Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lielāki komunisti par pašiem komunistiem

Ivars Āboliņš

Atceros, kad man bija kādi astoņi gadi, biju pilntiesīgs Padomju Savienības pilsonis, gāju pamatskolā un kopā ar mammu apstaigājām veikalus, lai nopirktu skolai nepieciešamās lietas - gan burtnīcas, gan klades, gan penāli, gan sporta tērpu, gan rakstāmrīkus, gan citus niekus. Vēl pirms tam mēs bijām aizbraukuši uz Lietuvu, lai iegādātos zilu skolas formu, kas toreiz skolēniem bija obligāta. Tur tā it kā bija kvalitatīvāka un arī lētāka.

To visu es atceros pat pārāk skaidri, un tādēļ mani mulsina rakurss, kādā iegrozījusies diskusija par to - ir vai nav Latvijā pieejama bezmaksas izglītība.

Manuprāt, izglītība Latvijā viennozīmīgi ir bez maksas, jo gluži vienkārši bērni skolās tiek apmācīti par brīvu. Cits jautājums ir par dažādiem mācībām nepieciešamiem palīglīdzekļiem - tie patiešām nelielās devās ir jāpiepērk vecākiem pašiem. Taču tā bija pat padomju laikos, kad pie varas bija sociālisti - arī viņi pieprasīja vecāku līdzdalību savu bērnu audzināšanas un izglītošanas procesā.

Tagad sociālisma vairs nav, taču cilvēku gaidas no valsts, šķiet, ir vēl lielākas nekā tajos laikos. Protams, arī man gribētos, lai grāmatas un darba burtnīcas būtu par velti, taču vienlaikus labi saprotu, ka valsts iespējas ir tādas, kādas tās ir, un man nav žēl sava bērna vajadzībām iztērēt dažus latus (šogad, palaižot dēlu otrajā klasē, iztērējām aptuveni 70 latu, kas, gada griezumā skatoties, ir nedaudz vairāk par pieciem latiem mēnesī, tie nav nekādi negaidītie tēriņi un šādu summu, plānojot budžetu, var iekrāt katrs). Turklāt varbūt esmu vecmodīgs, taču man nekad nav ienācis pat prātā prasīt, lai valsts apmaksātu mana bērna treniņtērpu - tieši šādu sūdzību no vecākiem gadījās dzirdēt televīzijā. Jo tas, ka bērnam ir sporta tērps, man šķistu pašsaprotami arī gadījumā, ja viņš uz skolu nemaz neietu.

Diemžēl daļas vecāku vēlmei uzvelt atbildību par bērnu audzināšanu uz valsts pleciem ir dziļākas saknes. Piemēram, pagājušajā nedēļā uzvirmoja diskusija par ieceri palielināt sodu par braukšanu bez biļetes sabiedriskajā transportā līdz 45,90 latiem. Interneta komentāros pār šādu notikumu pavērsienu sāka velties milzīgs kritikas vilnis, lai gan patiesībā jau jebkuru godprātīgu cilvēku tas nemaz neskar - nav dzirdēts, ka biļešu kontrolieri izspiestu soda naudu no ļaudīm, kuri ir nopirkuši biļeti. Savukārt, ja reiz cilvēks ir izšķīries braukt par zaķi un krāpt pašvaldību, viņam jārēķinās, ka noķeršanas gadījumā nāksies maksāt sodu.

Taču joprojām ir pietiekami liels skaits cilvēku, kuri uzskata, ka viņiem viss pienākas par brīvu, turklāt šis viss ir jānodrošina nevienam citam kā pašu tik nievātajai valstij. Uz to skaidri norāda arī nesen SKDS veiktais pētījums, kurā secināts, ka vairāk nekā puse valsts iedzīvotāju, neskatoties uz to, ka vēlēšanās balso par labējiem, patiesībā ir kreisie.

Lai tā arī būtu. Taču vienmēr jāatceras, ka iedomātos labumus no valsts nepiedāvās pat kreisas pārvaldes sistēmas un atbildība par savu un savu bērnu dzīvi visur ir jāuzņemas cilvēkiem pašiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?