80 km2 pie Rātslaukuma
Lai atrastu restorānam piemērotas telpas, Ginta uzņēmumam SIA Rojāls bija nepieciešami mazliet vairāk nekā divi mēneši. Vairākas reizes telpas jau bija gandrīz atrastas, kad iznira neparedzēti zemūdens akmeņi. Pēkšņi izrādījās, ka ventilācijas sistēmas ievilkšana būs neadekvāti dārga, vai arī atklājās iepriekš neplānoti fiksētie maksājumi. Vienā no vietām telpu īpašnieks nolēma, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums samazinās viņa nekustamā īpašuma vērtību, jo īrniekiem nepatiks dzīvot virs ēstuves.
Gints sarunā ar Dienu atklāj, ka vairs neatceras, cik daudz iznomājamo telpu ir aplūkojis: «Aprīlī vien Balsts man piedāvāja septiņus variantus, bet Vestabalt atsūtīja pat kaut kaut kādus padsmit piedāvājumus. Šīs telpas, kuras tagad remontēju, es atradu ar Rent in Riga starpniecību, un jāreaģē bija ātri - mākleris neslēpa, ka gribētāji jau sastājušies rindā.»
Telpas ir 80 kvadrātmetru plašas, un to vērtību vairo gāzesvada pieslēgums. Gints stāsta, cik tas ir svarīgi: «Darbināt vok plīti ar propāna gāzi sanāktu dārgāk. Protams, izvads līdz plīts vietai arī maksā naudu, tomēr esmu izrēķinājis, ka ilgtermiņā dabasgāze ir krietni izdevīgāka nekā propāns, turklāt atkrīt regulārā balonu maiņa.»
Atrastās telpas Ginta firmai izmaksās 1400 latu mēnesī, un jaunais uzņēmējs uzskata, ka tā ir pieņemama cena, jo turpat netālu ir telpas, par kurām saimnieks prasa 50 latu par kvadrātmetru, kas ir gandrīz trīsreiz dārgāk.
Ar ierobežotu budžetu
Lai gan telpu formālā adrese ir Kaļķu iela 2, restorāns atradīsies Kungu ielā pretī Rātslaukumam. Palielajā ēkā, kurā reiz atradās Mercedes salons, šobrīd ir izveidojusies vesela restorānu aleja. Par konkurenci Gints neuztraucas. «Mums ir pilnīgi atšķirīgi koncepti - mēs nekonkurējam, jo mans piedāvājums būs savādāks,» viņš saka.
Kaut arī telpu iepriekšējais iemītnieks bija kebabu kafejnīca, Gintam to plānojums nešķita piemērots, tādēļ telpas tiek pārbūvētas. «Te bija kaut kādas nejēdzīgas arkas, kafejnīca izmantoja tikai pusi no kopējās platības. Daudzas vietas vienkārši bija aizbūvētas ciet, radot nepieejamus tukšumus. Manā restorānā apmeklētāji varēs vērot ēdiena gatavošanas procesu,» viņš klāsta.
Līdz remontdarbu beigām ir atlikušas 15 dienas, un šajā laikā jāpaveic diezgan daudz. Ir jānoslīpē vecā dēļu grīda un daļā telpu jāieklāj jauna. No nulles jāizbūvē virtuve un divas tualetes, noliktavas telpa un vieta, kur pārģērbties darbiniekiem. Tomēr darbi rit pilnā sparā, un restorāna īpašnieks cer, ka viss tiks pabeigts laikus.
Jautāts par investīciju apjomu, ko prasa remonts un telpu aprīkošana, Gints gan ir izvairīgs: «Es zinu aptuvenu budžetu, tomēr realitāte var ieviest korekcijas. Es esmu minimālisma piekritējs un noskaņu savā restorānā radīšu citādi. Cilvēki, protams, ir dažādi. Par miljonu restorānu var uztaisīt katrs muļķis, man šķiet, īstā māksla ir paveikt to ar ierobežotiem līdzekļiem.»
Ielūgumus vēl nesūta
Topošais sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums nu jau ir ieguvis arī nosaukumu - restorāns sauksies Kotai. Gints stāsta, ka ir uzzīmēts logo, izveidota jauna interneta lapa, kā arī profili Twitter un Facebook sociālajos tīklos. «Es uzskatu, ka reklāmai internetā šāda uzņēmuma mārketingā ir liela nozīme. Esam arī safotografējuši bildes reklāmām žurnālos. Šobrīd notiek maketēšanas process. Restorāna atklāšanas datumu vēl neesmu precīzi nospraudis, jo remontdarbi ir visai neparedzams process. Celtniecības firma, kas darbus veic, pieder manam paziņam, un viņiem ir noteikts darbu beigu datums - 5. maijs. Tomēr ielūgumus uz atklāšanu vēl nesūtu,» Gints ir piesardzīgs. Viņš atklāj, ka atklāšanas ballīti apmeklēs arī kāda slavenība, tomēr pagaidām nevēlas klāt galdā visas kārtis. «Tad tas nebūs pārsteigums.»
* Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Enerģiskākais starts