Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis Jaunās Spīķeru koncertzāles pirmais koncerts patīkami pārsteidza gan ar norises vietas vidi, gan saistošu programmu. Foto - Raitis Puriņš, Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

,,,,,

Jaunās Spīķeru koncertzāles pirmais koncerts patīkami pārsteidza gan ar norises vietas vidi, kas šķiet ļoti daudzsološa turpmākajiem laikmetīgās mūzikas atskaņojumiem, gan ar saistošu un arī kontroversālu programmu. Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta muzikalitāte, stilistiskā izjūta un ansambļa saspēle ir cildināma, mazāk spilgti iezīmējoties vienīgi toņa unikalitātei - Ligeti 1.stīgu kvartets izskanēja emocionāli piesātināti, neraugoties uz to, ka formas dramaturģijā tas nav meistarīgākais komponista darbs, savukārt Kramba Melnie eņģeļi līdz ar skaņdarba amerikānisko polistilistiku un pasaules uztveri tika atainoti ar izteiksmīgu un noskaņās koncentrētu muzikālo vērienu. Guntis Kuzma Pētera Vaska Muzikālajos momentos izpaudās profesionāli un aizrautīgi, nepārprotami atklājot to, ka šī mūzika ir viens no komponista radikālākajiem eksperimentiem, darba groteskajām intonācijām balansējot starp ekspresiju un farsu. Ievas Paršas uzstāšanās ar Lučāno Berio ciklu Tautasdziesmas bija skaists koncerta noslēgums, novērtējot interpretācijas artistiskumu, izsmalcinātību un melodiskumu; līdztekus tam būtu tikai priecājies par spēcīgāku un bagātīgāku vokālo skanējumu.

,,,,,

Piecas zvaigznes par to, cik piemērota un daudzšķautņaina laikmetīgās mūzikas programma izraudzīta jaunajai Spīķeru koncertzālei, kura aizrauj ar savu urbāno aktualizētās vēstures vidi. Tai lieliski derēja gan Ģ.Ligeti 1.stīgu kvartets, kura tam laikam novatoriskos sonoros elementus, īpatnējos stīgu skārumu (štrihu) veidus orķestra Sinfonietta Rīga jaunie mūziķi izspēlēja sulīgi (īpaši - altiste Liene Kļava) un pat ar teatrālu žestu (bija vērts tuvplānā pavērot čellista Kārļa Klotiņa mīmiku, mūziķu saspēli kā humora pilnu savstarpēju komunikāciju). Kontekstam izraudzīts īstais Pēteris Vasks - tik sen nedzirdētajā, ka jau piemirstajā avangardista - netradicionālu klarnetes spēles paņēmienu izmēģinātāja - lomā, liekot Guntim Kuzmam savu skaņurīku pat izjaukt pa sastāvdaļām, pūšot tikai «mundštukā» vai tikai korpusā. Sinfonietta Rīga kvarteta (A.Bahirs, A.Kanniņa-Liepiņa, L.Kļava, K.Klotiņš) spēlētais amerikāņa Dž.Kramba Black Angels - karojošās cilvēces drāma, kas pausta spēles veidu un stilu enciklopēdiskā vērienā, - atgādina, kā Rīgā tika meklēta vieta mūsdienu kamermūzikai, piemēram, Dzelzceļa muzejā, kur šo opusu ar N.Šnē pie skaņu režijas pults spēlēja vēl Rīgas kamermūziķi. Ieva Parša L.Berio Tautasdziesmās, lai arī vēl ne vokāli perfekta, lieliski jūt folklorisko «drēbi» - viņa apbūra ar savu personību un impulsīvi, drosmīgi lietoto tautas dziedātājas arsenālu.

,,,,,

Izcils notikums - jaunas koncertvietas atvēršana situācijā, kad valsts cenšas attaisnot iedomātas un definēt reālas prioritātes. Spēcīgāko iespaidu atstāja Kramba opuss. Sinfonietta Rīga stīgu kvartets vecajā sastāvā rādīja žilbinošu saspēli un pārliecinošu spēju atklāt mūzikas saturu. Martas Jagmanes klātbūtne jaunajā kvarteta sastāvā ir apsveicama, tomēr vienlaikus gribētos, lai jaunā mūziķe spēlētu ar tikpat intensīvu un tembrāli bagātu toni kā pārējie. Ligeti ģeniālā mūzika vairākkārt «apstājās», un iemesls tam, visticamāk, ir pagaidām nepietiekamā vienošanās par muzicēšanas principiem. Uzslava Guntim Kuzmam par spēju īstenot viena aktiera teātri Vaska atraktīvajā opusā! Berio ciklā varēja apbrīnot Sinfonietta Rīga mūziķu augsto profesionalitāti. Ievas Paršas dziedājums «paņēma» ar smalkumiem un pārmiesošanās virtuozitāti, taču vokālā kupluma mazliet pietrūka. Tomēr kopumā koncerts bija mākslinieciski spēcīgs notikums, kas licis pamatakmeni jaunai spilgtai lappusei Latvijas mūzikas dzīvē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?