Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Lielo astoņnieku sācis aizstāt G20 klubs

Kanādā nedēļas nogalē notiek divas sanāksmes, kurās pulcējušies pasaules ietekmīgāko valstu līderi: vispirms uz gadskārtējo sanāksmi ieradušies Lielā astoņnieka (G8) valstu līderi, sestdien un svētdien viņiem pievienosies G20 valstu apvienības līderi. G8 un G20 līderu sanāksmes pirmoreiz notiek gandrīz vienlaikus, un tas liek secināt, ka elitāro G8 klubu pamazām aizstāj plašākā G20 apvienība.

Jaunais spēku samērs

G8 klubs apvieno bagātākās un ietekmīgākās rietumvalstis - ASV, Vāciju, Franciju, Lielbritāniju, Itāliju, Japānu un Kanādu -, kā arī Krieviju. Taču mūsdienu pasaulē šī apvienība sākusi zaudēt savu ietekmi, jo G8 nav pievienojušās lielākās jaunattīstības valstis (Ķīna, Indija, Brazīlija u. c.), kuru ietekme pasaules politikā un ekonomikā ar katru gadu turpina palielināties. G20 daudz labāk atspoguļo spēku samēru mūsdienu pasaulē, jo šajā apvienībā līdz ar Ķīnu un Indiju ir iekļautas arī tādas valstis kā Saūda Arābija, Meksika, Dienvidkoreja u. c.

Kopš globālās ekonomikas krīzes sākuma tieši G20 apvienība uzņēmusies galveno lomu krīzes risināšanā, mēģinot vienoties par priekšlikumiem, kas palīdzētu sakārtot pasaules finanšu sistēmu. Tādēļ arī Kanādā svarīgākie jautājumi tiks apspriesti tieši G20 līderu sanāksmē, bet G8 pārziņā atstāti atsevišķi jautājumi, kas saistīti ar palīdzību jaunattīstības valstīm un nabadzības mazināšanu pasaulē.

G20 sanāksmē plānots runāt par jauna banku nodokļa ieviešanu, kas būtu paredzēts, lai kompensētu banku darbības dēļ radušos zaudējumus. Gaidāmi arī strīdi par labāko pieeju pasaules ekonomikas problēmu risināšanā, jo ASV un Eiropas valstīm šajā jautājumā ir būtiskas domstarpības. ASV aicina turpināt aktīvo valdības līdzdalību ekonomikas stimulēšanā, savukārt Vācija un citas Eiropas valstis uzskata, ka pienācis laiks savilkt jostu un samazināt valdības izdevumus.

Daudzpolārā pasaule

Paredzams, ka sarunās arvien lielāku lomu uzņemsies tādas valstis kā Ķīna un Indija, no kuru nostājas būs atkarīgs pasaules ekonomikas attīstības virziens. Politikas analītiķi atzinīgi vērtē Ķīnas un citu jaunattīstības valstu iekļaušanos G20 lēmumu pieņemšanā, jo mūsdienās šīs valstis noteikti nav mazāk ietekmīgas kā tradicionālās G8 kluba dalībnieces Kanāda un Itālija. Skeptiķi gan uzskata, ka G20 apvienība ir pārāk plaša, lai efektīvi spētu vienoties par kopīgiem lēmumiem. Citi iebilst, ka G20 klubs joprojām nav pietiekami reprezentatīvs, piemēram, Āfriku pārstāv tikai viena valsts (Dienvidāfrika).

Krievijas amatpersonas atzinīgi izteikušās par G20 ietekmes palielināšanos, jo tas atbilst Maskavas vīzijai par «daudzpolāro pasauli». Tiesa gan, Kremlis turpina izbaudīt arī elitārā G8 kluba dalībnieka statusu. Krievijas budžetam līdzdalība G8 pēdējos gados izmaksājusi 1,5 miljardus dolāru, kas nav augsta maksa par līdzdalību šādā klubā. Nevalstiskās organizācijas gan aicina Krieviju un citas G8 valstis palielināt tēriņus, lai atvēlētu lielākas summas nabadzības mazināšanai Āfrikā un citās pasaules daļās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?