Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Lidsabiedrības aicina atjaunot aviosatiksmi

Jaunas nedēļas sākums nesis nelielus uzlabojumus Eiropas gaisa telpā, jo pirmdien visā kontinentā tika daļēji atjaunota aviosatiksme, kas bija paralizēta kopš pagājušās ceturtdienas Īslandes vulkāna Eijafjadlajegidla izvirduma radīto pelnu dēļ. Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (IATA) aicināja Eiropas valstis pilnībā atjaunot aviosatiksmi, bet Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka varētu atmaksāt lidsabiedrībām radītos zaudējumus.

Dabas stihijas iedragātajai avionozarei un miljoniem lidostās iestrēgušajiem pasažieriem cerību stariņu radījis Īslandes meteorologu paziņojums, ka vulkāna izmesto pelnu daudzums ir mazinājies.

Izkropļotā situācija

Eiropas gaisa satiksmes kontroles organizācija Eurocontrol lēsa, ka pirmdien Eiropā varētu tikt nodrošināti tikai aptuveni 30% jeb aptuveni astoņi līdz deviņi tūkstoši no paredzētajiem civilajiem lidojumiem. Tie gan galvenokārt bija paredzēti no Eiropas dienvidu daļas, ko vulkānisko pelnu mākonis ietekmējis mazāk. Ikdienā Eiropā tiek veikti 28 000 lidojumu.

Smagu kritiku Eiropas valstu atbildīgajām institūcijām par izveidojušos situāciju veltījis IATA šefs Džovanni Bisinjāni. «Šis vulkāna izvirdums ir sakropļojis aviācijas sektoru pirmām kārtām Eiropā un tagad arī visā pasaulē. Mums ir jāizbeidz pilnīga gaisa telpas paralīze un jāatrod veidi, kā soli pa solim atjaunot tās darbību,» sacīja Dž. Bisinjāni piebilda, ka šī piecu dienu dīkstāve radījusi lielākus zaudējumus ekonomikai nekā pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem, kad Eiropas gaisa telpa bija slēgta trīs dienas. Aprēķini liecina, ka aviokompāniju zaudējumi Īslandes vulkāna izvirduma dēļ ir aptuveni 250 miljoni dolāru (129,7 miljoni latu) dienā.

Eiropas Savienības transporta ministri pirmdienas vakarā rīkoja telefonkonferenci, lai panāktu vienošanos par slēgtās gaisa telpas samazināšanu. EK transporta komisārs Sīms Kallass paziņoja, ka «bezprecedenta situācijas» risināšanā prioritāte būs drošība, vēsta BBC.

Vulkāns pierimst

Lai gan vairākas aviokompānijas veikušas izmēģinājuma lidojumus vulkānisko pelnu mākonī, pēc kuriem atzinušas, ka lidmašīnām bojājumi nav radīti, tomēr pienākusi informācija, ka pēc patruļlidojumiem vairāku NATO dalībvalstu rīcībā esošo iznīcinātāju F-16 dzinējos konstatēti stiklveidīgi nogulumi, kas, visticamāk, radušies no Īslandes vulkāna pelniem. Anonīmie avoti neinformē, ar kuru dalībvalstu kaujas lidmašīnām incidents atgadījies. Savukārt diviem Somijas gaisa spēku iznīcinātājiem F-18 pēc piektdien notikušā lidojuma konstatēti nopietni dzinēju bojājumi, kuru dēļ jāveic kapitālais remonts.

Savukārt Īslandes Meteoroloģiskais dienests pirmdien ziņoja, ka vulkāna Eijafjadlajegidla izmestā pelnu mākoņa augstums pazeminājies līdz diviem kilometriem, lai gan izvirduma sākumā tas sasniedza 11 kilometrus. Samazinājies arī izmesto pelnu daudzums. Tas nozīmējot, ka izvirdums ir iegājis jaunā fāzē, tomēr grūti prognozēt, vai tā aktivitāte samazināsies vai atkal pieaugs, raksta Reuters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?