Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latviešu karavīri gūst vērtīgu pieredzi Afganistānā

Koalīcijas spēku Meimanes bāzē redzams, ko nozīmē modernā karadarbība - augu dienu gandrīz bez pārtraukuma darbojas lokators, rūc helikopteru motori, reizēm dzirdama kāda pāri aizlidojusi kaujas lidmašīna, bet virs pašas bāzes pāris simtu metru augstumā, garā auklā nostiprināts, «dežurē» balons dirižabļa formā, kurā novietotās videokameras filmē apkārtni vairāku kilometru attālumā.

Daudzi virsnieki ik dienas analizē situāciju reģionā, kas ietekmē lēmumu pieņemšanu un operāciju plānošanu. Protams, pats galvenais notiek laukā, kur iespējams pārbaudīt savu gatavību adekvāti rīkoties atkarībā no apdraudējuma un pārliecināties par spējām izmantot visas modernās kara vešanas tehnoloģijas. Afganistānā jāspēj nodrošināt efektīvu sadarbību starp dažādām vienībām un karaspēka veidiem, jo no tā ir atkarīga spēja nopietni apdraudēt pretinieku, kā arī būtiski pasargāt savus karavīrus no zaudējumiem.

Bīstamā iekļūšana slēpnī

Pieredzējušais kapteinis Dans Jansons, kam šī jau ir otrā misija Afganistānā, savā ikdienā šeit vistiešākajā veidā saskaras ar moderno kara vešanu. Viņš ir tuvā gaisa atbalsta kontroles grupas komandieris. Gaisa atbalsta saņemšana, stāsta Dans, esot preventīvs pasākums.

«Ar lidmašīnām man iznāk bieži runāt, bet tas nenozīmē, ka tie ir tikai iznīcinātāji. Turklāt ir maldīgi uzskatīt, ka es tikai metu bumbas - te pa labi, te pa kreisi. Tās biežāk ir preventīvas darbības, kas liedz pretiniekam rīcības brīvību. Vai tiek izsaukti mīnmetēji, vai vienkārši atlido helikopteri,» Dienai stāstīja kapteinis. Pēc viņa teiktā, daudz vairāk uzmanības tiekot vērsts uz tādām darbībām, kas pretiniekam atņemtu iespējas apdraudēt koalīcijas vienības, nevis uzbrukumi ar ieroču izmantošanu.

Šīs misijas sākumā Dans devies uzdevumā kopā ar norvēģu izlūkgrupu (tā dēvētie moti). «Pie viena ciema iekūlāmies slēpnī. Vienkārši pa mums sāka efektīvi šaut no vairākām vietām. Ko nozīmē efektīvi - vienam trāpīja pie kājām, citam sašāva bruņu ķiveri, trāpīja mašīnā,» stāstīja kapteinis.

Viņš tobrīd atradies tālāk prom no vienības kājniekiem, kas bijuši piespiesti pie zemes ar bīstamo uguni. Seržants darbojies ar ložmetēju, bet Dans izsaucis gaisa atbalstu - bez tā būtu bijis ļoti grūti sveikā izkļūt no bīstamās situācijas. Tā bijusi agresīva spēka demonstrācija - kapteiņa vadītās lidmašīnas lidojušas ļoti zemu. Ar to pieticis, lai pretinieks zaudētu iniciatīvu - tas noslēpies. Tajā laikā kājnieki sameklējuši aizsegu un vienība jau pārgājusi uzbrukumā. «Pārgrupējāmies un sākām meklēt viņus, bet viņi visi bija kā pazuduši.»

Iepriekšējā misijā 2009. gadā Dans deviņus mēnešus pavadīja Latvijas OMLT (padomdevēju un instruktoru grupa) sastāvā Afganistānas austrumos Kunāras provincē netālu no Pakistānas robežas. Tad izveidojies viedoklis par to, ko iespējams sasniegt šajā karā, un tas nav mainījies.

«Var katru dienu nogalināt kaujiniekus, taču tas neko nedos. Katram no viņiem ir brāļi, tēvi un dēli, un tie stāsies kritušo vietā, jo tā paredz asinsatriebība. Turklāt no viņu izpratnes karš tiek vests pret neticīgajiem. Un kaujinieku skaits arī nav palicis mazāks,» uzskata Dans.

Uz mūsu militārās pieredzes vairošanu Afganistānā kapteinis skatās no valsts aizsardzības viedokļa. «Latvijas poligonā šādu pieredzi nevar iegūt. Te visas lietas notiek pa īstam. Ja tu ej patruļā, tu domā par to, ko dari. Mūsu virsniekiem ir jāizplāno nopietni uzdevumi, jāsadarbojas ar dažādiem asetiem (piedalītā vienība), specializēto kaujas tehniku. Tas nenotiek fiktīvi, viss ir reāli, un tas liek smadzenēm darboties daudz ātrāk. Jo vairāk būs šādu militārpersonu, kuras zinās, kas jādara, sākot ar taktisko līdz operacionāli stratēģiskajam līmenim, jo Latvija iegūs vairāk kompetentu kareivju.»

Pirmā misijas pieredze

Kaprālim dobelniekam Viesturam Birkentālam nepilnos piecos mēnešos vislielākie iespaidi saistīti ar operācijām ārpus bāzes.

«Tieši dzīve kalnos, sadarbība ar citu valstu karavīriem, jaunas apmācības, piemēram, ar helikopteriem, ir tas interesantākais. Latvijā šādas apmācības notiek reti, bet šeit tie reāli lido un palīdz,» stāstīja piecus gadus armijā nodienējušais Viesturs. Koalīcijas spēkiem šis patiesi esot XXI gadsimta karš, bet pretiniekam, ko faktiski nevar redzēt, būtībā tradicionāla partizānu cīņa, stāstīja Viesturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?