Klāt salātus ar eļļu
Tas var šķist pretrunīgi, bet, «jo augstāka maizes miltu kvalitāte, jo maizīte tukšāka no organismam lietderīgajām barības vielām», stāsta Stradiņu un Veselības centra 4 dietoloģe Laila Meija. Augstākā labuma kviešu milti ir rafinēti, tajos maz saglabājies vērtīgo uzturvielu, toties tiem ir laba garša un kalorijas. 2.šķiras kviešu milti veselīgāki. Taču dietoloģe novērojusi, ka lielveikalos tos nemaz nevar iegādāties. Tie pieejami ekoveikaliņos. «Laba ir klasiskā rupjmaize no rupji maltiem rudzu miltiem.» Stradiņu gastroenteroloģe Vija Voltnere iesaka uzturā lietot kliju un graudu maizi, jo «tā sauktajā uzpūstajā maizītē nav šķiedrvielu».
Maize pati par sevi ir labs un veselīgs produkts. «Svarīgi, kādu tieši maizi izvēlamies un ko vēl bez tās ikdienā lietojam uzturā,» uzsver L.Meija. Arī Vija Voltnere stāsta, ka maize cilvēka uzturā ir nepieciešama. To var ēst brokastīs, vakariņās vai pa dienu. Taču svarīgi neēst maizi vien, bet kopā ar to ēst, piemēram, salātus ar eļļu.
Daudz cilvēku pie ārstes vēršoties ar aizcietējuma problēmām. Tam ir tiešs sakars ar ilgtošu sēdēšanu pie datora, izsalkumu apmierinot ar sviestmaizēm. Pie datora dirnēt ar zupas šķīvi vai sautētas gaļas gabalu nav tik ērti.
Silts ēdiens - mājas
Latviešiem ir priekšstats, ka silts ēdiens ir kārtīgs un labs, bet uzkodas - kaitīgas vai vismaz nelietderīgas. Dietoloģe L.Meija saka - tas vairāk ir psiholoģisks aizspriedums. Cilvēkiem silts ēdiens asociējas ar kārtīgu paēšanu, ar mājām. Taču ne vienmēr zupa ir laba, bet maize ar piedevām - kaitīga. «Svarīgi, kādas kvalitātes zupa ir tajā jūsu darba bistro. Reizēm varbūt labāk pa dienu paēst no mājām līdzpaņemtās sviestmaizītes - nevis ar sviestu, bet, piemēram, humusu, svaigu sieru vai zivs, sautētas gaļas gabaliņu, - un labu zupu apēst pēcpusdienā mājās,» saka L.Meija.
Jāskatās, kāds ir cilvēka vecums, ķermeņa uzbūve un veselības stāvoklis, saka ārste V.Voltnere. No biežas sviestmaižu ēšanas, ja tas ir galvenais uzturs, var veidoties aizcietējums, žultsakmeņi.
Ideālā sviestmaize
Izrādās, uztura speciālisti un ārsti nerauktu degunu pat par burgeriem, ja tiem būtu veselīgas sastāvdaļas. «Nevis švamme, bet graudu maizīte. Nevis trekna kotlete vai desa, bet liesa gaļa, dārzeņi un majonēzes vietā, piemēram, pesto,» ideālo burgeru apraksta L.Meija. Tādu katrs var pagatavot sev mājās! Un paņemt līdzi uz darbu pusdienām.