Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kurš samaksās sešus miljardus?

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi regulu, kas noteiktu Eiropas Savienības (ES) elektronisko maksājumu tirgus harmonizāciju. Saprotiet mani pareizi! Es kopumā neiebilstu pret regulējošiem pasākumiem, un harmonizācija ir svarīga, lai radītu patiesi vienotu Eiropas tirgu. Tomēr baidos, ka šajā gadījumā harmonizācija negatīvi ietekmēs maksājumu sistēmas attīstību gan uz patērētāju, gan mazo uzņēmumu rēķina.

EK pagaidām vēl nav atklājusi, kādēļ šāds tiesību akts nepieciešams. Kādas tirgus nepilnības ar to būtu jānovērš? Kā norādīja Francijas Senāts, EK priekšlikums nav balstīts uz pamatotiem datiem. Līdz ar to šķiet, ka tā pamatā ir vienīgi politiskie apsvērumi. Šādas bažas jau pauduši daudzi politiķi visā Eiropā, mēģinot rast atbildi uz jautājumu, kādēļ EK vēlas ieviest regulējumu specifiskos tirgos. Nesen Igaunijas parlaments pauda iebildumus pret dažiem noteikumiem gluži vienkārši tāpēc, ka, viņuprāt, tie izkropļotu tirgus konkurenci un palielinātu ar drošību saistītos riskus.

Bažas rada tas, ka EK vienkārši neņem vērā Eiropas tirgus daudzveidību. Maksājumu metodes un sistēmas dažādās valstīs ir atšķirīgas. Latvijā šī nozare darbojas citādi nekā Bulgārijā, Francijā vai Itālijā. Nīderlandē pārsvarā tiek izmantotas debetkartes, savukārt Lielbritānijas patērētāji dod priekšroku kredītkartēm.

EK uzstāj, ka šīs regulas īstenošanas rezultātā komersanti ietaupīs sešus miljardus eiro gadā, jo samazināsies karšu norēķinu sistēmā veicamo ieguldījumu apmērs. Tomēr ar maksājumu sistēmas uzturēšanu saistītās izmaksas neizzudīs. Līdz ar to jautājums joprojām paliek atklāts - kurš maksās, ja to nedarīs komersanti? Šāds patvaļīgi noteikts regulējums jau iepriekš vairākkārt pārbaudīts, un, kā mēs redzējām Spānijas, Austrālijas un ASV gadījumā, izmaksas galu galā vienmēr tiek pārnestas uz patērētāju. Bet kāpēc gan patērētājiem būtu jāuzņemas papildu izmaksas sešu miljardu eiro apmērā?

EK un komersanti apgalvo, ka izdevumu atvieglojumi ļaus viņiem samazināt cenas par labu patērētājiem. Tomēr nav pierādīts, ka šis modelis nodrošinātu patērētāju izmaksu pazemināšanos - gluži pretēji, patērētāju izdevumi paaugstinās.

Otrs priekšlikuma aspekts, kas patērētājiem radīs papildu slogu, ir tā sauktā visu karšu pieņemšanas noteikuma vājināšana. Tas faktiski nozīmē, ka komersanti varētu izvēlēties pieņemt tikai ar noteiktu zīmolu kartēm veiktus maksājumus, kā rezultātā strauji pazeminātos vispārējais augstais karšu pieņemšanas līmenis. Patērētāji visā pasaulē atzīst, ka vissvarīgākais nosacījums karšu izvēlē ir tas, cik plaši attiecīgās kartes tiek pieņemtas. Tik pēkšņi ierobežojumi ne tikai radīs sarežģījumus, bet arī izraisīs klientu apmulsumu gadījumā, ja karte nedarbosies. Mūsdienās arvien lielāka uzmanība tiek veltīta klientu ērtībām un tehnoloģiskajām inovācijām, bet patērētāju viedoklis un tiesības šajā jautājumā netiek ņemtas vērā. Visbeidzot šis regulējums apdraud arī mazos uzņēmumus.

ES dalībvalstīm jāizlemj, kādu maksājumu ekosistēmas darbību tās vēlas redzēt nākotnē un kam jāuzņemas izmaksas. Mēs gaidām, kad EK izklāstīs, kā ierosinātais regulējums sniegs labumu patērētājiem vai mazajiem uzņēmumiem.

*MasterCard reģionālais vadītājs Baltijā un Ziemeļvalstīs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?