Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kur palikusi Latvijas Nokia?

Lai cilvēks varētu pielietot savu smadzeņu enerģiju jeb prātu, viņš ir jāiedrošina gan morāli (ar padomiem un atbalstu), gan praktiski (ar likumdošanu un finansējuma piesaisti). Tomēr ar to vien ir par maz, jo nepieciešama vēlme darboties un citāds skatījums uz ikdienišķo. Taisnība tiem, kas saka, ka nepieciešams tikai ļoti gribēt un viss notiks, taču, lai radītu ko jaunu un nebijušu, kas būs konkurētspējīgs ne vien Latvijas tirgū, bet arī plaši ārpus tā robežām, nepieciešams radošais, inovatīvais pieskāriens.

Par inovācijas neizmērojamo nozīmi tautsaimniecībā un uzņēmējdarbības konkurētspējas veicināšanā šaubas nerodas vairs nevienam - Eiropas Inovācijas tablo pērnā gada nogalē nepielūdzami rāda, ka Latvija šajā sarakstā inovācijas pielietojuma ziņā atrodas pašā lejasgalā. Zem Latvijas atrodas tikai Rumānija, virs Latvijas vēl 45 valstis, pašā virsotnē - Zviedrija. Veiksmīgai uzņēmējdarbībai un konkurētspējas veicināšanai, jo īpaši saspīlētos ekonomiskajos apstākļos, svarīgākais priekšnosacījums ir neatlaidība un vēlme darboties. Kā vēstī sens arābu sakāmvārds: «Tas, kurš grib kaut ko paveikt, atradīs līdzekļus, kā to izdarīt, savukārt tas, kurš negrib neko darīt, atradīs iemeslus, lai to nedarītu.» Šīs situācijas mainīšanai nepieciešams mainīt ne vien domāšanu un sabiedrību jau no bērnudārza vecuma radināt pie inovatīvas domāšanas, bet arī veidot dažādas inovācijas atbalsta struktūras, kas ne vien gatavo jauno paaudzi, bet arī pilnveido jau esošo uzņēmēju darbību un veicina uz zināšanām un inovāciju virzītas ekonomikas attīstību.

Akmens valdības dārziņā

Par pozitīvu valsts ekonomiskās attīstības scenāriju Latvijā ir runāts jau kopš 2000.gada, turklāt izstrādāti vairāki dokumenti šīs situācijas uzlabošanai, piemēram, Latvijas Nacionālā inovācijas programma 2003.-2006. gadam, taču pozitīvu rezultātu nav izdevies panākt. Kā jau Latvijā, uz viena un tā paša grābekļa kāpjam atkal un atkal. Viss notiek tieši pretēji plāniem - arvien spējīgākie Latvijas zinātnieki aizbrauc uz ārzemēm, Latvijas zinātnieku izgudrojumus un pētījumu rezultātus par smieklīgām summām nopērk ārzemju uzņēmumi. Latvijas mazie augsto tehnoloģiju uzņēmumi (bez valsts atbalsta) nespēj paplašināt ražošanas apjomus līdz tādam līmenim, kas ļautu iespiesties ārvalstu tirgos, savukārt valsts iepirkums, kura vienīgais kritērijs ir zemākā cena, dod priekšroku ārvalstu produkcijai par dempinga cenām.

Apslēptais potenciāls

Latvijā ir pietiekami augsts intelektuālais potenciāls, un ir skaidri redzams, ka līdz šim pie veiksmīgas apstākļu sakritības - laba ideja (zinātniskā darba rezultāts), labs menedžments, tirgus zināšanas, prasme strādāt ar ārzemju partneriem investīciju piesaistē u.c. - ir sasniegti vērā ņemami rezultāti (Grindex - farmācija, Sidrabe - pārklājumu tehnoloģijas, SAF-tehnika - telekomunikācijas, HANSA Electronics - elektroniskā aparātbūve, BIOSAN - medicīniskā aparātbūve u.c.). Tajā pašā laikā nevar nepamanīt, ka jau esošajos augsto tehnoloģiju uzņēmumos parādās kvalificēta darbaspēka deficīts un jauna produkta ceļš līdz globālajam tirgum kļūst arvien komplicētāks. Ir skaidrs, ka, lai cik spēcīgs būtu Latvijas intelektuālais potenciāls un ievērojami panākumi pētniecībā, ja nebūs izveidojies atbilstošs ražojošais sektors un uzņēmējdarbības vide, kas ir spējīga ātri absorbēt jaunās zināšanas, uz zināšanām balstītā ekonomika tā arī paliks tikai programmu, plānu un dokumentu līmenī.

Trūkst valsts atbalsta

Diemžēl valsts atbalsta programmas līdz šim nav veicinājušas jaunu, tehnoloģiski orientētu uzņēmumu veidošanos. Rīgas Zinātnes un tehnoloģiju parka ideja ir palikusi tikai nodomu protokola līmenī, Rīga un Rīgas reģions, kur koncentrēts visaugstākais zinātnes un tehnoloģiju potenciāls, ir izslēgti no valsts atbalsta saņemšanas biznesa inkubēšanai tehnoloģiskajos centros un biznesa inkubatoros. Publiskais iepirkums neveicina Latvijas uzņēmumu piedalīšanos iepirkumu konkursos. Uzskatāms piemērs ir e-talona ieviešana Rīgas transporta sistēmā - tas pilnībā būtu bijis pa spēkam Latvijas zinātniekiem un ražotājiem, turklāt visa iepirkumā iztērētā nauda būtu palikusi Latvijā. Šo uzskaitījumu varētu turpināt un turpināt... Finansējuma trūkuma dēļ ir faktiski pārtraukusi darboties IZM koordinētā TOP (tirgus orientēto pētījumu) programma, ar kuras palīdzību izveidojušies vairāki desmiti uz jaunām tehnoloģijām orientētu uzņēmumu (BIOSAN - medicīniskā aparātbūve, BTC - biotehnoloģijas, LĀSMA - rūpniecības automatizācija, SILVANOLS - uz dabas vielu bāzes izstrādāti ārstniecības un kosmētikas līdzekļi u.c.)

Rīcības plāns

Kā rīkoties, un vai viss jau nav zaudēts? Pirmkārt, jāsaprot, ka izveidot uz zināšanām balstītu ekonomiku ir vismaz vidēja termiņa, ja ne ilgtermiņa pasākums. Otrkārt, jāsaprot, ka inovācija nav tikai jaunu produktu vai tehnoloģisko procesu izstrāde, bet gan viss pasākumu kopums (process) no idejas līdz tirgum, ieskaitot tehnoloģiju pārnesi, tirgus izpēti, uzņēmuma vadību, kadru audzināšanu, izglītošanu utt. Treškārt, jāsaprot, ka valsts var būt vislielākais Latvijā izstrādāto jauno tehnoloģiju un jauno produktu pasūtītājs un var dot būtisku ieguldījumu pārejā uz zināšanu balstītu ekonomiku. Ceturtkārt, nepieciešams izvērtēt, vai tiešām Latvijā nosakāmie perspektīvie (atbalstāmie, prioritārie) virzieni jānosaka, ekstrapolējot esošo tradicionālo nozaru attīstības perspektīvas. Visbeidzot, nopietni jāapsver iespēja arī Latvijā izveidot tehnoloģiju padomi vai tehnoloģiju aģentūru, kādas pastāv daudzās ekonomiski attīstītajās valstīs. Šāda aģentūra, profesionāli sadarbojoties ar zinātniekiem un uzņēmējiem, realizētu valsts pāreju uz zināšanām balstītu ekonomiku.

Reiz sarunā ar kādu augsto tehnoloģiju uzņēmumu no Latvijas, kas veiksmīgi savu produkciju eksportē, dzirdēju frāzi: «Paldies Dievam, ar Latviju mums nekāda biznesa nav. Un mēs nesūdzamies, mēs pat negribam par to runāt.» Vai šāds ir ceļš uz Latvijas Nokia? Vai ar šādu attieksmi pret pašmāju uzņēmumiem birokrātiskais aparāts plāno būvēt zināšanu balstītu ekonomiku?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?