Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Lakstīgalu mēlīšu konservi nākotnei

Kur liksim tos lakstīgalu mēlīšu kilogramus, kas 3. oktobra rītā kaltīs un vārtīsies uz nogurušiem pilsētas bruģiem, mētāsies neizbraucamu ceļu līkumos un appelēs izmirušās lauku sētās? Izraujam tās laikus! Iekonservējam! Pārtiksim no tām turpmākos četrus gadus, kamēr uz mums ķērks fatāli kraukļi un komunālesmi mīlošie kovārņi. Lomas tak dzīve iedala katru dienu, vai tad lakstīgalu mēlīšu valkātāji vainīgi, ka grib pie varas, ka cīnās par varu? Viņi domā, ka, sasnieguši asiņaino mērķi, tiks atpakaļ par cilvēkiem. Redzēsim!

Kultūrai, kas, kā jau ierasts, partiju programmas vien dekorēja un cakoja, sasolīts eiropeisks izrāviens, sevi cienošas nācijas nākotne, nevis histēriska destrukcija un kaunpilns gals agonijā. Redzēsim un prasīsim jaunajiem kalpiem atbildēt jau laikus - kāda ir korelācija starp nabadzību, provinciālismu un savstarpēju naidu? Kāda ir līdzšinējās kultūrvaras atbildība par sabiedrības morālā, garīgā līmeņa degradāciju un izglītības līmeņa distrofisko stāvokli (tikko uzzināju, ka, piemēram, latviešu filologiem netiek mācīta pat gramatika) un kas mainīsies ar 3. oktobri? Kas tiks darīts, lai favorītisms un galmaļaužu uzvedības protokols tiktu padarīts ne tikai smieklīgs un nožēlojams, bet neiespējams un apkaunojošs? Kādi gara milži strukturēs kritēriju stalažas, ar ko samēroties mākslai un nemākslai? Kas notiks ar bezpartijiskām draudzībām un partijiskiem mīlas sakariem? Vai jauni likumi, ko reizi par visām reizēm rakstīs cilvēki, kuri nav sacerējuši sev un savam klanam izdevīgos, kā līdz šim, garantēs godīguma reanimāciju, apzinoties, ka sirdsapziņas DNS vairs netiek no Dieva piešķirts un izzudis gluži kā cilvēks ar astīti? Kādus auglības dārzus iecerēts stādīt ar epidēmijai līdzīgo augstprātības sērgu (kas, kā labi zināms, ir piesegs paša niecīgumam)? Kas, galu galā, notiks ar «savējiem» - visiem tiem, kas par tādiem kļuvuši 20 gadu garumā? Nodosiet, aizmirsīsiet, cienījamie jaunie - vecie tautas kalpi? Jūs vēl dienu pirms vēlēšanām zviedzat par še uzdotajiem jautājumiem? Tad es iztēlojos, kādas homērisko smieklu vētras nesīs rudens pēc 3. oktobra.

Nupat aizritējušajā Gēteborgas grāmatu tirgū, kura fokusā bija Āfrikas literatūra, tika daudz runāts par autora dzīvi un vārda brīvību pēcaparteīda periodā. Nobela prēmijas laureāte Nadīne Gordimera (87) aicināja pasaules rakstniekus ar savu roku parakstīt petīciju apdraudētajai vārda brīvībai Dienvidāfrikā. Četri literāti no Latvijas arī to parakstīja. Viena tālab, ka viņas dzimtenē pat nav formu un veidu, kā iestāties par to, kas citus tikpat kā neuztrauc. Parakstījās un jutās vismaz solidāra L. Lapsam draudu sakarā. Nevaru iedomāties, kāda krāsosies viņa amatabrāļu amputētā sirdsapziņa, ja žurnālists būs runājis patiesību. Man nav ilūziju, ka arī jaunā vara Latvijā nevis reaģēs uz faktiem un meklēs patiesību, bet lems atbilstoši cilvēka partijiskajai piederībai, aizmugurei un pat rakstura īpašībām. Bet no vārda brīvības, manuprāt, vispār sākas alfabēts par cerībām nākotnei. Ja kultūra to nesargā, tā var oficiāli iet dejot ar zvaigznēm vai lakstīgalām pilnīgi oficiāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?