Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latgali var izglābt tikai aktīvi cilvēki. Grib arī mazākus nodokļus

Pēc uzņēmuma pārņemšanas to vadāt jau vairākus gadus. Vai šajā laikā varat runāt par biznesa attīstību?

Noteikti. Kad pārņēmu biznesu, firma bija tukša, tajā nekas nenotika. Sāku ar cūku audzēšanu, tirgoju mobilos telefonus, darīju vēl šo to. Tagad esam paplašinājušies un apguvuši jaunas darbības jomas, lai gan kaut kas gājis arī mazumā. Reizēm esmu saņēmis pārmetumus, ka kaut ko iesāku un nepabeidzu. Piemēram, uztaisījām kūpinātavu, bet nevarējām atrast labu gaļas kūpinātāju. Gribējām Jaunaglonā tirgot automašīnu rezerves daļas. Taču ideja neattaisnojās, autovadītāju taciņas uz pilsētu autoveikaliem pārāk cieši iemītas.

Vai uzņēmuma attīstībai piesaistīti arī Eiropas Savienības fondu līdzekļi, esat īstenojuši kādu projektu?

Pamatā ieguldīti pašu līdzekļi. Pagājušajā gadā Lauku atbalsta dienestā pieteicāmies programmai jaunu uzņēmumu attīstībai, gribējām pirkt jaunu pacēlāju. Varēja saņemt 50% līdzfinansējumu. Tomēr saņēmām atteikumu, jo projekta pieteikumā atklājās kļūdas. Pieteikumu mums gatavoja Preiļu biznesa inkubatora speciālisti, vienojāmies, ka viņi to izlabos un sniegsim vēlreiz. Sadarbojamies arī ar Nodarbinātības valsts aģentūru. Izveidota subsidētā darbvieta grāmatvedim. Ja 2000-2500 latu ik mēnesi samaksājam nodokļos un mēnesī varam ietaupīt kaut simt latu uz šī rēķina, mums tas ir atspaids.

Pētām arī citas iespējas piesaistīt finansējumu. Katru dienu tiek atvērtas jaunas programmas. Pieejami dažādi mikrokredīti, konsultantu pakalpojumi, darbojas biznesa inkubatori, kompetenču centri. Iespējas ir.

Darbojoties celtniecībā, mežizstrādē, mazumtirdzniecībā, tūrisma biznesā un aptverot jaunas jomas, jums vajadzīgi dažādi speciālisti. Kur atrodat darbiniekus?

Tas ir sarežģīts jautājums. Kad sākām tirgot auto rezerves daļas, meklējām zinošus pārdevējus. Gada laikā nomainījās trīs, viens pastrādā trīs mēnešus, otrs, trešais. Viens darbalaikā datorā filmas skatās, cits dara vēl kaut ko. Nu ko lai saka? Vispār ar kadriem ir bēdīgi. Daudzi izbraukuši uz ārzemēm, palikušajos ir tāds kūtrums! Saka - darba nav, valdība vainīga, vēl kaut kas! Nu kas cits vainīgs, ja ne pats. Nāc un strādā!

Latgalē ir augstākais bezdarba līmenis, tātad teorētiski atrast strādnieku nevajadzētu būt problēmām?

Nupat Preiļos slēdzām veikalu, viens no iemesliem - nevarējām atrast piemērotu darbinieku. Likām sludinājumu internetā, sadarbojāmies ar nodarbinātības dienestu, bet nekā. Atnāk jauna meitene. Nagi šitādi (demonstrē to garumu), bet ne viņa pie kases māk strādāt, ne aiz letes, pat grīdu nemāk izmazgāt. Vecāki nav iemācījuši. Taču prasības - oi, oi, oi.

Domāju, lielākā problēma ir cilvēku apziņā. Viens piemērs. Zvanu brālēnam, kurš strādā Īrijā. Viņš saka - tagad nevaru runāt, esmu darbā, atzvana savā 15 minūšu ilgajā pārtraukumā. Mūsu strādnieki par to smejas. Savukārt, kad es pirmdienas rītā zvanu darbiniekam, kuru esmu pieņēmis darbā caur vienu nodarbinātības dienesta programmu, un prasu viņam, kāpēc viņš vēl nav ieradies, jo darbadiena jau sākusies, viņš man atbild: «Man Eiropa maksā, nevis tu, ko tu no manis gribi?» Man reizēm ir sajūta, ka mūsu cilvēki uz darbu nāk risināt savas privātās lietas. Rīgā varbūt ir citādi, tur lielāka izvēle, konkursi uz vakancēm, bet mums jāpriecājas, ka cilvēks vispār atnācis. Mēs jau smejamies - par to vien, ka uz darbu atnācis, jau prēmiju nopelnījis.

Jāatzīst, visdrošāk darbiniekus meklēt caur pazīšanos, teikšu godīgi - nezināmu cilvēku no ielas ņemt negribas. Celtniecības un mežizstrādes brigādē vīri cits citu tuvākajā apkārtnē pazīst, paši sarunā palīgus, zina, uz kuru var paļauties, kurš pēc brīvdienām darbā ieradīsies, kuram ar piecām dienām būs par daudz.

Kas, jūsuprāt, veicinātu uzņēmējdarbības attīstību Latgales reģionā?

Latgali var izglābt tikai vairāk aktīvu cilvēku - gan tie, kas grib strādāt, gan tie, kas var dot darbu. Citādi nav nekādas perspektīvas. Vairāk jādomā par pieejamākiem kredītiem, lai arodskolas sagatavo jauniešus specialitātēs atbilstoši darba tirgus pieprasījumam, tāpat nodarbinātības aģentūra, nevis štancēt kaut kādas profesijas, kuras darba tirgū nav vajadzīgas. Simt latu par viena bezdarbnieka nodarbināšanu ir labs ierosinājums, tā būtu motivācija gan nodarbināt tos, kas ir bez darba, gan iespēja ietaupīt, jo nav ko liegties, katrs uzņēmējs rūpīgi skaita naudu. Taču studējošā kredīta dzēšana tiem, kas atgriežas strādāt Latgalē, diez vai darbosies. No maniem klasesbiedriem tikai es esmu te palicis, visi pārējie projām - Rīgā, ārzemēs -, un diez vai mācībām ņemtā kredīta dzēšana viņiem liktu atgriezties.

Jaunajiem uzņēmējiem vajadzētu mazāku nodokļu slogu, vismaz darbības sākuma periodā. Vispār būtu jāpārskata nodokļu politika, jo daudzas pozīcijas noteikti neveicina godīgu attieksmi, bet gan sekmē domāt, kā likumu apiet ar līkumu. Kaut vai tas pats nodoklis par darba automašīnu izmantošanu. Mēs neesam dumji, pārreģistrējām tās uz sevi. Un kam tas vajadzīgs? Tas nesekmē ne nodokļu iekasēšanu, ne godīgu attieksmi. Jādomā nevis, kā ierobežot uzņēmēju, bet - kā motivēt strādāt, attīstīties, ieinteresēt godprātīgā attieksmē. Jo tad tas sāks attīstīt savu biznesu, vietu, kur strādā, sāks ražot naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Andrejs Stremjanovs

27 gadi, precējies, ģimenē četri bērni
SIA Spero SK līdzīpašnieks, uzņēmums dibināts 2000. gadā Aglonā
Uzņēmumu mantojis no mātes
Spero SK pamatnodarbošanās: darbs augstumā - koku apzāģēšana, jumtu tīrīšana, ir arī celtniecības un mežistrādes brigāde, veikals Jaunaglonā un viesu nams Aglonā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?