Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latviešu lūgšana Dievam - kantāte Dievs, Tava zeme deg!

No manis varbūt paliks viena rinda - Dievs, Tava zeme deg grēka un ienaida liesmās, jo grēks un ienaids pasaulē nekad nezudīs. Tā Andrejs Eglītis, no emigrācijas atgriezies dzimtajā Latvijā, sliecās rezumēt savu dzejnieka devumu, kura visredzamākā un daudzinātākā virsotne ir viņa un komponistes Lūcijas Garūtas (1902-1977) kopdarbs - kantāte Dievs, Tava zeme deg! tenoram, baritonam, korim un ērģelēm.

Kantāte tapusi Latvijai un tās tautai traģiskajos laikos, tuvojoties Otrā pasaules kara beigām, un kļuvusi par sava pravietojuma un laikmeta spilgtāko zīmi. Par tautas lūgšanu traģiskajos vēstures griežos, kur izmisums savijas ar ticību, bet bibliskās pastarās tiesas ainas mijas ar senlatviešu dainu tēliem. Par spīti tam, ka padomju okupācijas gados - teju pusgadsimtu! - šo kantāti šeit pat nedrīkstēja pieminēt, tā ir arī L. Garūtas apjomīgā radošā mantojuma virsotne. Tai bija lemts kļūt par mūsu tautas likteņkantāti.

Kantātes sākotnējais nosaukums bija Latviešu lūgšana Dievam, taču tautas atmiņā dziļāk iesakņojusies Andreja Eglīša dzejas pirmā rinda: Dievs, Tava zeme deg!. Impulsu vēsturiskajam darbam deva Kuldīgas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Oskara Sakārnis, izsludinot konkursu kantātes Latvju lūgšana tekstam un mūzikai. Viņš aicināja radīt darbus, kuri bargajā kara laikā stiprinātu ticībā un atklātu tautas pārdzīvojumus. 1943. gada jūnijā par labākajiem atzina divus A. Eglīša darbus: Dievs, Tava zeme deg! un Tēvreizes iedvesmotu dzeju. Pēc žūrijas ieteikuma dzejnieks abus apvienoja. «Šīs ārkārtīgi skaistās, emocionālās un dziļi latviskās dzejas rindas deva man brīnišķīgu iedvesmu,» vēlāk kādā vēstulē tuviniekiem rakstīja Lūcija Garūta.

Pirmatskaņojums notika 1944. gada 15. martā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Dziedāja slavenais Reitera koris, Operas zvaigznes Ādolfs Kaktiņš un Mariss Vētra. L. Garūtai pēdējā brīdī nācās pašai spēlēt ērģeles mūsu klasiķa, komponista un ērģeļvirtuoza Alfrēda Kalniņa vietā, kurš pēkšņi sasirdzis. Iespējams - vienkārši nobijies brīdī, kad cilvēku likteņus nežēlīgi mala laikmeta griežu dzirnavas... Par spīti kara jukām, baznīca bija ļaužu pārpildīta. Pirmatskaņojumu pārraidīja un ierakstīja radio.

«Kad Lūcija komponēja, viņa sauca mani, spēlēja priekšā. Pirmatskaņojumā cilvēki stāvēja arī uz ielas, garām brauca vācu tanki, un troksnis iemaisījās kantātē,» tikko atgriezies uz dzīvi Latvijā, dzejnieks stāstīja vienā no pirmajām intervijām Dienā. Mariss Vētra grāmatā Karaļa viesi atminas: «Nekad neesmu piedzīvojis lielākus un dziļākus panākumus muzikālam mākslas darbam. Tie līdzinājās masu hipnozei. Tūkstošiem un atkal tūkstošiem ļaužu atkārtoti plūda uz Veco Ģertrūdes baznīcu Rīgā un Annas baznīcu Liepājā, lai klausītos, pārdzīvotu un lūgtu Dievu līdz ar Garūtas - Eglīša patriotiskās kantātes atskaņojumu. Nezinu vairs, cik reizes tā tika atkārtota - vismaz reizes desmit vai piecpadsmit, un būtu atkārtota vēl un vēl, ja Rīga nebūtu bijusi jāatstāj...»

Vēsturnieki precizējuši, ka topavasar kantāte izpildīta vēl piecas reizes. Pēdējā bijusi Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcā, kas drīz pēc tam nodega kopā ar visu pilsētu. Padomju okupācijas vara kantāti izpildīt aizliedza un ierakstus iznīcināja. Mācot mūzikas vēsturi, studentiem pat nepieminēja, ka tāda ir. Ilgus gadus kantāti atskaņoja tikai trimdas latvieši, taču viņu rīcībā bija tikai daļēja partitūra, līdz 1982. gadā Longins Apkalns to restaurēja, izmantojot Vācijas arhīvu materiālus. Latvijā kantāte atgriezās uz tautas atmodas viļņa. Pirmais uzdrošinājās diriģents Imants Kokars, kurš ar savu kamerkori Ave sol 1988. gadā to izpildīja 28 reizes klausītāju pārpildītās zālēs. Lūgšana - kantātes vidusdaļa - kļuva par 1990. gada Dziesmu svētku noslēgumkoncerta kulmināciju.

Šodien piepildījies Zentas Mauriņas pravietojums: «Viņa (L. Garūta) savas tautas īpatnības reiz aiznesīs uz tālām zemēm.» Latviešu likteņkantāte saviļņojusi cilvēkus arī Japānā, Kanādā, dažādās Eiropas valstīs. Pēc mūzikas mīļotāja Jasunori Kikuči iniciatīvas 2003. gadā kantātes atskaņošanai Tokijā pat tika izveidots speciāls koris, kas pēc pusgadu ilga mēģinājumu darba to dziedāja latviešu valodā tieši Japānas valsts svētku brīvdienā, imperatora dzimšanas dienā 2003. gada 23. decembrī, baznīcā Gloria Chapel Christ Shinagawa. Līdzās japāņu diriģentam, ērģelniecei un tenoram iesaistījās amerikāņu baritons Džefrijs D. Tramblejs. Aplausi bijuši tik vētraini, ka J. Kikuči, kurš arī pats kopā ar sievu dziedājis korī, izsaukts uz skatuvi, aizkustinājumā raudājis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?