Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis Vijolniece Marta Jagmane un čelliste Guna Āboltiņa. Foto - Kristians Putniņš, Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

,,,,,

Dzīvs mūzikas vēstījums koncentrētā klasiskās un laikmetīgās mūzikas dažādībā, kas vienā vakarā zīmīgi ieskicē orķestra darbības spektru. Man šajā programmā bija divi galvenie atklājumi. 1.Viļņa Šmīdberga Elēģija. Gan pats jaundarbs, gan tā lasījums. Domāju, ka iegūts lielisks papildinājums kamerorķestra repertuāra jaunajai klasikai. Emocionāli tik patiess un arī dramaturģijā mērķtiecīgs, formā neizplūdis. Veltīta brāļa piemiņai, Elēģija ceļ sāpes gaišuma līmenī.

2.Azartiski spēlētais un izjustais, tik neparasti dzīvesgaršīgais, cilvēciskais J.Haidna koncertsimfonijas lasījums, kam toni ar oboju rokās ar sadzirdamu un acīmredzamu spēles prieku uzdeva pats N.Šnē kopā ar jaunajiem, Berlīnē izstudējušajiem talantiem. Šos vārdus der ielāgot: vijolniece Marta Jagmane, čelliste Guna Āboltiņa, fagotists Jānis Semjonovs.

,,,,,

Šajā vakarā priecēja viss. Diriģents, kas savā mākslinieciskajā pieejā harmoniski savienoja emocijas un prātu, kas, audzinot un attīstot orķestri, arī pats attīstās un aug.

Talantīgais kolektīvs, kam piemīt gan jaunības kvēle un jūtu svaigums, gan nobriedusi nopietnība, savu ceturto dzīves gadu sagaidīja ar jau izkoptu tēlu. Programma, kas turpināja repertuāra pamatlīniju: klasika plus pasaules mūzikas (tai skaitā arī latviešu mūzikas) novitātes. Jozefa Haidna simfonijās saistīja dzīva pulsācija un muzikālā stāstījuma izteiksmīga intonācija, pirmklasīgs virtuozu solistu (orķestra jaunie koncertmeistari, atgriezušies mājās no mācībām ārzemēs, un pats diriģents ar oboju!) ansamblis.

Somu komponista Magnusa Lindberga svīta Jubilees apbūra ar spožu krāsu pārbagātību. Par koncerta centrālo notikumu kļuva lieliski pirmatskaņota Viļņa Šmīdberga Elēģija - tīras enerģijas iemiesojums, patiesums un cēla vienkāršība.

,,,,,

Valsts kamerorķestra jaunās sezonas atklāšanu uztvēru kā vienu no labākajiem Sinfonietta Rīga koncertiem, kurus diriģējis N.Šnē. Panākumus nodrošināja precīzi atrasts līdzsvars starp emocionālu vēstījumu un racionāli skaidru, loģiski pārdomātu muzikālo dramaturģiju un saistoša programma ar pašam diriģentam īpaši tuvu māksliniecisko valodu - Vīnes klasisko skolu un laikmetīgo mūziku, ietverot arī latviešu jaundarba pirmatskaņojumu.

V.Šmīdberga Elēģija pārliecināja ar postromantisku mūzikas izteiksmes līdzekļu profesionālu izmantojumu un izjūtu patiesumu, orķestra spēle adekvāti atainoja skaņdarbā ietvertos pārdzīvojumus. Haidna Sinfonia concertante lasījumam, it īpaši visu solistu sniegumam, piemita atraisīta emocionalitāte, izsmalcināta noskaņu gamma un stilistiska precizitāte; šādas interpretācijas vērtības tikpat bagātīgi bija atrodamas arī M.Lindberga spožajā Jubilees. Haidna 99.simfonijas atskaņojums nesa maz pārsteigumu, liecinot, ka diriģents sasniedzis grūti pārkāpjamu robežu un arī orķestra izaugsmes iespējas ne tuvu vēl nav izsmeltas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?