalā) ir nopircis skaistu jo skaistu gaļas gabalu, kurš, vienalga, kā gatavots, tomēr sanāk sīksts.

Manuprāt, šo situāciju daļēji palīdzētu risināt profesionāla restorānu kritika. Jā, Egīls Zirnis katru nedēļu recenzē kādu restorānu vai kafejnīcu, bet, cik man zināms, viņš nav profesionāls kritiķis, tāpēc ne vienmēr pasniegto var vērtēt ar precīzu kulinārijas kategoriju palīdzību. Profesionālam restorānu kritiķim tomēr ir jāzina viss par visu ko. Daļēji palīdz kulinārijas žurnāli, lai arī Latvijā tie satura ziņā lielākoties ir kopēti no ārvalstu, sevišķi Lielbritānijas, izdevumiem. Taču galu galā šo pirmo sleju varu pabeigt ar šādu atzinumu - patiesam gardēdim lielākoties tomēr ir jālūkojas aiz mūsu valsts robežām. Ar to es absolūti neko nevēlos atņemt no Mārtiņa Rītiņa un Mārtiņa Sirmā. It īpaši pirmais ir ar ļoti plašu un detalizētu izglītību. Bet viens tomēr nav cīnītājs.

Top komentāri

vika55
v
...pilnigi piekritu....vel varetu pielikt kadu komentaru par apkalposanas kulturu...
es
e
Malacis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?