Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Līderus atstāj šaubu ēnā

Futbols paliek bez sava pāvesta un visietekmīgākā no kardināliem. Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) Ētikas komisija pirmdien piesprieda astoņu gadu diskvalifikāciju ilggadējam FIFA prezidentam Zepam Blateram, kā arī FIFA viceprezidentam, Izpildkomitejas loceklim un Eiropas Futbola federācijas (UEFA) prezidentam Mišelam Platinī. Sākot no pirmdienas, diviem ietekmīgākajiem pasaules futbola cilvēkiem stājās spēkā aizliegums nodarboties ar jebkādām aktivitātēm, kas saistītas ar futbolu.

Šāds lēmums ir sekas skandalozajam līgumam, ko abi diskvalificētie parakstīja 1999. gada 25. augustā. Krietni vēlāk, jau 2011. gada februārī, FIFA ieskaitīja Platinī kontā divus miljonus Šveices franku (1,85 miljonus eiro), un tam darījumam nav nekāda juridiska pamatojuma. «Ne savā rakstiskajā paskaidrojumā, ne noklausīšanās laikā Blatera kungs nespēja sniegt juridisko pamatojumu šādam maksājumam. Viņa paskaidrojums par mutisku vienošanos tika klasificēts kā nepārliecinošs, un komiteja to noraidīja,» teikts FIFA paziņojumā. Papildus diskvalifikācijai abiem piespriests arī naudas sods. Blateram jāšķiras no 50 tūkstošiem Šveices franku (46 tūkstoši eiro), bet Platinī - no 80 tūkstošiem (74 tūkstoši eiro).

Praksē tas nozīmē to, ka tuvākajā laikā divas ietekmīgās struktūras pasaules futbolā - FIFA un UEFA - tiks pie jauniem vadītājiem. Par FIFA prezidenta amata atbrīvošanu kļuva zināms jau vasaras sākumā, kad tikai dažas dienas pēc atkārtotas ievēlēšanas amatā Blaters paziņoja par demisiju un aicināja gatavoties ārkārtas vēlēšanām, kurās tiktu izraudzīts jaunais organizācijas vadītājs. Par galveno pretendentu uz Blatera krēsla pārņemšanu tika uzskatīts tieši Platinī, taču nu viņa diskvalificēšana nozīmē, ka uz FIFA prezidenta amatu ir palikuši vairs tikai pieci leģitīmi kandidāti: FIFA viceprezidents Ali bin Huseins no Jordānijas, Āzijas Konfederācijas prezidents Salmans bin Ibrahims Al Kalifa no Kataras, francūzis Žeroms Šampaņs, kurš kādreiz bija FIFA amatpersona, uzņēmējs no DĀR Tokjo Seksveils un UEFA ģenerālsekretārs itālietis Džanni Infantīno. Jaunais FIFA prezidents tiks izraudzīts nākamā gada 26. februārī Cīrihē.

«Es cīnīšos par sevi un par FIFA,» pēc diskvalificēšanas no futbola aktivitātēm pirmdien preses konferencē sacīja Blaters, paužot gatavību pierādīt savu nevainīgumu Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS). Tiek ziņots, ka arī Platinī savu vainu noliedz un grasās vērsties CAS. UEFA paziņojumā teikts, ka tā «ņem vērā FIFA Ētikas komitejas lēmumu diskvalifcēt Platinī» un ka «dabīgi, ir ļoti vīlusies par šādu lēmumu, kas noteikti tiks apstrīdēts». Tāpat UEFA paziņojumā pausts atbalsts Platinī tiesībām cīnīties par savas aptraipītās reputācijas atjaunošanu.

Latvijas Futbola federācija (LFF) allaž atbalstījusi Platinī un Blatera kandidatūras atbildīgajiem amatiem, ko nav slēpuši. LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis sarunā Dienai norādīja, ka juridiskā ziņā līgumi bija jānoformē kā pienākas, jo Platinī patiešām tajā laikā reāli strādāja FIFA organizācijā. «Vai viņa atalgojums par konsultatīvo darbu bija adekvāts? (Iesmejas.) Mums visiem, tā, protams, ir liela nauda.»

LFF ģenerālsekretārs nesteidzas nosaukt, kuru no FIFA prezidenta kandidātiem atbalstīs, taču norādīja, ka pašreizējais UEFA ģenerālsekretārs Infantīno ir viņiem zināms. «Viņš ir plāns B: spēcīgs darbinieks, kurš sevi gadu gaitā jau pierādījis. Viņa zināšanas par futbolu nav apšaubāmas, bet vai viņš ir gatavs būt līderis? Pašlaik FIFA vadītājam nepieciešams tāds cilvēks, kas spēs vienot visas konfederācijas. Nevarētu teikt, ka tās šķeļ FIFA, bet... Visiem jādarbojas vienota mērķa labad,» galvenos kritērijus kandidātu sijāšanā nosauca Mežeckis. Starp citu, Infantīno ir Šveices kluba Sion, kurā spēlē Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins, līdzjutējs, kurš allaž apjautājoties, kā klājas ilūkstietim. Tā teikt, zināms cilvēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zeps Blaters

Dzimis: 1936. gada 10. martā Vispā, Šveicē
Ģimenes stāvoklis: šķīries (precējies trīsreiz, viens bērns)
Izglītība: absolvējis Lozannas Universitāti (biznesa administrācija un ekonomika)
Karjera: Valaizas Tūrisma centra komunikācijas vadītājs, Šveices Hokeja federācijas prezidents, pulksteņu ražotāja Longines vadītājs (1958-1970), FIFA tehniskais direktors (1975-1981), FIFA ģenerālsekretārs (1981-1998), FIFA prezidents (1998-)

Mišels Platinī

Dzimis: 1955. gada 21. jūnijā Žefā, Francijā
Ģimenes stāvoklis: šķīries (precējies vienreiz, divi bērni)
Izglītība: -
Karjera: futbolists (1972-1987, Nancy, St. Etienne, Juventus, 1984. gada Eiropas čempions ar Francijas izlasi, Čempionu līgas uzvarētājs 1985. gadā ar Juventus), treneris (1988-1992, Francijas izlase), FIFA PK 1998 orgkomitejas loceklis, UEFA Tehniskās attīstības komitejas loceklis, FIFA Izpildkomitejas loceklis (1988-2006), UEFA prezidents (2007-)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?