Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lai saldi, bet veselīgi!

Ko iekļaut ēdienkartē, lai našķu kāre būtu apmierināta, bet pēc ballītes nesāpētu vēders un mammām arī mierīgs prāts? Signe Meirāne - kulinārijas portāla Četras sezonas veidotāja, divu meitu mamma - uzskata, ka mazliet vairāk saldumu un našķu svētkos nekaitēs, bet arī tos var izvēlēties veselīgus!

«Noteikti jāskatās, lai svinību galdā nav nekādu nezināmas izcelsmes produktu - pīrādziņu no «kaut kurienes», desiņu, kurām nez kas sastāvā utt. Jāņem vērā, kurā dienas laikā ballīte notiek un kāda vecuma bērni tajā pulcēsies. Skaidrs ir viens - svētkos bērniem ēst gribas maz (jo ir daudz cita darāmā), bet saldi. No vienas puses - mammas saķer galvu, no otras puses - pāris reižu gadā jau var! Lai vecākiem nebūtu sirdsapziņas pārmetumu, jāizvēlas labākais. Pirmkārt, jāskatās, lai maksimāli maz viesību produktu būtu gatavoti no kviešu miltiem, kā tas nereti gadās - kūka, pica, pīrādziņš, maizītes utt. Vajag izvēlēties tikai divas lietas, piemēram, kūku un mazus sendvičus, kuros ir kviešu produkti. Arī tad, ja mazie svinētāji nav dārzeņu cienītāji, galdā dārzeņi jāceļ! Tie var būt mazi, mutē viegli iemetami - ķiršu tomāti, nelielos gabaliņos sagriezti gurķi, puķkāposts. Viss, kas sezonā izaug pašu dārzā! Man šķiet, ka nekādā gadījumā nevajag gatavot bērnu ballītes ēdienus, kur gurķis pasniegts spārītes, bizbizmārītes, lāča un vēl sazin kāda zvēra izskatā. Ēdiens nav spēļmantiņa! Tāpēc es iesaku tā vietā ar normāliem, dabīgiem dārzeņiem uz šķīvja veidot zīmējumu - sakārtot pa strīpām, veidot zvaigzni vai sirsniņu. Bērnam ir svarīgi ievērot tīras garšas. Ja pasniedz sendviču, tad jāliek viena šķēle maizes, viena krēmsiera kārta, viens gurķis, viens šķiņķis un tad atkal krēmsiers un maize. Tā mazais redz, kas iekšā, un jūtas drošāk. Un nekādu majonēzi! Čipsu, bez kuriem nereti nav iedomājamas viesību uzkodas, vietā var izvēlēties rīsu kraukšķus vai vismaz ekoloģiskos čipsus, ko iespējams atrast teju ikviena lielveikalā.

Āra ballītes ēdienkartē lieliski iederas griķu plānās pankūkas, kuras var pasniegt ar grieķu jogurtu un sablenderētu ogu mērci, saldējumu vai medu. Manuprāt, nekādi neiztikt arī bez paša vasaras našķu karaļa - saldējuma, kuru var viegli pagatavot iepriekš no ogām un jogurta (saldumam un tekstūrai nedaudz kondensētā piena) vai arī ogām un ananasa. Tas ir vienkārši un garšīgi, un daudz veselīgāk nekā treknie veikala saldējumi! Vasarā noteikti vajag celt galdā limonādes dzērienu, kur limonāde sajaukta viens pret divi ar dzirkstošu ūdeni - būs gardi un veldzēs slāpes. Jāļauj bērniem piedalīties ēdienu tapšanā - gatavot kokteiļus, desertus, sendvičus un tā tālāk. Improvizēta pavārstunda var būt kā viena no ballītes atrakcijām!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?