Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lai nebuksē biznesa asinsrite

Biznesa vadības procesi Ginta Zīverta* uzņēmumā ir sakārtoti pēc visjaunākās modes un modernākajām tendencēm. Uzņēmējs stāsta, ka citādi nemaz nevarot - restorānam jāstrādā kā labi ieeļļotam mehānismam, citādi sāksies haoss un anarhija.

Visi darbi sadalīti

Visa pamatā ir darba pienākumu un atbildības dalīšana. Par restorāna zāli atbild galvenā kasiere, kuras pakļautībā ir viesmīļi, bet par virtuvi pilnībā atbild šefpavārs, kuram sarežģītajos taizemiešu ēdienu radīšanas procesos asistē viņa palīgs. «Es nevaru domāt par visu, citādi var sajukt prātā. Eva, mūsu galvenā kasiere, ir atbildīga par ēdamzāles darbību, viņa arī pieņem darbā viesmīļus un kontrolē viņu darbu. Tāpat šefpavārs viņai nodod informāciju, kādi produkti ir jāpasūta, un viņa organizē piegādātājus, lai preci atved laikus. Savukārt šefs ir pavēlnieks virtuvē, un es arī tur nejaucos, viņš ir pieredzējis un zina savu lietu, turklāt virtuvē var būt tikai viens pavārs,» stāsta taizemiešu restorāna Kotai saimnieks Gints.

Brīdī, kad apmeklētājs pie kases pasūta pusdienas, kasiere pasūtījumu ievada kases terminālī. Tajā brīdī virtuvē esošais printeris izdrukā pasūtījuma čeku un pavārs uzreiz zina, kāds ēdiens ir jāgatavo. Terminālis neļauj kasierim ievadīt patvaļīgas naudas summas. Var izvēlēties tikai tos ēdienus, kas ir ēdienkartē, tas palīdz izvairīties no zādzībām un krāpšanas.

Restorāns datu mākonī

Restorāna dokumentu aprite tiek veikta elektroniski. Rīkojumi tiek sūtīti pa e-pastu, un Gints stāsta, ka tā ir vieglāk un nepārprotamāk: «Es neskraidu pakaļ katram viesmīlim. Ja man ir kas sakāms - nododu ziņu galvenajai kasierei, un viņa risina šo jautājumu tālāk.»

Restorāna vadībā plaši tiek izmantota Google Documents platforma - te tiek uzskaitītas ienākošās pavadzīmes, galvenā kasiere šeit raksta, kādi rēķini ir jāapmaksā, kā arī citas svarīgas lietas. Piekļuve šiem dokumentiem ir ne tikai Gintam, bet arī grāmatvedības firmai, kas apmaksājamos rēķinus ievada internetbankā. Uzņēmuma vadītājam atliek tikai apstiprināt maksājumus, tādējādi Gintam atliek vairāk laika mārketingam un sava restorāna reklamēšanai. Arī savu laiku restorāna īpašnieks plāno ar moderno tehnoloģiju palīdzību. «Es izmantoju programmu, kas saucas Things. Tas ir vienkāršs un ērti lietojams plānotājs, kas sasinhronizē darāmos darbus gan manā datorā, gan tālrunī un saliek atgādinājumus,» pieredzē dalās uzņēmējs un labprāt pastāsta arī par savu šīsnedēļas aktualitāti - Gintu intervēja starptautiskais ziņu kanāls Euronews raidījumā par Eiropas finanšu instrumentu izmantošanu mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam. Raidījums būs skatāms 17. novembrī.

Vadības tīģeris

Arī Evas Narunovskas uzņēmums IT Sapiens biznesa uzdevumu plānošanas ziņā izmanto jaunākās tehnoloģijas. Te nu galīgi nav vietā mūžsenais novērojums par kurpnieku un kurpēm, jo Evas firma izmanto pašu izstrādāto vadības sistēmu vTiger. Tajā ir klientu kontaktu reģistrs un projekti, automatizētas tāmes, līgumi, rēķini, kā arī uzdevumu kalendārs ar atgādinātājiem.

«Tomēr darba efektivitātes nodrošināšanā IT risinājumi ir labs palīgs, bet nav pats galvenais. Būtiska ir veiksmīga atbildību un darbu sadalīšana, konstruktīva, sakārtota un visiem skaidra darbu plūsma un pats galvenais - gudri cilvēki un viņu sadarbība gudru risinājumu radīšanā!» atklāj uzņēmēja.

Pieraksta arī to, kā klients izskatās

Elektrisko velosipēdu tirgotājs Romāns Ruzins atzīst, ka plānošanas ziņā vairāk ir «vecās skolas» piekritējs: «Jā, man ir klientu datubāze - kas zvanījis, par ko interesējies, ko beigās nopircis. Visu pierakstu parastā tabulā, ko glabāju datorā. Ikdienas lietošanai man ir piezīmju grāmatiņa, kurā tad arī atzīmēju visu svarīgo. Jā, es pierakstu arī to, kā cilvēks izskatās, ja ir bijusi tikšanās. Tas palīdz neapjukt, satiekoties vēlreiz, iemetu tālruņa numuru ekseļa meklētājā un skatos - jā, šitais pie manis bija pienācis izstādē un atstājis savu vizītkarti.»

Daudz vienkāršāka plānošanas sistēma nepieciešama valodu skolas Password dibinātājai Ingai Mundai: «Grupu nodarbības tiek plānotas reizi semestrī visam mācību pusgadam, turklāt parasti nekādas būtiskas korekcijas arī netiek veiktas. Savukārt darbā, lai apmainītos ar mācību materiāliem, izmantojam Dropbox servisu.» Inga stāsta, ka birokrātija viņas uzņēmumā ir maksimāli vienkārša: «Parasti visu izrunājam klātienē, mans uzņēmums nav tik liels, lai mēs sūtītu viena otrai memorandus. Arī audzēkņiem parasti visu svarīgo pasaku nodarbību laikā. Uz mājām nezvanu un e-pastus nesūtu.»

Piezīmju blokā visu raksta arī Sandis Tutins, uzņēmējs no Rēzeknes. «Tas man tāds «kuģa žurnāls» - kur atrodas objekts, kas un kad tīrīts, cik kvadrātmetru, īpašnieka kontakti. Runājot par jaunajiem klientiem - man tas viss atrodas galvā, Rēzekne nav tik milzīga, lai kaut ko piemirstu. Ja kāds jaunais klients saka, ka vēl jāpadomā, pēc pāris dienām pārzvanu vēlreiz. Lai gan - visbiežāk viņi man atzvana paši.»

* Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Ingas Mundas karstākā vēlme joprojām ir atrast krievu un angļu valodas pasniedzēju. Visādi citādi - esošās mācību grupas ir nokomplektētas un jaunas darbaspēka trūkuma dēļ netiek plānotas.

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Sandis Tutins līdz novembrim turpinās strādāt Liepājā, savā pastāvīgajā darbavietā. Biznesā iestājies klusums…

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Klusums iestājies arī Romāna Ruzina velosipēdu tirdzniecības biznesā. Uzņēmējs mācās Maskavā un ar lielu nepacietību gaida Ziemassvētu iepirkšanās sezonas sākumu.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Eva Narunovska priecājas, ka beidzot ir izdevies atrast divus spējīgus programmētājus. Nu darbs ies raitāk un paveicamo uzdevumu sastrēgums ir sācis mazināties, vienīgi jānopērk datori, galdi un krēsli.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?