Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lai labas idejas realizētos, jāmaina domāšana

Oktobra beigās Rīgā norisināsies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkots seminārs inovatīvu biznesa ideju autoriem, kurā savā pieredzē un atziņās dalīsies inovāciju eksperts no Dānijas Karstens Vandrups. Viņš ilgus gadus strādājis Nokia Corporation centrālajā birojā, kā arī konsultējis dažādu valstu valdības un uzņēmumus inovāciju attīstības jautājumos.

K. Vandrups Rīgā viesosies atkārtoti - līdzīgu semināru viņš vadīja jau šā gada vasarā, un tā dalībnieki, attīstot savas biznesa idejas, joprojām turpina sazināties ar lektoru. Dāņu eksperts pat izveidojis atsevišķu diskusiju grupu profesionālajā sociālajā tīklā LinkedIn, kur aicina semināru dalībniekus dalīties savā pieredzē, palepoties ar jau sasniegto un apspriest neskaidros jautājumus par savu ideju tālāko attīstību un nākamajiem soļiem.

Pēc K. Vandrupa domām, esošajiem un topošajiem Latvijas uzņēmējiem ir daudz labu ideju, tomēr ir daži bremzējoši faktori, kuru dēļ tās ne vienmēr nonāk līdz tirgum. «Viens no tiem ir nepieciešamība veidot starptautiskus tīklus un domubiedru grupas - Latvijā ir daudz labu ideju, bet tieši tāpat tādu ir daudz arī citviet pasaulē. Veidojot «tiltus» ar citu valstu uzņēmējiem, pētniekiem un ekspertiem, jums ir iespēja savas idejas padarīt vēl vērtīgākas. Problēma ir, ka inovatori bieži baidās par savām idejām runāt, domājot, ka tās var viegli nozagt vai izmantot citiem mērķiem. Ja jūs pietiekami labi zināt, kā savu ideju aizsargāt (es runāju par patentiem un intelektuālā īpašuma tiesībām), par to nav jāuztraucas,» piebilst eksperts.

Kā vēl vienu trūkumu straujākā inovāciju attīstībā viņš min nepietiekamo orientāciju uz savu ideju pārdošanu. «Iespējams, latviešiem būtu jēga kādu brīdi padzīvot ASV un pamācīties, kā šīs valsts iedzīvotāji prot pārdot lietas un idejas. Latvieši bieži ir pārāk pieticīgi un kautrīgi, lai gan patiesībā viņu idejas tikai iegūtu un kļūtu vērtīgas, ja viņi par tām vairāk runātu un diskutētu,» rezumē K. Vandrups.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi Latvijā, viņš gan vēlētos vairāk redzēt uz zinātniskiem atklājumiem un tehnoloģijām balstītas inovatīvas biznesa idejas. «Esmu pārliecināts, ka arī šādām idejām, ja tās tiek pareizi attīstītas un pārdotas, var būt patiesi veiksmīgs biznesa potenciāls. Turklāt, kas ir īpaši nozīmīgi, - šādas idejas ir ilgtspējīgākas.» Tiesa gan, lai dažādas inovatīvas (arī zinātniski pamatotas) idejas attīstītos, pēc K. Vandrupa domām, Latvijā jāveicina riska kapitāla un citu alternatīvu finanšu avotu pieejamība.

Protams, vairākums jauno biznesa ideju ir salīdzinoši neliela mēroga un sākotnēji šķiet ļoti šauri lietojamas, taču K. Vandrups no personiskās pieredzes ir pārliecināts, ka arī šādas idejas mēdz pārtapt pasaulslavenos biznesa stāstos. «Tieši tādiem es savos turpmākajos semināros arī pievērsīšos,» viņš teic.

K. Vandrupa vadītais seminārs biznesa un finanšu plānu sagatavošanā inovatīvu biznesa ideju autoriem notiks 25. un 26. oktobrī. Vairāk informācijas un pieteikšanās - www.liaa.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?