Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

LBAS prasa neaiztikt algas

Sauklis «Par Latviju. Pret netaisnību» uz Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) rīkoto mītiņu ceturtdien Esplanādē bija sapulcējis piecus tūkstošus cilvēku - pēc policijas, bet septiņus - pēc organizētāju aplēsēm. Oficiālā daļa ar uzrunām no automašīnas ZIL kravas kastes, kas pildīja skatuves funkcijas, ilga aptuveni stundu, taču daļa sanākušo neapmierināti ar, viņuprāt, tukšo runāšanu, nelielos pulciņos turpināja apspriest gaidāmo algu un pensiju samazinājumu.

Piemēram, vairākas Rīgas 25.vidusskolas skolotājas Dienai pauda gatavību no 1.septembra sākt streiku, jo pedagogi tiekot pazemoti visvairāk - turpmāk saņems pat par 53 procentiem mazāku algu. «Es atnācu, jo gribēju šeit redzēt (izglītības ministri) Tatjanu Koķi (ZZS) un prasīt, lai viņa tiešām demisionē!» «Vienas dienas laikā no vidusšķiras mēs kļuvām par maznodrošinātajiem!» cita caur citu savu sāpi skaidro skolotājas.

Savukārt pensionārs Ariss, kurš esot piedalījies arī Černobiļas avārijas seku likvidēšanā, atnācis savu bērnu dēļ, kas ilgstoši nevar atrast darbu. Pašam pensija arī kļūs par apmēram trīsdesmit latiem mazāka, taču par sevi viņš uztraucas mazāk. Viena no meitām dzīvojot Ukrainā, un tur īpaši labāk neklājoties, nosmej Ariss.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers stāsta, ka kopumā no 21 arodorganizācijas ieradušies aptuveni divi tūkstoši biedru. Runas teica vairāku arodbiedrību vadītāji, piemēram, policistus pārstāvošais Agris Sūna un veselības un sociālās aprūpes darbinieku pārstāvis Valdis Keris, kurš klātesošos aicināja skaļi saukt Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žozē Manuelu Barrozo, lai viņš beidzot sadzirdētu Latvijas iedzīvotājus un Eiropa palīdz valstij, «jo pienācis laiks, kad mums šī palīdzība nepieciešama darbos».

Pretēji iepriekšējām bažām pasākums pagāja mierīgi - policija nav fiksējusi nevienu incidentu. Visnopietnāk cieta finanšu ministra Einara Repšes (JL) kaklasaite - dažas kundzes tajā ieķērās brīdī, kad politiķis ienāca protestētāju pirmajās rindās, lai ar viņiem runātu. Par spīti nosodījuma pilnajiem skaļajiem izsaucieniem, viņš mēģināja ko sacīt, taču, gaisotnei uzkarstot, viņu aizveda projām drošībnieki. Arī pie vārda no skatuves E.Repše netika, jo uz P.Krīgera jautājumu, vai ļaut ministram runāt, sanākušie cilvēki sāka svilpt un korī skandēt: «Nē!»

Protesta pasākumi notika arī citviet Latvijā. LBAS informē, ka Liepājā piedalījās ap 1500, Jelgavā - 700, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā uz aizlūgumu pulcējās ap 400 cilvēku, bet Daugavpilī par LBAS prasībām Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimai un valdībai līdz pēcpusdienai bija savākti ap 5000 parakstu.

LBAS prasa prezidentu neizsludināt budžeta grozījumus kā neatbilstošus Satversmei un «uzņemties personīgu atbildību par sociālās sfēras (pensijas, izglītība, veselības aizsardzība, kultūra, iekšējā drošība) saglabāšanu valstī». Saeimai vispirms tiek prasīts nodrošināt cilvēktiesību ievērošanu, bet valdībai - samazināt budžeta deficītu par 500 miljoniem latu, neaiztiekot sociālo sfēru un strādājošo darba algas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?