Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lasot sēnes, salasa arī ērces

Pašlaik Latvijā ērču aktivitāte vairs nav tika augsta kā pavasarī, tomēr vidējais ērču blīvums saglabājas augsts un sastopamas arī ērču nepieaugušās stadijas, kas grūti pamanāmas. Darba pilnas rokas ir arī Latvijas Infektoloģijas centra mediķiem, ērces gan noņemot, gan pārbaudot, vai tās ir pārnēsājušas vīrusu. Šogad jau pārbaudīti teju trīs tūkstoši ērču.

Dienai stāsta Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse, ērču aktivitāte šobrīd ir diezgan liela, tāpēc arī centrā vēršas liels skaits cilvēku - gan lai ērces noņemtu, gan lai tās nodotu pārbaudēm. Līdz pagājušās nedēļas sākumam laboratoriski pārbaudītas jau 2790 ērces, no kurām 111 bijušas inficētas ar encefalīta vīrusu. Tas nozīmē, ka ērču inficētība šobrīd ir četri procenti. Speciāliste arī piebilst, ka šis rādītājs sezonas laikā vēl var mainīties, jo ērces vēl vairākus mēnešus būs aktīvas un lielāks pacientu pieplūdums gaidāms rudens sākumā, kad cilvēki biežāk dodas uz mežu.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem šogad līdz 25. jūnijam ērču encefalīts apstiprināts 51 cilvēkam, ērlihioze - 12 cilvēkiem, bet Laima slimība bijusi 138 personām. Pēc šiem datiem var spriest, ka saslimušu cilvēku skaits patlaban ir nedaudz lielāks nekā pērn šajā pašā laikā, bet tas neesot pamats, lai speciālisti prognozētu lielāku saslimušo skaitu kopumā šogad, Dienai uzsver SPKC pārstāve Edīte Tettere. Salīdzinot, piemēram, ar 2011. gadu, kad saslimšana ar ērču encefalītu reģistrēta 494 reizes, pērn tie bijuši vien 169 gadījumi. Turklāt ne šogad, ne pērn no ērču encefalīta neviens pacients nav nomiris.

Arī V. Ķūse uzskata, ka situācija šobrīd nav kritiska. Viņa var pateikt, ka izrakstīti un izārstēti ir jau 19 pacienti, kam bija ērču encefalīts, un 21 cilvēks, kam bija Laima slimība, daļa ārstēšanos turpina. Faktu, ka pēdējos gados ir mazāk inficēto cilvēku ar ērču encefalītu, V. Ķūse skaidro ar vakcināciju, cilvēkiem apzinoties, kā tā ir būtiska. Arī šobrīd ir iespējams vakcinēties pret ērču encefalītu, bet tad ir ieteicams izvēlēties paātrināto vakcināciju, kur nākamā pote ir pēc divām nedēļām.

Speciālisti atgādina, ka, uzturoties dabā vai pat īslaicīgi iebrienot garā zālē vai briksnājā, jāpielāgo apģērbs, lai pasargātu sevi no ērču piesūkšanās: bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ieteicams arī valkāt cepuri vai lakatu. Savukārt pēc uzturēšanās ārā jāpārliecinās, vai uz ķermeņa nav ērces. Taču, ja ērce piesūkusies, tās noņemšanu vislabāk uzticēt speciālistam, bet mājas apstākļos vietu, kur ērce piesūkusies, vispirms jādezinficē ar spirtu vai degvīnu. Tad ar pinceti jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai un lēni, cenšoties nesaspiest ērces ķermeni, ar apļveida kustību jāizvelk. Ja pincete nav pieejama, ap ērces snuķīti, pēc iespējas tuvāk ādai, apsien diega cilpu un, velkot aiz diega galiem, ērci izņem.

V. Ķūse arī piebilst, ka uzmanība jāpievērš pašsajūtai. Ērču encefalīta gadījumā pirmie simptomi var būt līdzīgi gripai - paaugstināta temperatūra, galvas un muskuļu sāpes, kas var turpināties dažas dienas, tad pāriet un atsākties no jauna. Savukārt par Laima slimību var liecināt sarkans plankums uz ķermeņa, ja tas ir lielāks par pieciem centimetriem diametrā, īpaši tad, ja tajā vietā iepriekš bijusi piesūkusies ērce. Šādos gadījumos cilvēkam jāvēršas pie ārsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?